Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Küçük Mariana meyve yarasası, bilim insanlarının biyolojisi veya davranışları hakkında yeterli bilgi edinemedikleri bir tür olarak biliniyordu. Bu tür, Pasifik adası Guam'da bulunuyordu ve 'Pteropus tokudae' olarak biliniyordu. 1960'larda yapılan bir araştırmada, bu türden yalnızca bir örnek bulunmuş ve bu örnek, türün bilinen son örneği olmuştur. Uzun süre gözlemlenememesi üzerine ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından neslinin tükendiği resmi olarak ilan edilmiştir.
24 Nisan 2024

ABD'de yapılan bir araştırma, 26 hafta boyunca her gün bir avokado yemenin, katılımcıların Amerikalılar için beslenme kurallarına daha sıkı bağlı kalmasını sağladığını ortaya koydu. Araştırmaya 1.008 katılımcı dahil edildi ve bu kişilerin yaş ortalaması 50 idi. Avokado tüketen grup, sodyum, rafine tahıl ve ilave şeker tüketiminde olumlu değişiklikler yaşarken, aynı zamanda toplam protein tüketiminde de bir değişiklik gözlemlendi. Araştırma, diyetimize daha fazla işlenmemiş gıda eklemenin sağlıklı beslenmeyi teşvik etmenin bir yolu olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2024

Singapur Gıda Ajansı (SFA), aralarında çekirge, ipek böceği ve bal arısının da bulunduğu 16 böcek türünü insanların gıda olarak tüketimi için onayladı. Bu onayla birlikte restoranlar bu böcekleri menülerine ekleyebilecek. Ayrıca, böcek içeren paketlenmiş gıda satan şirketlerin ambalajlarını etiketlemeleri gerekecek. SFA, Nisan 2023'te bu türlerin tüketimine yeşil ışık yakacağını açıklamıştı.
8 Temmuz 2024

Bilim insanları, şempanzelerin insanlar gibi sırayla konuştuğunu ve iletişim kurarken jest ve mimiklerini kullandığını keşfetti. Uganda ve Tanzanya'da beş yaban şempanze topluluğu gözlemlendi ve 250'den fazla bireyden 8 binden fazla jest kaydedildi. Bu jestlerin, şempanzelerin çatışmadan kaçınmasını ve koordine olmasını sağladığı belirtildi. Şempanzelerin bilgi alışverişi yaparken hızlı dönüşler aldığı ve bazen birbirinin iletişimini kestiği görüldü.
23 Temmuz 2024

Britanyalı araştırmacılar, Londra'daki Kraliyet Veteriner Koleji ve Tayvan'daki Ulusal Çung Hsing Üniversitesi işbirliğiyle, 2019 ile 2021 yılları arasında Britanya'da ölen 7,396 kedi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda evcil kedilerin yaşam sürelerini tahmin edebilen 'yaşam tabloları' geliştirdi. Araştırmaya göre, evcil kedilerin ortalama yaşam süresi 11 yıl yedi ay olarak belirlendi. Dişi kedilerin erkek kedilere göre ortalama bir yıl üç ay daha uzun yaşadığı, safkan ve aşırı kilolu veya çok zayıf kedilerin yaşam sürelerinin daha kısa olduğu tespit edildi.
11 Mayıs 2024

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde Junagadh Tarım Üniversitesi'nin biyoenerji laboratuvarına bir leopar girdi. Öğrenciler panik içinde laboratuvarı boşaltarak kapıyı kilitledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde leoparın laboratuvarda koşturduğu görüldü. Yetkililer, leoparı sakinleştirici iğneyle uyutarak güvenli bir şekilde binadan çıkardı.
12 Temmuz 2024

Fransız akademisyen Marc-Antoine Fardin, kedilerin reolojisi üzerine yazdığı makale ile Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Fardin, kedilerin özel yetenekleri sayesinde hem sıvı hem de katı olarak görülebileceğini savunuyor. Çalışmasında internetteki kedi fotoğraflarından yola çıkan Fardin, kedilerin herhangi bir kalıba sığabilme yeteneklerini inceledi. Araştırma sırasında hiçbir kedinin zarar görmediği belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 'Blattella germanica' türü hamam böceklerinin genetik yapısının, 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan 'Blattella asahinai' türüne benzediği tespit edildi. Araştırmada, bu türün kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sebebiyle Ortadoğu ve Avrupa'ya ulaştığı ve buradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı belirtildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden Theo Evans, bu hamam böceklerinin hayatta kalmalarının insanlara gözükmemelerine bağlı olduğunu ve evrimsel olarak geceleri ortaya çıkacak şekilde adapte olduklarını söyledi.
21 Mayıs 2024

Britanya’daki King’s College London’dan araştırmacılar, Komodo ejderlerinin dişlerinin uç kısımlarında demir açısından zengin bir tabaka olduğunu belirledi. Bu tabakanın dişin keskinliğini korumada yardımcı olduğu ve dişi turuncu renge boyadığı tespit edildi. Bu özellik, Komodo ejderlerinin avlarını rahatça parçalamalarına yardımcı oluyor ve daha önce hiçbir etçil sürüngende tespit edilmemiş bir özellik olarak öne çıkıyor. Komodo ejderleri, dünyada sadece Endonezya’nın belirli bölgelerinde bulunuyor ve sayıları oldukça azalmış durumda.
24 Temmuz 2024

Son dönemde ekmeğin dolapta mı yoksa dışarıda mı saklanması gerektiği konusunda büyük bir tartışma yaşanıyor. The Great British Bake Off’un yıldızı Paul Hollywood, ekmeğin buzdolabında saklanmasının bayatlamayı hızlandırdığını ve kendisinin ekmeğini kahverengi bir kese kağıdında mutfak tezgahında sakladığını belirtti. Ancak birçok kişi, ekmeğin küflenmemesi için buzdolabında saklanması gerektiğini savunuyor. Tartışma, uzmanların farklı görüşleri nedeniyle sonlanmış değil.
20 Temmuz 2024

Arkeologlar, Michigan’ın kuzeyinde yer alan Colonial Michilimackinac’ta 18. yüzyıldan kalma bir pirinç ticaret yüzüğü buldu. Yüzük, 1780’lerden kalma bir yıkım moloz yığınında bulundu ve Mackinac Eyaleti Tarihi Parkları tarafından 'heyecan verici' bir keşif olarak tanımlandı. Bu yüzük, laik ticaret malları arasında yer alıyor ve bölgedeki arkeolojik kazılar 1959'dan beri devam ediyor.
29 Haziran 2024
İşaretlediklerim