Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında Türkiye'nin 49 milyar dolar seviyesindeki cari açığının kapatıldığını ifade etti. Ancak son verilere göre cari açık 55 milyar dolara yükselmiş durumda. Nebati, bütçe görüşmeleri sırasında tarım ve ulaştırma bakanlarına ek bütçe sağladığını ve bu durumu bir başarı olarak nitelendirdi. Ayrıca, deprem sabahı Türkiye'nin 100 milyar dolarlık servet kaybına uğradığını belirtti.
10 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yaptığı açıklamada, enflasyonist etki yaratacak yeni bir vergi, KDV artışı veya yeni kurumlar vergisi uygulanmayacağını belirtti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Şimşek ayrıca kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artış olmayacağını, genel KDV oranının artırılmayacağını ve vergi istisnaları, muafiyetleri ile indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
17 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için fahiş fiyat talep eden bazı özel okullara yönelik inceleme başlattı. Şikayetler üzerine 81 il valiliğine yazı gönderildi ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile yönetmelik hükümleri hatırlatıldı. Bakanlık, mevzuata uygun ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyetini sürdüren okullarla ilgili denetimlerin yapılacağını belirtti.
23 Ağustos 2024

EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan verilere göre, 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye'de toplam 38 bin 256 lüks araç satışı gerçekleşti. Bu satışlar toplam araç satışlarının yüzde 11,25'ini oluşturuyor. En çok satılan lüks araç markası BMW olurken, onu Audi ve Mercedes izledi. Model bazında ise BMW'nin 5 Serisi en çok tercih edilen model oldu.
3 Haziran 2023

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheli, para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında adliyeye sevk edildi. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve ardından gelen para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. MASAK raporunda, aile bireylerine ait şirketlere sahte fatura kesilerek 200 milyon lira aktarıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında, Polat çifti dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı.
4 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi Eylül ayında 129,2 milyar lira açık verdi. Bu, iki ay aradan sonra bütçede yeniden açık kaydedilmesi anlamına geliyor. Eylül ayında bütçe giderleri 570,5 milyar lira, gelirleri ise 441,3 milyar lira olarak kaydedildi. Aynı dönemde faiz giderleri yıllık yüzde 113,7 artışla 70,8 milyar liraya yükseldi. Vergi gelirlerinde ise yüzde 122,6 artış yaşandı ve 386,2 milyar lira olarak gerçekleşti.
16 Ekim 2023

İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Anadolu başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 'Suç Gelirlerinin Aklanması', 'Vergi Usul Kanunu' ve 'Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi' kanunlarına muhalefet suçlarından Dilan Polat, Engin Polat ve diğer şüpheliler hakkında işlem yapılmıştır. Toplam 14 şüpheli tutuklanmış ve savcılık, soruşturmaya konu olan 27 şirkete kayyım atanmasını talep etmiştir. Hakimlik bu talebi kabul ederek 27 şirkete kayyım atanmasına hükmetmiştir. Soruşturma, İstanbul merkezli altı ilde yapılan operasyonlar ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporu sonucunda ilerlemiştir.
6 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, Kapalıçarşı’da kuru kayısının gram altın fiyatına yakın bir fiyata satıldığı iddiaları üzerine bir işletmeyi denetledi. Denetim sonucunda, kayısının 2 bin 680 liraya satıldığı ve alış faturalarının ibraz edilemediği tespit edildi. İşletmeye 100 bin ila 1 milyon lira arasında para cezası verileceği açıklandı. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen faturaların ibraz edilememesi durumu Vergi Dairesi Başkanlığı’na bildirildi.
27 Ağustos 2024

2024 yılının ilk iki ayında Türkiye'de 146 bin yeni otomobil satıldı, bu satışların 45 bini en az %40 oranında engelli vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti, engelli olmayan vatandaşların da bu avantajdan yararlanarak vergi kaçırmasına yol açmış. Bu durum, Maliye'nin son iki ayda yaklaşık 31 milyar lira eksik vergi toplamasına sebep olmuş. Olay, engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılığın yanlış kullanımı ve vergi kaybı açısından ele alınması gereken bir konu.
21 Mart 2024

Çin'den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi temmuz ayında yürürlüğe girecek. Bu vergi, içten yanmalı motorlar dahil tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletildi. Ticaret Bakanlığı, bu adımı uluslararası anlaşmalar, tüketici güvenliği, kamu sağlığının korunması, yurt içine yatırımların özendirilmesi ve cari açığın düşürülmesi gibi nedenlerle attığını belirtti. Uzmanlar, Çinli otomotiv yatırımcılarının bu vergi sonrası ya pazardan çekileceğini ya da vergilerin bir kısmını karşılayacağını öngörüyor.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim