Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stoğunun 2023'ün zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Şimşek, bu düşüşün finansal piyasalarda normalleşmenin sürdüğünü ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. Bu durumun dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Ekonomist Remzi Özdemir, seçimlerin ardından Türkiye'de hükûmetin enflasyonla mücadele kapsamında daha sert tedbirlere başvuracağını iddia etti. Özdemir'e göre, Merkez Bankası Nisan toplantısında bu yönde önemli adımlar atacak ve bu durum fiyatların düşmesine neden olacak. Özdemir, halkın bu süreçte zorlanacağını ancak sonunda Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme başarısını takdir edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 50 ilde vergi kaçıranlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan bu süreçte, 230 vergi müfettişi sahte belge kullanarak vergi kaçıran 5 bin 100 mükellefi hedef alıyor. Toplamda 17 milyar liralık sahte faturanın incelendiği bu çalışmada, sahte belge kullanma incelemeleri yapılacak. Geçen yıl 47 milyar liralık vergi matrahının eksik beyan edildiği belirtiliyor.
15 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Türkiye'de iktidar tarafından getirilen yeni bir vergi borcu yapılandırma paketi, borçlulara anapara üzerine eklenen enflasyon farkı ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı tanıyor. 2009'da 1000 TL vergi borcu olan bir vatandaş, yapılandırma sonrası 103 TL enflasyon farkı ödeyerek borcunu kapatabilecek. Yapılandırma paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve alacakların yapılandırılmasına olanak sağlıyor. AKP döneminde benzer 10 kanun çıkarıldı ve bu yapılandırmada Yİ-ÜFE yerine düşük bir enflasyon oranı kabul edilerek borçlar hesaplanıyor.
30 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı ise 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenlemenin sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmayı amaçladığını belirtti. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, düzenlemenin düşük fiyatlı sigara satışını zorlaştıracağını ifade etti.
14 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişlerine yeni vergi getirilmeyecek, muafiyet sağlanacak. Ayrıca, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak. Bu düzenleme, 226 milyar liralık vergi paketinin bir parçası olarak sunuldu.
22 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın 60. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklenmediğini belirtti. Yılmaz, yerel seçimlerin makro ekonomi politikalarını etkilemeyeceğini ve bu konuda yapılan tartışmaların spekülatif olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2025 yılı için yüzde 15 civarında bir enflasyon ve 2026 için tek haneli enflasyona dönüş öngörüldüğünü açıkladı.
19 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında çıkan istifa iddialarını yalanladı. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın desteğini her zaman hissettiğini ve ekonomi yönetiminin ekip ruhuyla çalıştığını belirtti. Ekonomik istikrar ve reform programlarının başarıyla işlediğini vurgulayan Şimşek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş başladığını ifade etti. Ayrıca, uydurma hikayelerle ekonominin ve piyasaların etkilenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
23 Ağustos 2024

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024
İşaretlediklerim