İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu M.H.Ş.M., bilirkişi raporunda 'asli kusurlu' olarak tespit edildi. 30 Kasım'da Avrasya Tüneli'nin Aksaray çıkışında gerçekleşen kazaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Kazanın ardından Somali cumhurbaşkanının oğlunun serbest bırakılması kamuoyunda tepki toplamıştı.
7 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekilerek yerine başkan yardımcısı Kamala Harris'i aday gösterdi. Harris, aday gösterilmesinin ardından 24 saat içinde 81 milyon dolar bağış topladı. Bu miktar, 24 saat içinde toplanan en yüksek bağış olarak kayda geçti. Harris'in adaylığı, Demokrat Parti içinde geniş destek bulurken, eski başkan Barack Obama da sürecin çekişmeli geçeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol maçları sırasında tribünlerden yükselen 'Hükümet istifa' sloganlarına tepki olarak Beşiktaş üyeliğinden istifa etti. Bu durum, sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Kullanıcılar, Bahçeli'nin istifasını ve futbol maçlarının seyircisiz oynanması yönündeki talebini ti'ye aldılar. Ayrıca, deprem felaketinin ardından hükümete yönelik eleştirilerin arttığı ve bu bağlamda istifa çağrılarının futbol tribünlerine de yansıdığı belirtildi.
26 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın başkenti Hartum'da artan çatışmalar sebebiyle ABD Büyükelçiliği'nde faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğunu ve tüm personelin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların sivil ölümlere ve altyapı hasarlarına yol açtığı, büyükelçilik personeline kabul edilemez riskler oluşturduğu belirtildi. ABD, bölgedeki vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek Sudan'a seyahat etmemelerini ve orada bulunanların ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.
23 Nisan 2023

Yunanistan'da en az 40 kişinin hayatını kaybettiği bir tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti. Türkiye'de sosyal medya kullanıcıları ve bazı kamuoyu önderleri, bu istifayı Türkiye'deki benzer felaketler sonrasında yaşanan istifa eksikliğiyle kıyaslayarak eleştirdiler. Özellikle Türkiye'de yaşanan büyük depremde 45 bin kişinin ölmesine rağmen herhangi bir istifa olmaması tepki çekti. Karamanlis'in istifasını, sorumluluk almanın bir göstergesi olarak değerlendiren paylaşımlar yapıldı.
1 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararları arasında Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi ve Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor. Mahkeme, bu kararları oybirliğiyle aldı ve iptallerin esas bakımından değil, usul yönünden yapıldığı belirtildi. Yüksek yargı bürokratları, Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisinin Anayasa'nın 130. Maddesi'nden doğduğunu ve iptal edilemeyeceğini ifade ediyorlar.
5 Haziran 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri ve eski başbakan İmran Han, hakkındaki davaların duruşmalarına katılmak üzere Lahor'dan İslamabad'a geldiğinde paramiliter birlikler tarafından tutuklandı. Han'ın tutuklanma sebebi belirsizliğini korurken, PTI siyasetçilerinden Musarrat Çima, Han'a işkence edildiğini iddia etti. Bu olay, Han'ın üst düzey bir istihbarat yetkilisini suikast girişimiyle suçlamasının ardından gerçekleşti. Han'ın tutuklanmasının ardından Pakistan genelinde protestolar başladı.
9 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da bir soru üzerine bankacılık krizinin yatıştığını belirtti. Geçen hafta Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflas etmesi, 2008'den bu yana yaşanan en büyük banka iflaslarından biri olarak kayıtlara geçti ve ABD ile Avrupa hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiledi. SVB ve Signature Bank'ın iflasları sonrası borsa yatırımcıları iki gün içinde 465 milyar dolarlık hisse sattı. ABD hükümeti, krizin etkilerini sınırlamak için çeşitli önlemler aldı.
18 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Harvard Üniversitesi Kennedy Okulu Dekanı Douglas Elmendorf, eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in üniversiteye geçici olarak katılacağını duyurdu. Ardern, güz döneminde Harvard'da '2023 Angelopoulos Küresel Kamu Liderleri Üyesi' ve 'Hauser Lideri' olarak görev yapacak. Ardern, bu fırsatı hem tecrübelerini paylaşmak hem de öğrenmek için bir şans olarak değerlendiriyor ve liderlerin gelecek nesilleri desteklemenin önemine vurgu yapıyor. Görev süresinin ardından Yeni Zelanda'ya dönmeyi planlıyor.
26 Nisan 2023

30 Kasım'da İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un ülkeden kaçtığı ortaya çıktı. İstanbul Savcılığı, kazanın ardından 'taksirle yaralama' suçundan gözaltına alınıp serbest bırakılan Şeyh Mahmud'un, Göçer'in ölümünün ardından yeniden gözaltı kararı çıkarıldığını, ancak şüphelinin 2 Aralık'ta kaçtığı için bu kararın yerine getirilemediğini açıkladı. Şu anda Şeyh Mahmud'un yakalanması için uluslararası prosedürler dahil tüm süreçlerin titizlikle işletildiği belirtildi.
8 Aralık 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak, Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu atama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Sayan Koytak daha önce de dış politika danışmanlığı ve Kuveyt büyükelçiliği gibi görevlerde bulunmuştu. En son Haziran 2022'de merkeze alınmıştı.
23 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık seçimlerinden adaylığını çektikten sonra halka seslendi ve demokrasinin korunmasının kişisel arzuların önüne geçmesi gerektiğini vurguladı. Biden, bayrağı yeni bir jenerasyona devretmenin ulusu birleştirmenin en iyi yolu olduğunu belirtti ve yardımcısı Kamala Harris'i başkan adayı olarak önerdi. Harris'in Demokrat Parti delegelerinin çoğunun desteğini aldığı belirtilirken, Biden görev süresinin kalan altı ayında hem iç hem de dış politikayla ilgileneceğini söyledi.
25 Temmuz 2024

ABD'de Covid-19 pandemisi sonrası başlayan 'büyük istifa' hareketiyle işlerinden ayrılanların büyük bir kısmı, aldıkları karardan pişmanlık duyuyor. Fortune ve Fast Company dergilerinde yer alan haberlere göre, özellikle Z kuşağından olanların yüzde 80'i istifa kararlarını yeniden gözden geçiriyor. İş bulma zorlukları ve eski iş yerlerini özleme gibi sebeplerle birçok kişi eski işine dönmek istiyor. Farklı anketlerde pişmanlık oranları değişiklik gösterse de, pişmanlık sebepleri benzerlik gösteriyor. Uzmanlar, iş değiştirmeden önce iyi bir araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim