Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 2024 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi'ni yayınlayarak 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Bu değişikliklerin 4 bin 9'u adli, 290'ı ise idari yargı alanında gerçekleşti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, görev yeri değişen hakim ve savcılara başarılar diledi. Ayrıca, Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını yürüten savcının rütbesi düşürüldü.
14 Haziran 2024

HDP, emek ve özgürlük ittifakı çerçevesinde Yeşil Sol Parti ile birlikte gireceği milletvekili seçimleri için aday listelerini oluşturmak üzere son aşamaya geldi. Listede, Gazeteci Ayşegül Doğan ve avukat Nevroz Uysal Şırnak'tan, Van Milletvekili Sezai Temelli Antalya'dan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar Van'dan ve İbrahim Akın İzmir'den aday olarak gösterilecek. Ayrıca, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık Ağrı'dan, Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan ve Emirali Türkmen Ankara birinci bölgeden aday olacak. Mevcut milletvekillerinin çoğunun bu dönem listelerde yer almayacağı belirtiliyor.
9 Nisan 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP listesinden Erzincan'da seçime girerek milletvekili olmayı garantiledi. 2018 seçimlerinde AKP'nin yüzde 44,71 oy alarak iki milletvekilliği kazandığı Erzincan'da, bu seçimde CHP yüzde 36,28 oy oranıyla sandıkların yüzde 100'ü açıldığında Sarıgül'ün seçilmesini sağladı. Sarıgül, seçimlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamıştı.
14 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak seçmen sayılarını ve bu sayıların toplam seçmen içindeki oranlarını il il belirledi. CHP'nin verilerine göre, Şırnak yüzde 14 ile en yüksek orana sahipken, Tunceli yüzde 4,6 ile en düşük orana sahip il oldu. Üç büyük şehirde ise İstanbul'da 850 bin 970, Ankara'da 309 bin 269 ve İzmir'de 212 bin 714 ilk kez oy kullanacak seçmen bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart seçimlerine yönelik dört partiden gelen altı itirazın kabul edildiğini açıkladı. AKP ve Dem Parti'den ikişer, CHP ve MHP'den ise birer itiraz kabul gördü. Yener, 2019 seçimleri ile 2024 seçimleri arasındaki itiraz süreçlerinde büyük bir fark olmadığını belirtti. Kayseri, Şanlıurfa, Edirne ve Sivas'ta belirli bölgelerde seçimlerin yeniden yapılacağı, yenileme seçimlerinin 2 Haziran'da gerçekleşeceği duyuruldu.
11 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) görev süresi dolan beş üyenin yerine yeni atamalar yapıldıktan sonra, kurul yeni başkanını seçti. YSK'nın yeni başkanı Ahmet Yener olarak belirlendi. Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener'in ağabeyidir. YSK'da üyelik süreleri kanunen belirli periyotlarla değişmekte olup, 2018'de bazı üyelerin görev süreleri son dakika kararıyla uzatılmış ve bu durum daha sonra TBMM'de geçirilen bir düzenleme ile Ocak 2023'e kadar sürdürülmüştü.
26 Ocak 2023

Gazeteci Alican Uludağ, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt içi seçim verilerini paylaştı. YSK verilerine göre, saat 02:24 itibariyle açılan sandık oranı yüzde 94,26'dır. Adaylardan Tayyip Erdoğan yüzde 49,48, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79 ve Sinan Oğan yüzde 5,30 oy almıştır. Bu verilere göre, hiçbir aday yüzde 50 oy barajını geçememiştir.
15 Mayıs 2023

CHP, Millet İttifakı çatısı altında seçimlere katılan DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin üyelerine listelerinde yer verdi. Açılan sandıkların yüzde 99,27'sine göre, CHP listelerinden Meclis'e giren 168 milletvekilinin 34'ü ittifak ortaklarının üyeleri oldu. DEVA Partisi'nden 14, Gelecek Partisi'nden 10 ve Saadet Partisi'nden 10 milletvekili Meclis'e girmeyi başardı. CHP'nin bu seçimlerdeki oy oranı ise yüzde 25,38 olarak belirlendi.
15 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye genelinde 20 ilçe ve 1 beldede yapılan yerel seçim sonuçlarına ilişkin itirazları değerlendirdi ve bu itirazları reddetti. İtirazlar, seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelikti. İtirazlar arasında AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi tarafından yapılan başvurular bulunmaktaydı. YSK'nın bu kararları, yerel seçim sonuçlarına yönelik yapılan itiraz süreçlerinin bir parçası olarak değerlendirildi.
13 Nisan 2024

Millet İttifakı, genel seçimlerde her şehrin durumuna göre farklı bir model geliştirmeyi planlıyor. İYİ Parti'nin de destek vermesi beklenen bu modelde, her il için ittifak içindeki partilerin güç durumlarına göre aday listeleri oluşturulacak. Büyük şehirlerde ortak liste düşünülmezken, milletvekili sayısı az olan illerde ortak liste olmayacak. Partilerin kendi kimlikleriyle seçime girmesi gerektiğinden, ortak liste çıkarılacak yerlerin sayısı azalacak.
9 Mart 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,50 ve millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,89 oy alacağını tahmin etti ve bu tahminler gerçekleşti. Seçim ikinci tura kaldı. Soylu ayrıca, cumhur ittifakının Meclis'te 320-325 arası milletvekili çıkaracağını öngördü ve kesinleşmeyen sonuçlara göre cumhur ittifakı 322 vekil çıkardı. Bu bilgiler, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün köşe yazısında aktarıldı.
16 Mayıs 2023

AKP Isparta İl Başkanı Serkan Keskin, ilçe seçim kurulunun bazı birleştirme tutanaklarında maddi hatalar bulduklarını ve itirazda bulunduklarını belirtti. Yapılan düzeltmeler sonrasında Yüksek Seçim Kurulu'nun güncellenen verilerine göre AK Parti'nin Isparta'da iki milletvekili çıkardığı anlaşıldı. Keskin, bu sonuçla AK Parti adına Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun'un TBMM'de Isparta'yı temsil edeceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Seçim yasakları 21 Mart'ta başlayıp, seçim propagandası 30 Mart'ta sona erecek. İstanbul, 49 adayla en çok adayın yarışacağı belediye olurken, Gaziantep ve Malatya sırasıyla 29 ve 28 adayla takip ediyor. Oy verme saatleri, mevsim şartları göz önünde bulundurularak doğu illerinde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak belirlendi.
16 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 20 ilçe ve bir beldede yapılan seçimlerin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik siyasi partiler tarafından yapılan başvuruları reddetti. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin çeşitli bölgelerdeki itirazları karara bağlandı. Bu itirazlar arasında belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçim sonuçlarına yönelik talepler yer alıyordu. YSK, ayrıca Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi'nin bazı bölgelerdeki itirazlarını da reddetti.
12 Nisan 2024

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini büyük bir farkla kazanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle üzerinde durduğu İstanbul'u elinde tuttu. Ayrıca, AKP'nin elinde bulunan Üsküdar dahil olmak üzere en az 10 ilçeyi daha kazandı. Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi ve seçimler başa baş devam ediyor. 2019 yerel seçimlerinde AKP 24, CHP ise 14 ilçe kazanmıştı.
1 Nisan 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı atamalarına göre Diyarbakır, Malatya, Kocaeli, Çanakkale ve Elazığ valileri değişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan karara göre, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Malatya Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu olarak atandı. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise Vali-Mülkiye Başmüfettişliği görevine getirildi.
10 Temmuz 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ile 3 bin 36 adli hakim ve savcı ile 387 idari hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu değişiklikle ilgili olarak yargı teşkilatına ve hakim ile savcılara yeni görev yerlerinde başarılar dilediğini ve adalet sistemine olan güveni artırmak için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim