Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

Meta, Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcılar için aylık 10 avro karşılığında reklamsız Instagram ve Facebook aboneliği sunmayı düşünüyor. Bu abonelik hizmeti sadece Avrupalı kullanıcılara sunulacak ve abonelik istemeyenler uygulamaları ücretsiz kullanmaya devam edebilecek. Meta'nın bu adımı, Avrupa Birliği'nin kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kurallarından dolayı aldığı cezaların bir sonucu olarak görülüyor.
4 Ekim 2023

Rekabet Kurumu, Google'a yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere uymadığı gerekçesiyle günlük idari para cezası verme kararı aldı. Google, şartları sağlayana kadar 2023 gayri safi gelirlerinin 10 binde beşi oranında ceza ödeyecek. Bu karar, Google'ın tekelleştiği gerekçesiyle alındı ve şirkete 93 milyon lira ceza kesildi.
16 Mayıs 2024

Rekabet Kurumu, emlak ve vasıta satış/kiralama platformu Sahibinden.com'a Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği gerekçesiyle 40,1 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurum, Sahibinden.com'un pazarda hakim durumda olduğunu ve emlakçıların ve galericilerin birden fazla platform kullanmasını zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, Sahibinden.com'un üyelerinin ilanlarına ilişkin verilerini diğer platformlara taşımasını engelleyecek nitelikteki hükümleri kaldırması gerektiği ve ilan sahiplerinin verilerini rakip platformlara etkin şekilde taşıyabilmelerini sağlayacak altyapıyı bedelsiz sağlaması gerektiği belirtildi.
23 Ağustos 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), TikTok'un kullanıcıların çerezleri reddetme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 5 milyon avro para cezasına çarptırdı. TikTok, karara itiraz ederse dört ay içinde temyize başvurabilecek. CNIL daha önce de Microsoft'un Bing arama motoruna benzer bir gerekçeyle 60 milyon avro ceza vermişti.
13 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Google'ın çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri alanında piyasadaki hakim durumunu kendi lehine kötüye kullanarak 4054 sayılı kanunun altıncı maddesini ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu ve Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
19 Haziran 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Rekabet Kurulu, Elon Musk tarafından yapılan Twitter'ın kontrolünün devralınması işlemine onay verdi. İşlemin kanunen izne tabi olduğu ve etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmadığı belirlendi. Ancak, bu işlem için önceden izin alınmadığı tespit edildiği için Musk'a, Türkiye'deki 2022 yılı gelirinin binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
6 Mart 2023

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Meta şirketi, Instagram ile bağlantılı ve Twitter'a rakip olarak geliştirilen Threads platformunun web sürümünü seçili kurum ve kişilere erken erişim sağlayarak test etmeye başladı. İlk paylaşımı Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg yaparken, Netflix ve Gary Vee gibi isimler de platformu ilk kullananlar arasında. Ayrıca 20 içerik üreticisi ve iş insanı da erken erişim hakkı kazandı. Web arayüzü şu an için temel işlevlere sahip ve kullanıcılar gönderileri beğenebiliyor, yorum yapabiliyor ve paylaşabiliyor.
5 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, Maçkolik İnternet Hizmetleri AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' ile 'Hakim Durumun Kötüye Kullanılması' maddelerini ihlal edip etmediğini tespit etmek amacıyla soruşturma açtı. Ayrıca, Maçkolik'in uygulamalarına geçici tedbir uygulama kararı aldı. Bu tedbirler, Nesine'nin Maçkolik ve Sahadan sitelerindeki reklam alanlarının görünürlüğünü sınırlamayı ve Maçkolik'in reklam politikalarını gözden geçirmeyi içeriyor.
20 Eylül 2023

Meta'nın yeni sosyal medya uygulaması Threads, kullanıcı şikayetleri üzerine güncelleniyor. Uygulama, Instagram ile bağlantılı olarak çalışıyor ve 100 milyon kullanıcı sayısını aşmış durumda. Yapılacak güncellemeler arasında, takip edilen kişilerin paylaşımlarının kronolojik sırayla görülebilmesi, paylaşımların düzenlenebilmesi, çeviri yapılabilmesi ve farklı Threads hesapları arasında geçişin kolaylaştırılması bulunuyor. Ayrıca, Threads hesabını Instagram hesabından bağımsız olarak silme üzerine de çalışmalar yapılıyor.
11 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

Rekabet Kurulu, Alphabet, Google, Google International, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık'tan oluşan ekonomik bütünlüğün genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bularak bu kararı almıştır. Soruşturma, ilgili kanun maddesinin ihlal edilip edilmediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır.
2 Şubat 2023

Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ardından Twitter'a rakip olacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'i kullanıma sundu. Instagram ekibi tarafından geliştirilen Threads, metin içerikleri, bağlantılar, fotoğraflar ve videoları paylaşma imkanı sunuyor ve kullanıcılar Instagram hesaplarıyla giriş yapabiliyor. Uygulama, iOS ve Android için 100'den fazla ülkede erişime açıldı ve ilk iki saatte 2 milyon, ilk yedi saatte ise 10 milyon üye kazandı.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim