Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki adli soruşturmalarda delil tespitlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve enkazların delil tespiti yapılmadan kaldırılmadığını belirtti. Şu ana kadar 612 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 184'ünün tutuklandığını, 214'üne adli kontrol, 71'ine yakalama kararı verildiğini açıkladı. Ayrıca deprem döneminde yaşanan zorluklardan haksız kazanç elde edenlerle ilgili ağır cezalar öngören yeni düzenlemeler yapacaklarını duyurdu.
25 Şubat 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını ifade etti. Ayrıca, Yargıtay'ın Gezi davası kararını yorumlayan Tunç, Gezi'nin bir suç olduğunu ve seçilmiş hükümete yönelik bir kalkışma hareketi olduğunu belirtti. Tunç, AİHM'in Kavala ve Yalçınkaya kararlarına ilişkin olarak ise Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamayan bir ülke gibi gösterilmek istendiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.
6 Ekim 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli ve idari yargıda yaz kararnamesini yayımlayarak 3 bin 423 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Yargıtay'a 40 tetkik hakimi ve dört savcı atandı. Deprem bölgesinde yeni mahkemeler açıldı ve 20 ilin başsavcısı değişti. Gezi davasında Osman Kavala'nın tahliyesi yönünde oy kullanan İstanbul Ağır Ceza Hakimi Sercan Karagöz, Ağrı'ya hakim olarak atandı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan da Adana Hakimi olarak görevlendirildi.
18 Temmuz 2023

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, hukuk fakültesi mezunlarının hakim, savcı yardımcılığı, avukatlık ve noterlik stajlarına başlayabilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olmaları gerekecek. İdari yargı hakim yardımcılığı için ise İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarı şartı aranacak. Bu sınavlar, ÖSYM tarafından yürütülecek ve çoktan seçmeli test formatında olacak. Yeni düzenleme, 31 Mart 2024'ten sonra mezun olan öğrencileri kapsayacak.
8 Mayıs 2024

Adalet Bakanlığı, 12 farklı şehirde toplam 24 yeni idare mahkemesi kurulmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karar, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi uyarınca alındı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yeni mahkemelerin kurulması planlanıyor.
27 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Arka Sokaklar' dizisinde infaz ve koruma memurlarının olumsuz şekilde temsil edilmesini eleştirdi. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, dizideki sahnelerin gerçek dışı olduğunu ve memurları haksız yere suçladığını belirterek kınama yayınladı. Bakan Tunç, konuyla ilgili 'gerekli idari ve hukuki inceleme ve soruşturmaların' yapılacağını ifade etti.
3 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki bir mitingde halka hatalarını dile getirmeleri çağrısında bulundu. Ancak Rahmi Turan, ülkede gerçeklerin dile getirilmesinin riskli olduğunu, çünkü 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla çok sayıda insanın cezaevinde olduğunu ve rekor düzeyde dava açıldığını belirtiyor. 2022 yılında 16,753 kişi bu iddia ile yargılanıyor. Turan, Erdoğan'ın gerçekten hatalarını düzeltmek istiyorsa, avukatlarına dava açmama talimatı vermesi gerektiğini savunuyor.
16 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir Adliyesi'nde odasında silahları sergileyen hakim Oktay Tabur hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Gazeteci Timur Soykan, Tabur'un odasında silahları sergilediğini yazmıştı. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve savcıların yargı etiği ilkelerine uygun davranmak zorunda olduklarını belirtti. Hakimler ve Savcılar Kurulu, Tabur hakkında inceleme ve soruşturma başlattı ve Tabur'un İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisi sonlandırıldı.
30 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'nin kapatılması yönündeki çağrısına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yanıt verdi. Tunç, DEM Parti'nin terör örgütleriyle arasına mesafe koymaması durumunda kapatma davası açılacağını belirtti. Bu açıklama, Meclis'teki 23 Nisan Resepsiyonu'nda gündeme geldi. Tunç, partilerin Anayasa'ya uygun hareket etmeleri gerektiğini ve terörle ilişkilerini kesmeleri gerektiğini vurguladı.
23 Nisan 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasında verilen kararların bağımsız ve tarafsız yargı tarafından alındığını belirtti. Tunç, davada mahkumiyetlerin yanı sıra beraat ve tahliye kararlarının da verildiğini ve tahliyelerin başladığını söyledi. Kobani olayları sırasında yaşanan ölümler nedeniyle açılan davada, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a uzun hapis cezaları verildi. Ayrıca, bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları da alındı.
17 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedelerle iftarda buluştuğu sırada Adalet Bakanlığı'nın farklı birimlerine toplam 18 bin 305 yeni personel alımı yapılacağını açıkladı. Alımların Personel Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve İcra Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleşeceğini belirtti. Ayrıca, hiçbir deprem enkazının delil toplanmadan kaldırılmadığını ifade etti.
25 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, adli yıl açılışında yaptığı konuşmanın, geçen sene olduğu gibi bu sene de canlı yayınlanmadığını belirtti. Sağkan, konuşmasında yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dair sorunlara değindi. Ayrıca, Türkiye'nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 140 ülke arasında 116. olduğunu ve Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde sonuncu olduğunu belirtti. Sağkan, hukukun güvenliği ile devletin güvenliğinin eş anlamlı olduğunu vurguladı.
1 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları için takvimin hazır olduğunu ancak Danıştay'dan çıkacak kararı beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim döneminde mülakatın kaldırılacağı vaadine rağmen, seçim sonrası atamaların yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS notuyla yapılmasına karar verilmişti. Bu değişiklik sendikalar ve siyasi partiler tarafından Danıştay'a taşındı. Tekin, Danıştay'ın kararının ardından atama sürecini başlatacaklarını ifade etti.
23 Ağustos 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan ve adli yargı hakimleri, başsavcılar, savcılar ile idari yargı hakimlerinin terfi listeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listelerde, birinci dereceye yükselmiş ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak olan 389 hakim, 122 savcı ve 338 idari yargı hakiminin isimleri bulunuyor. Birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi. Listede isimleri olmayanlar 30 gün içinde HSK'ye başvurarak durumlarının incelenmesini talep edebilecek.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim