İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023

23 Aralık Cumartesi günü Arter Çağdaş Sanat Müzesi, 'Uzun Cumartesi' uygulamasıyla kapılarını gece yarısına kadar ziyaretçilere açık tutacak. Bu gün içerisinde güncel sergiler, çocuk atölyesi, film gösterimi ve Islandman konseri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ücretsiz rehberli turlar ve Taksim ile Tepebaşı'ndan müzeye ücretsiz ulaşım imkanı sunulacak. Etkinliklere katılım kontenjanla sınırlı olup, rezervasyon gerektirmektedir.
18 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan ayı süresince İstanbulluların iftardan sonra Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih müzelerini ücretsiz ziyaret edebileceklerini duyurdu. Ziyaretler için Radar İstanbul uygulaması üzerinden kayıt yapılması gerekiyor. Bu uygulama aracılığıyla İBB Kültür A.Ş.'ye bağlı tüm müzeler iftardan saat 22.00'ye kadar ücretsiz gezilebilecek.
23 Mart 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede devam eden dayanışma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 'Dayanışmanın 100'ü' projesini başlatıyor. Müze Gazhane'de gerçekleşecek olan etkinliklerde yerel üreticilerin ürünleri satılacak ve çeşitli konserler düzenlenecek. Etkinlikler, İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu iş birliğiyle halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak.
27 Nisan 2023

İtalya'nın başkenti Roma'da, M.Ö. 3. yüzyıla ait dört antik tapınak ve Jül Sezar'ın suikasta uğradığı yerin kalıntılarını içeren 'Kutsal Alan', ziyaretçilere açıldı. 1926-1929 yıllarında keşfedilen ve daha önce sınırlı erişime sahip olan bölge, İtalyan moda evi Bvlgari'nin finansmanıyla restore edilerek turistik ziyarete sunuldu. Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, yükseltilmiş yürüyüş yolları sayesinde ziyaretçilerin tarihi katmanları görebileceklerini belirtti. Giriş ücreti 5 avro olarak belirlendi.
20 Haziran 2023

Konya Klasik Otomobilciler Derneği ve Meram Belediyesi tarafından organize edilen klasik otomobil sergisi açıldı. Sergi, otomobil, traktör ve motosikletlerden oluşan yaklaşık 100 araçlık bir koleksiyonu içeriyor ve üç gün boyunca 80 Binde Devr-i Alem Parkı'nda ziyaret edilebilecek. Dernek Başkanı Muammer Deveci ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, klasik araçların sadece teknolojik hatıralar olmadığını, aynı zamanda kendilerine özgü tasarımları, estetik çekicilikleri ve döneminin teknolojisinin müthiş birer örneği olduğunu belirtti.
29 Eylül 2023

Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Yazar, yoğun bir günün ardından Kasımpaşa'da bulunan Dostlar Ocakbaşı 28 meyhanesine gidiyor. Meyhanenin sahibi Niyazi Kır ve garson Nuri Kocaman ile tanışıyor. Yazar, meyhanenin sıcak ortamını, müdavimlerin birbiriyle olan samimi ilişkilerini ve meyhanenin üç katlı yapısını anlatıyor. İsmail Bey gibi sevilen yaşlı müşterilerin hikayelerine yer veriliyor ve meyhanenin topluluk içindeki önemine değiniliyor. Yazar, meyhanede geçirdiği zamanı ve izlenimlerini detaylı bir şekilde aktarıyor.
21 Aralık 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, 40 çeşit baharat kullanarak 3 metrekarelik bir alanda çiçek motifli bir mozaik tablo oluşturdu. Bu eser, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları fuarında sergilendi. Sökücü'nün amacı, Gaziantep'in zengin mutfağını mozaik sanatı aracılığıyla tanıtmaktır.
29 Aralık 2023

Dünya genelindeki dördüncü 'Wizarding World' Harry Potter mağazası, 16 Aralık'ta İstanbul'da açılacak. Sihir Dükkanı tarafından işletilecek olan mağaza, Mall of İstanbul'da yer alacak ve 200 metrekarelik bir alanda Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serilerine ait bin 500'e yakın ürün sunacak. Mağaza, ziyaretçilere 'Asa Seçimi', 'Seçmen Şapka ile Hogwards Binası'nı Bulma', 'Görünmezlik Pelerinini Deneme', '9 ¾ Peronunda Fotoğraf Çekme' gibi etkinliklerle özel bir deneyim vaat ediyor.
13 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Adıyaman'ın Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden köylüler, Orta Asya'da yolcuların ve çobanların yön bulmasını sağlayan, taşların üst üste konulmasıyla yapılan 'obo' kalıntıları buldu. Bu, kentte yapılan ilk 'obo' keşfi olarak belirtildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, oboların kentte ilk defa görüldüğünü ve eski dönemden günümüze kadar geldiğini belirtti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk, obo geleneğinin eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının ruhları olduğuna inanıldığını ve bu ruhların iyi olarak ifade edildiğini, ovalarda bu iyilerin bulunduğu noktalara yapılan taş yığmalar olduğunu söyledi.
3 Kasım 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

18. Venedik Mimarlık Bienali'nde Finlandiya, 'huussi' adı verilen sifonsuz tuvalet modeliyle katılıyor. Huussi, dışkı ve idrarın doğrudan toprağa karıştığı, kanalizasyon kullanmayan bir tuvalet sistemi. Finlandiya bu eski yöntemi, su kaynaklarının korunması ve atıkların değerli bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak için sergiliyor. Sergide, insanların sanitasyon ve atık konusundaki davranışlarının eleştirildiği kurgusal bir belgesel film ve Huussi'nin çözüm olarak sunulduğu bir video yer alıyor.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim