İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması millet ittifakında krize yol açmıştı. Bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Altılı masa, adayı duyurmak için Saadet Partisi'nde toplandı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem 'Millet kazandı' ifadesini kullandı.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada, uzun süredir siyasetin kutuplaştırıcı bir dil ile yapıldığını eleştirdi. Seçimlerin bayram havasında geçmesi gerektiğini vurgulayan Akşener, başbakanlık için pazarlık yapmak istemediğini, halkın helal oylarıyla bu makama gelmek istediğini belirtti. Ayrıca, 'Kürt'sün eşitsin PKK'lısın' denklemini reddettiğini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus cüzdanı sahibi olarak eşit olduğunu ifade etti.
14 Nisan 2023

İYİ Parti tarafından, KYK yurtlarında meydana gelen asansör kazaları ve olası ihmallerin araştırılması için TBMM Genel Kurulu'na sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir asansör kazasında Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi ve benzer asansör sorunlarının haberleri üzerine verildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, KYK yurtlarında asansör denetimsizliği, barınma krizi ve can güvenliği sorunlarına dikkat çekti.
14 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın ortak aday konusunda anlaşma sağlayamamasının ardından İYİ Parti, olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrasında İYİ Parti yetkilileri ve milletvekilleri, Türkiye'nin iyi olacağına dair mesajlar verdi. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, altılı masa toplantısında bir aday üzerinde mutabakat sağlanmadığını belirtti. İYİ Parti'nin 81 il başkanı ve tüm milletvekilleri ile yapılacak toplantılar sonrasında parti adına bir açıklama yapılması bekleniyor.
3 Mart 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, Kılıçdaroğlu'nun ülkenin tüm paydaşlarıyla görüşmesinde bir sorun olmadığını, ancak İYİ Parti olarak görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı. İYİ Parti'nin anayasanın ilk dört maddesi ve değerler sistemine bağlı olduğunu ve bu çerçevede ilerleyecek görüşmelerde bir sıkıntı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın demokrasi gündeminde mutabık kalınırsa Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini söylediği ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladığı belirtildi.
14 Mart 2023

İspanya'nın resmi ortak dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca, ülke tarihinde ilk kez Meclis'te konuşuldu. Bu dillerin Meclis'te daimi olarak kullanılması için sunulan öneri görüşüldü. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı belirtildi. Sağ görüşlü Halk Partisi ve Vox, bu kararın zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını savundu.
19 Eylül 2023

Arjantin Başkanı Javier Milei'nin, Kongre'ye danışmadan anayasa üzerinde karar alma yetkisi verilmesini amaçlayan bir yasa tasarısını desteklemesi ülke genelinde protestolara neden oldu. Başkent Buenos Aires'te düzenlenen protestolar sırasında polis, Milei'yi diktatörlükle suçlayan göstericilere müdahale etti. Milei'nin önerdiği ekonomik reformlar arasında devlet kurumlarının özelleştirilmesi ve liberal politikalar bulunuyor. Milei'nin iktidar koalisyonu Kongre'de azınlıkta olduğu için tasarının geleceği belirsiz.
3 Şubat 2024

CHP, yüksek enflasyonun neden olduğu toplumsal tahribatın araştırılması için Meclis’e bir önerge sundu. CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, enflasyonun toplumsal yapıda ciddi tahribatlara neden olduğunu ve servet eşitsizliğini derinleştirdiğini belirtti. Öneri, diğer muhalefet partilerinin desteğine rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın geleceği hakkında yaptığı açıklamalar, sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmıştır. Bu sınırlama, yüksek kiralar nedeniyle hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiracılar için asıl sorun, gelirlerin düşük kalması ve sıradan bir evin kirasının asgari ücretin üçte ikisini götürmesidir. Alaattin Aktaş, kira sorununun çözümünde orta yol bulunamadığını ve mevcut sınırlamanın bir çözüm üretilmediğinin itirafı olduğunu belirtiyor.
27 Şubat 2024

CHP tarafından, Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgeye verdiği zararların araştırılması ve doğa katliamının önüne geçilmesi amacıyla bir Meclis araştırma önergesi verildi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bölgedeki eğimli araziler ve ağaç kesiminin heyelan riskini artırdığını belirtti. Ancak, önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
15 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Murat Kurum, 650 bin konutu yenileme vaadinde bulunmuş, ancak bu vaadin Türkiye'nin mevcut inşaat kapasitesi ve özellikle İstanbul'daki kiralık konut piyasası üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Eleştiriler, yılda 600 bin civarında konut üretilen Türkiye'de, ek olarak sadece İstanbul'da 650 bin konutun yapılmasının mümkün olup olmadığına odaklanıyor. Ayrıca, bu süreçte 650 bin kiralık konut talebinin oluşacağı ve bunun İstanbul'daki kira fiyatları üzerinde baskı yaratacağı öne sürülüyor. Ozan Gündoğdu, plansızlığın bu durumu daha da kötüleştirebileceğini ve mevcut kira krizinin daha da derinleşebileceğini belirtiyor.
29 Şubat 2024

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim