Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 5 lira değerindeki madeni paralar tedavüle çıkarıldı. Paraların ön yüzünde Atatürk rölyefi, Türkiye Yüzyılı logosu ve Türkiye Cumhuriyeti yazısı bulunacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından basılan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre ve ağırlığı 8,25 gram olarak belirlendi. Tebliğ, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.
8 Haziran 2024

Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak basılan 5 liralık madeni paralar tedavüle girdi. Bu paraların sayısı 100 milyon adetle sınırlıdır. Paranın ön yüzünde sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi, ay yıldız ve 'Türkiye Yüzyılı' logosu bulunurken, arkasında Atatürk rölyefi, Cumhuriyet’in yüzüncü yılı logosu ve 'TÜRKİYE CUMHURİYETİ' yazısı bulunuyor.
31 Ekim 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Türk Lirası karşısında dolar ve avro kurları yüzde 5'ten fazla değer kazanarak tarihi zirvelerine ulaştı. İktidarın döviz kurlarını düşük tutmak için uyguladığı politikalar ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru 22,85 seviyesine, avro/TL kuru ise 24,47 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Twitter üzerinden yaptıkları yorumlarla iktidarın politikalarını eleştirdi ve döviz rezervlerinin kötü politikaların sonuçlarını örtmek için eritildiğini belirtti.
7 Haziran 2023

Türkiye'de yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlik ve dövizdeki yükseliş beklentisi nedeniyle güvenli liman olarak görülen altına talep artış gösterdi. Bankacılık işlemlerindeki makasın genişlemesi, insanları fiziksel altına yönlendirdi. Bu durum, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün altın üretiminde rekor kırmasına sebep oldu; 2021'in ilk beş ayında 16,8 milyon adet altın üretildi. Piyasa uzmanları, fiziksel altına olan talebin devam edeceğini ve yıllık rekorun kırılmasını beklediklerini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor ve bankalar arası piyasada Dolar/TL kuru ilk kez 20 seviyesini geçerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle, döviz talebinin artması ve kurların yükselmesi bekleniyor. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde %4,3'lük bir artışla 20,6588 seviyesine ulaştıktan sonra 19,82 seviyesine geriledi.
22 Mayıs 2023

Türk Lirası, dün yüzde 8'e yakın bir değer kaybı yaşadı. Bu süreçte, Merkez Bankası'nın 'arka kapıdan' 2,5 milyar dolar sattığı ortaya çıktı. İktidarın ve kamu bankalarının döviz kurlarını kontrol altında tutma çabalarına rağmen TL değer kaybetmeye devam etti. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, TL'deki değer kaybının ardından CDS oranlarının yükseldiğine dikkat çekti.
8 Haziran 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Merkez Bankası, döviz kurlarını baskılamak amacıyla son beş haftada toplamda 25 milyar dolar sattı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesi döneme göre önemli ölçüde yükseldi. Dolar/TL ve avro/TL kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrasında daha da artış gösterdi. Uzmanlar, döviz kurlarının hala baskılandığını belirtiyor.
26 Mart 2024

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den 557 gün sonra 20 TL seviyesini geçti. 2010 yılında 1,4 seviyesinde olan dolar/TL kuru, hükümetin siyasi ve ekonomik tercihleri sonucunda yıllar içinde yükselişe geçti. 2013'te 2 TL'yi aşan dolar, 2015'te 3 TL, 2018'de 5 TL ve 2020'de 7 TL seviyelerini gördü. Merkez Bankası'nın politika faizlerindeki indirimler ve döviz rezervlerinin azalmasıyla TL'nin değeri düşmeye devam etti. 2023 yılında yaklaşan seçimler ve rezervlerin erimesiyle dolar/TL kuru 20 TL'yi aştı.
26 Mayıs 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Merkez Bankası, şubat ayında yapılan düzenlemeler sonrasında artan iç talebi karşılamak için altın rezervlerinden satış yapmaya başladı. 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satıldı. Ayrıca, Darphane'nin altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %408 arttı. Bu gelişmeler, 6 Şubat'taki depremler sonrası hükümetin altın ithalatını azaltma adımları ve Merkez Bankası'nın döviz talebini düşürme çabaları çerçevesinde gerçekleşti.
28 Nisan 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

21 Mart 2024 tarihinde dolar/TL 32,415, avro/TL ise 35,445 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında Türk Lirası'nın değer kaybı sürüyor. Seçimlerden önce ve sonra döviz kurlarındaki değişimler ve Merkez Bankası'nın faiz politikalarının etkileri detaylandırılmıştır. Döviz kurları, dalgalanmalarına rağmen yükseliş eğilimini koruyor.
21 Mart 2024
İşaretlediklerim