Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi'nin fizik bölümü olarak bilinen 'Cavendish Laboratuvarı'nın 16'ncı başkanı oldu. 1975 Kayseri doğumlu olan Atatüre, Bilkent Üniversitesi fizik bölümünden mezun oldu ve doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi'ne gitti. 2007'den beri Cambridge Üniversitesi'nde kendi araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışıyor. Atatüre, 2020'de Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nü kazandı.
3 Ekim 2023

Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.
13 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Turkcell Yönetim Kuruluna üye olarak atandı. Turkcell'den yapılan açıklamada, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı'nın görevine devam edeceği ve yeni üyeler arasında İnci'nin yanı sıra Arda Ermut ve Prof. Dr. İdris Sarısoy'un da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İnci'nin bu görevden aylık 150 bin lira ücret alacağını ifade etti.
3 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, ODTÜ ve İTÜ dahil 13 üniversiteye yeni rektörler atandı. Atanan rektörler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne Prof. Dr. Adnan Sözen, Ankara Üniversitesi'ne Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil bulunuyor. Bu atamalar, Türkiye'deki üniversitelerin yönetiminde önemli değişiklikler getiriyor.
16 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararlara göre altı üniversiteye yeni rektörler atandı. Atama yapılan üniversiteler arasında Doğuş Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi bulunuyor. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran görevden alındı ve yerine Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Adil Çalışkan atandı.
21 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 11 üniversiteye yeni rektör ataması yaptı. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlandı ve çeşitli üniversitelerde görev yapacak rektörler belirlendi. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Prof. Dr. Metin Topcuoğlu atandı.
26 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararlara göre üç bakan yardımcısı görevden alındı ve yerlerine yeni atamalar yapıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu'nun yerine Muhammet Bilal Macit, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin yerine Musa Heybet, Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz'ın yerine Yasin Ayfer Erkoç atandı. Ayrıca, TÜBİTAK ve iki ildeki kültür ve turizm müdürlüklerine de yeni atamalar gerçekleştirildi.
14 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir dizi büyükelçi ataması Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP'nin eski genel başkan yardımcılarından ve mevcut Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atandı. Ayrıca, Tunus, Kuzey Makedonya, Slovak Cumhuriyeti, Portekiz, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cibuti, Suudi Arabistan, Dominik Cumhuriyeti, Somali, Çad ve Gambiya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı.
16 Şubat 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Murat Kurum, Sağlık Bakanlığı’na ise İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı. Mehmet Özhaseki sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ederken, Fahrettin Koca da görevinden ayrıldı. Murat Kurum daha önce de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapmıştı. Yeni Sağlık Bakanı Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, genel cerrahi uzmanıdır.
2 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dışişleri bakan yardımcılığına Ayşe Berris Ekinci, Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran'ı atadı. Atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Burhanettin Duran, daha önce Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Genel Koordinatörü olarak görev yapıyordu.
17 Mayıs 2024

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlendi. 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' ve 'Çağdaş Türk Hekimleri Birliği' gruplarının yarıştığı seçimde, 487 delegenin 458'i oy kullandı ve tüm oylar geçerli sayıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' kazandı. Yeni Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belirlendi.
30 Haziran 2024

Tarsus Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi için doçent ilanı verdi. İlanın, akademik kariyeri havacılık yönetimi alanında olmayan N.Ü.P. için adrese teslim olduğu iddia edildi. O.B.Ö., bu durumu fark ederek ilana başvurdu ve üniversite yönetimi, başvurunun ardından atama kriterlerini değiştirdi. O.B.Ö., Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve üniversitedeki diğer atamaları da inceleyerek akrabalık ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koydu.
27 Mayıs 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Atama, cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleşti ve Gezeravcı dışında Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan da yönetim kuruluna dahil edildi. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı'nın görevden alındığı bilgisi de paylaşıldı.
13 Şubat 2024

Türk Tabipler Birliği'nin 28-30 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 76’ncı Büyük Kongresi'nde seçilen Merkez Konseyi, görev dağılımını tamamladı. Dr. Alpay Azap başkan olarak seçilirken, diğer üyeler de çeşitli pozisyonlara getirildi. Toplantı sonrası önceki dönem ve yeni seçilen Merkez Konseyi üyeleri bir araya gelerek dayanışma mesajları verdi. Kongrede 'Etkin Demokratik TTB- Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' kazanan taraf oldu.
7 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin seçimle göreve gelmiş ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversite kampüsüne giriş yapamadı. Ergüder, 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapmış ve üniversitede 50 yılını geçirmiştir. Bu olayı Prof. Dr. Mine Eder sosyal medya üzerinden duyurdu. Üniversitenin kayyım rektörü Naci İnci ise yaşananların bir yanlış anlama sonucu olduğunu ve herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
23 Nisan 2024

Galatasaray Kulübü'nün olağan seçimli genel kurulunda Dursun Özbek, rakibi Süheyl Batum'u yenerek yeniden başkanlığa seçildi. Seçim, Galatasaray Lisesi'nde gerçekleştirildi ve Özbek'in yönetim listesi de açıklandı. Dursun Özbek, daha önce 2015-2018 yılları arasında başkanlık yapmış ve 2022'de tekrar başkan seçilmişti. Özbek, iş hayatında otomotiv ve turizm sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
25 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Afrika Birliği arasında yükseköğretimde işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, akademik değişim programları, öğretim üyesi yetiştirme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İmza törenine Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve temsilcileri katıldı. Anlaşma, Türkiye'nin sunduğu YÖK Bursları aracılığıyla Pan-Afrikan Üniversitesinin akademik personeline destek olmayı da içeriyor.
3 Eylül 2024

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gana'da Cumhurbaşkanı Mahamudu Bawumia ve Çevre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Ophelia Mensah Hayford ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Gana arasındaki stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı ve bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün, iki ülkenin bilim ve teknoloji kapasitesini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim