AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı konusunda kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teknik ekibinin çalışmalarını tamamladığını ve AK Parti Grup Başkanvekillerine sunum yaptığını açıkladı. Kanun teklifinin TBMM'ye sunulma sürecinin devam ettiğini ve SGK'nın teknik alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, emeklilik işlemleri bir-iki ay sürse bile, emeklilerin maaşlarını toplu olarak alabileceklerini söyledi.
23 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanık avukatı mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olması nedeniyle reddihakim talebinde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu talebi 'eski Türkiye kafası' olarak nitelendirdi ve Ankara başsavcılığının olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Tunç, kadınların inanç, eğitim ve çalışma özgürlüğünü gasbeden 28 Şubat zihniyetiyle hareket etmenin bir avukata yakışmadığını belirtti ve Türkiye'de son 22 yılda kadın hakları ve özgürlükleri konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı.
18 Mayıs 2024

Adalet Bakanlığı, insan hakları örgütlerinin uzun süredir mücadele ettiği bir konuda adım atarak, hasta ve yaşlı hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için bir genelge yayımladı. Genelge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla çıkarıldı ve hükümlülerin durumlarının Adli Tıp Kurumu tarafından değerlendirilmesini öngörüyor. Genelge, hükümlülerin sağlık durumlarının cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için değerlendirilmesine olanak tanıyor ve bu sürecin hükümlünün talebi olmaksızın başlatılabileceğini belirtiyor.
3 Ocak 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönündeki kararı, avukatlara tebliğ edilmeden ve karar numarası olmadan iktidara yakın bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sızdırıldı. Atalay'ın avukatları, kararın gerçek olup olmadığını veya bir taslak olup olmadığını bilemediklerini belirtiyorlar. AYM'nin Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair kararı, uygulanması beklenirken Yargıtay'a gönderilmiş ve Yargıtay da Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönünde karar vermişti.
9 Kasım 2023

'Müdafaa Hareketi' adlı sosyal medya hesabı, mültecilere yönelik bir bildiri yayınladı ve ülkenin çeşitli kentlerinde miting düzenleyeceğini duyurdu. Bildiride, hükümetin sorumluluklarını yerine getiremediği ve Türkiye'nin demografik yapısını tehlikeye atan yabancılara karşı mücadele etmediği iddia edildi. Ankara Başsavcılığı, bu bildiri hakkında 'Kanunlara uymamaya tahrik' suçundan soruşturma başlattı.
15 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, 'anayasal düzenin değiştirilmesi girişimi' iddiasıyla başlattıkları soruşturma çerçevesinde, ifade alınacak polis memurlarının odalarından çıkmalarını yasaklayarak, şüphelilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını engelledi. Soruşturma sürecinde işkence ve usulsüz işlemler yapıldığı iddiaları da araştırılmakta. Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve diğer yetkililer, müfettişlerin ön raporu sonrasında görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu durum, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in konumunu zorlaştırdı.
10 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Yusuf Ziya Cömert, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Kenan Evren döneminden kalma anayasal yetkileri kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa gündemi üzerine yorumlar yaparak, seçim sonuçlarının bu gündemi zayıflattığını ve Meclis'in demokratik olmayan tutumlar sergilediğini eleştiriyor. Özellikle, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi gibi olayları örnek vererek, mevcut siyasi yapı ile sivil bir anayasanın nasıl mümkün olabileceğini sorguluyor.
26 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili dosyada Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ı şüpheli olarak kaydeden Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer, düz savcı olarak atandı. Bu görev değişikliği, soruşturmanın seyrini ve adaletin işleyişini etkileyebilir. Durdu Özer'in rütbesinin düşürülmesi, kamuoyunda çeşitli tepkilere yol açtı.
13 Haziran 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de seçim güvenliği ve şeffaflığı konusunda herhangi bir endişe olmadığını ifade etti. Türkiye'nin seçimlerinin dünyaya örnek gösterilebilecek düzeyde olduğunu ve yüksek katılım oranlarıyla gerçekleştiğini belirtti. Tunç, Türkiye'deki seçimlerin %85'in üzerinde bir katılım oranıyla yapıldığını ve bu oranın dünya genelinde nadir olduğunu vurguladı.
31 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim