Twitter fenomeni 'Vartolu', AKP'li seçmenlere Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan'a ilk turda verdikleri oyun geçerli olduğunu ve sandığa gitmelerine gerek olmadığını iddia eden bir video yayınladı. Video kısa sürede 4 milyon izlenmeye ulaştı. Doğrulama platformu teyit.org, bu iddianın yanlış olduğunu ve 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamanın yeni bir seçim olduğunu, her yurttaşın yeniden oy vermesi gerektiğini açıkladı. 'Vartolu' ise Teyit'in açıklamasına, Tayip Erdoğan destekçisi araştırmacı Abdurrahman Uzun'un videosunu alıntılayarak yanıt verdi.
23 Mayıs 2023

Muğla Valiliği, resmi Twitter hesabından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın etkinliklerini içeren bir video paylaştı. Bu durum, kamu kurumlarının tarafsız olması gerektiği ilkesiyle çeliştiği için eleştirilere yol açtı. Eleştirilerin ardından valilik, paylaşımın yorumlarını kapattı ve önceki yorumları gizledi. Ayrıca, Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın medyaya servis ettiği fotoğraflarda Mustafa Kemal Atatürk yerine daha çok Erdoğan'ın portresinin yer alması dikkat çekti.
15 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla halkı, iktidara ve iktidara yakın medya kuruluşlarını görmezden gelmeye çağırdı. Demirtaş, yandaş kanalları televizyondan silme, sosyal medya hesaplarını engelleme, sitelerine tıklamama ve iktidar yanlısı liderleri izlememe ve dinlememe gibi eylemleri önerdi. Mesajında, muhalefete odaklanılması gerektiğini ve 'RTE' olarak bilinen kişinin aslında var olmadığını ima eden bir ifade kullandı.
17 Nisan 2023

Star TV'de yayınlanan 'Ömer' dizisinde tarikatlara yönelik eleştiriler, sosyal medyada geniş yankı buldu. Dizide, camii imamı Reşat ve oğlu Ömer'in, insanları yanıltmakla suçladıkları bir tarikat liderine yönelik sert sözleri dikkat çekti. Bu eleştiri, RTÜK tarafından ceza alan ve yayını durdurulan 'Kızıl Goncalar' dizisinin tarikatları hedef almasının ardından geldi. Sosyal medya kullanıcıları, dizilerdeki bu tür eleştirilerin bir direniş biçimi olduğunu ve muhafazakar baskılara karşı seslerin yükseldiğini ifade ettiler.
9 Ocak 2024

Suat Toktaş, CHP Meclis grubunun yeni basın danışmanı oldu. Bu atama, RTÜK üyesi Okan Konuralp'in milletvekilliği için istifa etmesi ve yerine Tuncay Keser'in atanmasının ardından gerçekleşti. Keser'in boşalttığı pozisyona Toktaş getirildi. Toktaş, Halk TV'den geçtiğimiz eylül ayında ayrılmıştı ve yeni görevinin yanı sıra genel seçimlerde de CHP'nin kampanya ofisinde çalışacak.
10 Nisan 2023

Fenerbahçe, Suudi Arabistan'da Galatasaray ile oynanacak Süper Kupa maçına, Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözlerinin yer aldığı pankart ve Atatürk tişörtü kullanımına izin verilmemesi sebebiyle çıkmama kararı aldı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), maçın İstiklal Marşı ile başlayacağını ve dezenformasyona itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları sosyal medyada takımlarının maça çıkmaması yönünde tepki gösterdi.
29 Aralık 2023

Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 90'ının açılmasının ardından Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülmekte. Bu durum üzerine AKP'li eski ve yeni milletvekilleri, Twitter üzerinden seçim zaferlerini kutlamaya başladı. Paylaşımlarda, Erdoğan'ın kazanmasının Türkiye ve dünya için olumlu olduğu, yeni bir hizmet ve sorumluluk döneminin başladığı ifade edildi.
28 Mayıs 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Akkoyun'un tasarladığı 'Erdoğan sayesinde' etiketleri, ürünlerin üzerine yapıştırılarak dikkat çekmişti. Gözaltına alınmasının ardından Konak ilçesindeki güvenlik şubeye ve Bayraklı Adliyesi'ne sevk edilen Akkoyun için adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talep edildi. Adliye önünde toplanan Gençlik Devirecek hareketi üyeleri ve diğer destekçiler, Akkoyun'un gözaltına alınmasını eleştirdi ve AKP iktidarını ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdi.
7 Nisan 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'den ayrılarak Sözcü TV'ye geçtiğini açıkladı. Halk TV yönetimi, Saymaz'ın ayrılış şeklini etik bulmadığını ifade etmişti. Saymaz, bağımsız ve bağlantısız bir işverenin sahibi olduğu medyada çalışmanın önemini vurgulayarak, çıkar odaklarının baskısı altında kalmadan yayıncılık yapma arzusunu dile getirdi.
12 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan ile yarışacak. Kılıçdaroğlu, seçilmesi halinde maç yayınlarının şifresiz olarak TRT'de verilmesini sağlayacak bir kararnameyi imzalayacağını belirtti. Bu vaadiyle, TRT'nin 'gerçekten milletin kanalı' olacağını ve halkın küçük zevklerinin geri verileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

AKP'nin İstanbul mitinginde propaganda videosunda yer alan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan sosyal medya fenomeni Cemre Demirel'in görüntüleri kullanıldı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gençlerin bazen hata yapabileceğini belirterek, Demirel'e sosyal medyada kötü söz söylenmemesi çağrısında bulundu. Demirel ise Kılıçdaroğlu'nun bu tutumunu takdirle karşılayarak, adaylığını istemese de oy vereceğini ifade etti. Demirel'in avukatı ise görüntülerin izinsiz kullanımı nedeniyle yargı yoluna başvuracaklarını duyurdu.
7 Mayıs 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Televizyoncu Metin Uca, 'devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Ancak, Osmaniye'de 12 Şubat'ta gerçekleştireceği gösteri, il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Uca, iptal kararının, Fatih Sultan Mehmet'in deniz kabuklarına olan merakını anlattığı bir kitap bölümünü yanlış değerlendiren bir kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Gösteri için 200'den fazla bilet satılmıştı.
3 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, şiddeti teşvik eden spor programlarına karşı yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bu açıklama, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın bir maç sonrası hakem Halil Umut Meler'e saldırmasının ardından geldi. Şahin, spor programlarının ve futbol yorumcularının yanlış bilgilendirme ve şiddet ortamına sevk etme eğilimlerini eleştirdi ve bu tür yayınları titizlikle takip ettiklerini belirtti. Saldırı sonrası Faruk Koca dahil üç kişi tutuklandı ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçları süresiz olarak erteledi.
12 Aralık 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Şair Ataol Behramoğlu, Twitter hesabından yaptığı ve tarihteki bazı liderlerin sonlarını anlatan bir paylaşım sonrası iktidara yakın medya kuruluşları ve sosyal medya trolleri tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tehdit içerdiği iddiasıyla hedef gösterildi. Yeni Şafak, A Haber ve Sabah gibi yayın organları ve bazı sosyal medya hesapları, Behramoğlu'nun tutuklanması çağrısında bulundu. Behramoğlu ise gelen tepkiler üzerine paylaşımını sildi ve ardından yaptığı yeni bir paylaşımda, yazdıklarının arkasında olduğunu ve kimsenin sonunun 14. Louis gibi olmasını istemediğini belirtti.
2 Mart 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Tek Yürek Türkiye' bağış gecesinden Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun çıkarıldığını yazdıktan sonra TV100'deki magazin müdürlüğü görevinden çıkarıldı. Altuntaş'ın haberine daha sonra erişim engeli konuldu. Kaynarca ve İmirzalıoğlu, depremin ilk günlerinden itibaren Ahbap Derneği'ne destek vermişlerdi. 15 Şubat'ta Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı depremzedeler için yardım gecesi düzenlemişti.
22 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TV100 kanalında Uğur Dündar'ın sunduğu 'Haftanın Panoraması' programında, program sırasında en az beş kez yayınlanan Uluslararası Savunma Danışmanlık A.Ş. (SADAT) reklamlarına sert bir dille tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, daha önce SADAT'ı 'paramiliter kuruluş' olarak nitelendirmiş ve olası bir seçim güvenliği sorununda SADAT ve cumhurbaşkanlığını sorumlu tutmuştu. Programın sunucusu Uğur Dündar ise reklamın sadece bir kez yayınlandığını savunmuştu. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda SADAT'a yönelik sert ifadeler kullandı.
15 Ocak 2023

Hukuk profesörü Ersan Şen, Habertürk TV'deki 'Olaylar ve Görüşler' programında, İYİ Parti'den talep gelmesi durumunda cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti. Bu açıklama sonrasında İYİ Parti ve Şen, sosyal medyada alay konusu oldu. Kullanıcılar, İYİ Parti'nin aday belirleme sürecini ve Şen'in adaylığını ironik bir dille eleştirdi. Meral Akşener'in Şen'i arayarak 'Bunda ciddi misiniz?' diye sorduğu ve Şen'in 'Ciddiyim' yanıtını verdiği, görüşmek istediği bilgisi de paylaşıldı.
5 Mart 2023
İşaretlediklerim