Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu nedeniyle İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, YÖK ve üniversitelere, üniversite öğrencilerinin oy kullanma haklarını kolaylaştırmak için 28 Mayıs'ta yapılacak sınavların ertelenmesi veya çevrimiçi yapılması çağrısında bulundu. Zorlu, öğrencilerin ekonomik sıkıntılar ve sınavların çakışması nedeniyle oy kullanacakları şehirlere gitmekte zorlanabileceklerini belirtti. Ayrıca üniversitelerin 19 Mayıs'a kadar gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi.
17 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi mağdur edecek. Üniversite yönetimi, bu krizi çözmek için öğrenci kulüplerini odalarından çıkarıp kampüsün uzak bir noktasına taşımayı planlıyor. Ancak öğrenciler, bu kararın kulüpçülük kültürünü yok edeceğini ve yurt krizine çözüm getirmeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca, kriz sonrası kulüp odalarının fakültelere tahsis edileceği belirtiliyor.
15 Ağustos 2023

Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Konya İl Divan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son yıllarda kamu çalışanları arasında gelir adaletinde bir bozulma olduğunu ifade etti. Yalçın, sendikal kazanımların önemini vurgularken, ufak dargınlıklar ve kızgınlıkların büyük sorunlara yol açmaması gerektiğini, maceraya yelken açmanın yanlış olacağını ve Cumhurbaşkanına ihanet etmeyeceklerini söyledi.
26 Nisan 2023

Düzce Üniversitesi'nde bir öğretim görevlisi, online ders sırasında depremzede bir öğrenciyle alay edici yorumlar yaptı. Öğrencinin Malatya'da yaşadığını ve yatacak yeri olmadığı için cezaevinde kaldığını belirtmesine rağmen öğretim görevlisi duyarsızca cevaplar verdi. Sosyal medyada paylaşılan ses kaydı sonrasında tepkiler üzerine üniversite yönetimi öğretim görevlisini görevden uzaklaştırdı ve soruşturma başlattı.
8 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle bazı yurtlarında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanını yaklaşık 2 bin 500 kişi azalttı. Üniversite, kapasite artırma çabalarının devam ettiğini belirtse de, henüz somut bir gelişme yok. Yurt kurasına katılma hakkına sahip öğrencilerin listesi açıklandı ancak birçok öğrenci yurt bulamadı. Depremzede öğrenciler ve sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler de bu durumdan etkilendi.
21 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi, depreme dayanıklı olmadıkları için gelecek eğitim-öğretim yılında 1. ve 2. Kuzey Yurdu, 1. Kilyos Yurdu ve Kilyos Otel Yurdu'nu öğrencilere açmayacak. Superdorm yurdu ise sadece yazın hizmet verecek ve bir yıl boyunca güçlendirme çalışmaları yapılacak. Bu yurtların toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 500 kişi. Üniversite, yurt kapasitesini artırmak için yeni yurt inşaatları ve mevcut odaların kapasitesini artırma çalışmaları planlıyor. Geçmişte yaşanan yurt krizleri ve çözüm arayışları da makalede yer alıyor.
5 Haziran 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

ÖSYM, 17-18 Haziran'da yapılacak 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) kendi ikamet ettikleri sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylar için ulaşım ve barınma desteği başvuru süresini 15 Haziran'a kadar uzattı. Adayların ihtiyaçları KYK yurtları başta olmak üzere AFAD koordinesinde valilikler ve kaymakamlıklar tarafından karşılanacak. Başvurular, kimlik kartı, YKS sınava giriş belgesi ve ikametgah belgesi ile valilik ve kaymakamlıklara şahsen yapılacak.
12 Haziran 2023

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi genel sekreter yardımcılarından Mustafa Candan'ın, okul çalışanlarını AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen'e üye yapmak için baskı uyguladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, Candan işe yeni başlayan personele üyelik formunu imzalattı ve kadrolu personeli de sendikaya geçmeye zorladı. Eğitim-Sen, bu eylemlerin Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek kamuoyuna duyurdu.
26 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmayan beş yurdun kapatılması sonucu yaklaşık 2 bin 500 öğrenci yurt açığı ile karşı karşıya kaldı. Yeni yurt inşaatları tamamlanamayacağı için yönetim, kulüp odalarını boşaltarak yurda dönüştürmeyi ve Anadolu Hisarı'nda bir KYK yurdunu kullanmayı planlıyor. Kulüpler, bu kararın sosyal etkileşimi ve kulüp kültürünü olumsuz etkileyeceğini, ayrıca odaların yurda dönüştürülmesinin kontenjan açığını anlamlı bir şekilde kapatmayacağını belirtiyor.
19 Haziran 2023

OHAL döneminde 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Eğitim-Sen Genel Başkanı ve barış akademisyeni Prof. Dr. Nejla Kurul, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Kurul, bu gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden duyurdu ve KHK ile ihraç edilmenin haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. Ayrıca, kimsenin KHK keyfiyetiyle karşılaşmayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tedbirlerini belirledi. Okul aile birlikleri kararıyla belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacak. Deprem bölgesindeki illerde görev yapan öğretmenlerin konaklamalarına yönelik tedbirler tamamlanacak. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimleri, sınıf mevcutlarına bakılmaksızın sağlanacak.
21 Ağustos 2023

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı ve AKP milletvekili adayı Mahmut Özer, CNN Türk'te katıldığı bir programda 12'nci sınıf öğrencilerinin devamsızlıktan muaf tutulacağını duyurdu. Bu kararın, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rahat bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını belirtti.
2 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin deprem bölgesindeki eğitimciler ve öğrencilerin durumuna ilişkin sorularına yanıt verdi. Özer, özel okullarda çalışan öğretmenlerin istihdamı konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürütmediklerini belirtti. Öğretmenlerin, Sosyal Sigortalar Kanunu ve İş Kanunu kapsamında iş sözleşmeleri uyarınca görev aldıklarını ve mücbir sebeplerle görevlerinden ayrılmak isteyenlerin ilgili işlemleri yapabileceklerini ifade etti.
3 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim