Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Atama, cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleşti ve Gezeravcı dışında Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan da yönetim kuruluna dahil edildi. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı'nın görevden alındığı bilgisi de paylaşıldı.
13 Şubat 2024

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, SpaceX/Axiom-3 uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılarak Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı. Yolculuk, NASA tarafından sosyal medya platformu X üzerinden canlı yayınlanıyor. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu kapsül, Atlas Okyanusu veya Meksika Körfezi'ndeki potansiyel noktalardan birine inecek. Uzay istasyonunda kaldığı süre boyunca 13 deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay ve savunma sanayisine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttü.
7 Şubat 2024

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Yeşilköy'deki Murat Dilmener Hastanesi'ne taşınmasının ardından yaşanan sorunlar devam ediyor. Taşınma süreci hazırlıksız ve danışılmadan gerçekleştirildiği için hastanenin alt ve üst yapısı hizmet üretmeye yetmiyor. Taşınan eski pandemi hastanesinin durumu ne yerel ne de yurtdışından gelecek hastalara hizmet vermek için elverişli. En temel altyapı ve üst yapı sorunları sürüyor. Tıp fakültesinin 32 ameliyathanesi, taşınmayla sekize düştü. Birbiriyle ilgili klinikler iki yerleşke arasında parçalanmış, dağınık.
21 Temmuz 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Berat Apaydın, 24 Şubat'ta laparoskopik safra kesesi ameliyatına eldivensiz, maskesiz ve bonesiz olarak girdi. Ameliyathanede görevli hemşirelerin uyarılarına rağmen bu tutumunu sürdüren Apaydın hakkında tutanak tutuldu ve hastane yönetimine bildirildi. Ameliyathanelerde uygulanan katı hijyen kurallarına rağmen, cerrahi enfeksiyon sorununun tamamen ortadan kaldırılamadığı ve ameliyathane personelinin önemli bir enfeksiyon kaynağı olduğu belirtiliyor.
27 Şubat 2024

İzmir'de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, hastasının rahminden çıkardığı miyom dokularını kullanarak cerrahi alet masasına 'Rahim korundu' yazısı yazdı ve bir kalp çizdi. Bu davranışı, meslektaşı Prof. Dr. Cem Baykal tarafından etik ve hukuki açıdan eleştirildi ve İzmir Tabip Odası'na şikayet edildi. Baykal, bu tür davranışların tıbbi etik değerlere aykırı olduğunu ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların 'sosyal medya zehirlenmesi' olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.
26 Nisan 2024

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonucu Yeni Malatyaspor'un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan, Malatya'da enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Türkaslan'ın eşi Kübra Türkaslan daha önce enkazdan yaralı olarak kurtarılmış ve eşi için yardım çağrısında bulunmuştu. Teknik Direktör Yılmaz Vural, Türkaslan'ın vefat haberini televizyon yayınında duyurdu.
7 Şubat 2023

2023 yılının ilk dakikalarında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde dünyaya gelen bebekler, aileleri için büyük mutluluk kaynağı oldu. Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de ise Diyarbakır Vali Yardımcısı Selim Çomaklı tarafından yeni yılın ilk bebekleri ziyaret edildi ve ailelere çeşitli hediyeler verildi. İzmir, Diyarbakır, Malatya ve Adana'da da yeni yılın ilk dakikalarında doğan bebekler ve aileleri mutluluklarını paylaştı.
1 Ocak 2023

Televizyon programcısı ve sunucu Metin Uca, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanarak geçirdiği trafik kazasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uca'nın tedavisi yoğun bakımda devam ederken, menajeri Kübra Kalem Baykara tarafından acil ameliyata alındığı ve komplikasyonlar sonucu entübe edildiği duyurulmuştu. Metin Uca için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tören düzenlenecek ve cenazesi Ankara Kocatepe Camii'nden kaldırılarak Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek.
17 Kasım 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

İstanbul'da böbrek hastası olan 52 yaşındaki Ahmet Emin Bilgin, 2011 yılında Medikal Park Göztepe Hastanesi'nde böbrek nakli operasyonu geçirdi. Nakilden üç gün sonra hayatını kaybeden Bilgin'e, Kızılay'dan alınan kanın HIV taşıdığı anlaşıldı. Mahkeme, Kızılay'ı 'tam kusurlu' buldu ve ailesine toplam 770 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.
20 Nisan 2023

Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken tespit etmek için giyilebilir bir ultrason cihazı tasarladı. Bu cihaz, sütyenin kuplarına yerleştirilebilen parçalarla dokudaki küçük değişiklikleri yakalayıp kanseri erkenden teşhis edebilir. Cihazın evde kullanımı kolaydır ve bir akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir görüntüleme cihazı üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
31 Temmuz 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin uygulama hastanesi olan Balcalı Hastanesi'nde yapılan incelemeler sonucunda yaşlanmaya bağlı orta derecede hasar tespit edildi. Bu durum üzerine hastanenin güçlendirilmesine karar verildi ve tahliye işlemleri başlatıldı. Durumu uygun olan hastalar taburcu edilirken, diğer hastalar şehirdeki diğer hastanelere dağıtılacak. Tahliye işlemleri il sağlık müdürlüğü işbirliğiyle yürütülüyor ve hastane çalışanlarına panik yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapıldı.
21 Şubat 2023

Amsterdam-İstanbul seferini tamamlayan bir Türk Hava Yolları (THY) uçağında, iniş takımlarının olduğu bölümde yabancı uyruklu bir kişinin cesedi bulundu. Ceset, uçağın rutin bakımı sırasında fark edildi. Olay yerine gelen ekipler, uçağın etrafını güvenlik şeridiyle kapattı ve ceset, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. THY yetkilileri, kaçak yolcunun uçağın dış yüzeyindeki 'ana iniş takımı yuvası'na gizlendiği için sefer öncesi yapılan rutin kontrollerde fark edilmediğini belirtti.
15 Eylül 2023

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Fatih Çolak, yaz aylarında artan sıcaklıkların vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine neden olduğunu ve bu durumun böbrek taşı riskini artırdığını belirtti. Çolak, böbrek ve üreter taşlarının oluşumunu engellemek için en etkili yöntemin su içmek olduğunu vurguladı. Günlük su tüketiminin artırılması ve idrar miktarının takip edilmesi gerektiğini söyleyen Çolak, dengeli beslenme ve düzenli egzersizin de önemli olduğunu ekledi. Türkiye'de her 100 kişiden 11'inde böbrek taşı bulunduğu belirtildi.
25 Temmuz 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir hayatını kaybetmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan ikisinin Antalya'da, birinin de Afyonkarahisar'da entübe halde tedavileri devam ederken, 12 kişi taburcu edildi.
29 Mayıs 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim