Twitter CEO'su Elon Musk, platformda mavi tikli ve mavi tiki olmayan hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırlaması getirdi. Mavi tikli olmayan hesaplar için günlük sınır başlangıçta 600 iken, daha sonra 800'e çıkarıldı; mavi tikli hesaplar için ise sınır 6 binden 8 bine yükseltildi. Musk, bu sınırlamayı kullanıcıların sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve onlara dışarı çıkmaları için teşvik etmek amacıyla yaptığını belirtti.
2 Temmuz 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre 2024 yılında toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu yıl içinde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Özellikle Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlara getirilen erişim yasakları dikkat çekti. Erişim yasakları, Türkiye'de internet özgürlüğü ve sansür konularında tartışmalara yol açtı.
9 Ağustos 2024

Sportico.com tarafından yayınlanan en çok kazanan atletler listesine göre, Michael Jordan 3,3 milyar dolarla en üst sırada yer almakta. Onu 2,5 milyar dolarla golfçü Tiger Woods takip etmektedir. Listede ayrıca Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Christiano Ronaldo, LeBron James, Lionel Messi, Floyd Mayweather, Roger Federer ve Phil Mickelson gibi isimler de bulunmaktadır. Sporcuların büyük kazançlarının bir kısmı reklam ve sponsorluk anlaşmalarından gelmektedir.
9 Mart 2023

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Al Nassr takımının yıldız oyuncusu Cristiano Ronaldo, Asya Şampiyonlar Ligi E Grubu'nda oynanan Persepolis maçında, maçın ikinci dakikasında penaltı kazandı. Ancak Ronaldo, hakeme itiraz ederek pozisyonun penaltı olmadığını belirtti ve hakem de kararını iptal etti. Bu davranışıyla Ronaldo, fair play ruhuna uygun hareket ettiği için beğeni topladı. Maç sonunda Al Nassr, grubunda liderliğini koruyarak son 16 turuna yükselmeyi garantiledi.
27 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024

Borsada yatırımcı sayısı, önceki hafta yaşanan düşüşün ardından artışa geçerek 8 milyon 488 bin 136 kişiye ulaştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun açıklamasına göre, pay senedi yatırımcı sayısı bir hafta içinde 263 bin 11 kişi arttı. Bu artışla birlikte, pay senedi yatırımcı sayısı 8 milyon 225 bin 125'ten 8 milyon 488 bin 136'ya yükseldi. Ayrıca, pay senedi değeri de 12,52 trilyon TL'den 12,86 trilyon TL'ye çıktı.
7 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, iki buçuk yıl sonra ilk kez Twitter'da bir mesaj paylaştı. Trump'ın Twitter hesabı, 2020 ABD seçimlerinden sonra Kongre binasını basan Trump destekçileri nedeniyle kapatılmıştı. Geçtiğimiz yıl Twitter'ı satın alan Elon Musk, Trump'ın hesabını tekrar açmıştı. Ancak Trump, Twitter'a geri dönmeyeceğini belirtmiş ve paylaşımlarını kendi kurduğu 'Truth Social' adlı sosyal medya hesabında yapmıştı.
25 Ağustos 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve beIN Medya Grubu işbirliğiyle depremzedeler için 'Omuz Omuza' adlı yardım kampanyası düzenlendi. Kampanya, çeşitli spor ve medya kanalları tarafından canlı yayınlanıyor ve ilk gününde 845,7 milyon lira toplandı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kampanyanın en az altı ay süreceğini ve özel maçlar gibi farklı organizasyonlarla destekleneceğini belirtti. Kampanyaya yurt içi ve yurt dışından birçok futbolcu ve teknik direktör destek verdi, aralarında Paris Saint-Germain'in yıldız futbolcusu Kylian Mbappe de bulunuyor.
2 Mart 2023

1996 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı, sosyal medyanın psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünerek sosyal medya detoksu yapmaya başladı. HMD Global ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Z kuşağı katılımcılarının büyük bir kısmının sosyal medyayı azaltarak gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurmaya çalıştığını ve bu sayede ruh sağlıklarının iyileştiğini gösteriyor. Cardiff Üniversitesi öğrencisi Iwan Kellet, sosyal medya detoksu yaparak daha iyi hissettiğini belirtiyor. Bangor Üniversitesi öğretim görevlisi Donna Dixon, sosyal medyanın gençler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sağlıklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Türkiye'de son dönemde art arda dolandırıcılık vakaları görülmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomeni olan ve kamuoyunda tanınan isimlerin bu suçlara karıştığı görüldü. Bu durum, toplumda maddiyatın ve maddi kazancın yüceltilmesi, maddiyatın hangi yoldan olursa olsun elde edilmesinin mübah görülmesi ve kültürel hedeflere ulaşacak meşru kanallar arasındaki mesafenin artması gibi etmenlere bağlanıyor. Ayrıca, sosyoekonomik eşitsizliğin yüksek olduğu ülkelerde dolandırıcılık vakalarına daha sık rastlandığı belirtiliyor.
25 Ekim 2023

FIFA Konseyi, 2023-2026 döneminde futbolun gelişimine yönelik 2,25 milyar dolarlık bir yatırımı onayladı. Bu yatırım, 2016 öncesine kıyasla yedi katlık bir artışı temsil ediyor. FIFA Başkanı Gianni Infantino, sağlam mali yönetim sayesinde 11 milyar dolarlık bütçe hedefinin aşılacağını ve bu fonların üye federasyonlara gelişim ve eğitim projeleri için daha fazla kaynak sağlayacağını belirtti. 2023-2026 döneminin ilk yılında FIFA'nın 1,17 milyar dolar gelir elde ettiği ve bu gelirin büyük bir kısmının yayın ve pazarlama haklarından geldiği kaydedildi.
19 Mart 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV adlı YouTube kanalında gençlerin sorularını cevapladı. Aday olma sebepleri, Togg ziyareti, savurgan yatırımlar, Yüksel Taşkın'ın CHP'de olması, Sırrı Sakık'ın açıklamaları, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumu, başörtüsü yasağı, CHP'nin genel başkanlık süreci ve seçim başarısı gibi konulara değindi. Kılıçdaroğlu, siyasi görüşlerinin zaman içinde geliştiğini ve halkla helalleşmek istediğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının uygulanması gerektiğini ve ikinci turda seçimi kazanacaklarına inandığını ifade etti.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Portekizli teknik direktör Jose Mourinho, Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü olarak göreve başladı. Mourinho, futbolculuk kariyerini erken sonlandırdıktan sonra teknik direktörlükte büyük başarılar elde etti. Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Manchester United ve Roma gibi büyük kulüplerde çalıştı ve birçok kupa kazandı. Mourinho'nun Fenerbahçe'de nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu.
31 Mayıs 2024

Real Madrid, Paris Saint-Germain'den ayrılan yıldız oyuncu Kylian Mbappe'yi transfer ettiğini duyurdu. Mbappe, Real Madrid ile beş yıllık bir anlaşma imzaladı. PSG'de 256 golle kulüp tarihinin en skorer futbolcusu olan Mbappe, Fransa Milli Takımı ile 2018'de dünya şampiyonluğu ve 2022'de dünya ikinciliği yaşadı. Mbappe, Real Madrid'e katılmaktan duyduğu mutluluğu sosyal medya üzerinden paylaştı.
3 Haziran 2024

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, mavi tik uygulaması artık ücretli oldu. Aylık sekiz dolar ödemeyi kabul etmeyen kullanıcılar mavi tiklerini kaybetti. Bu durumdan Beyonce, Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez gibi ünlü isimler de etkilendi. Ancak Musk, William Shatner, Stephen King ve LeBron James gibi üç ünlü ismin mavi tik ücretini kendisi karşılayarak onların doğrulanmış durumlarını korudu.
21 Nisan 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk yetkililerin Instagram'a erişimi engellemesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu kararın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinden sonra getirildiği iddia edildi. Türkiye'de daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişim engelleri uygulanmıştı.
9 Ağustos 2024
İşaretlediklerim