İsrail ordusuna bağlı bir istihbarat birimi, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısından önce ordu ve siyasi çevrelerdeki üst düzey isimleri dört defa uyarmış. 7 Ekim'de gerçekleşen saldırıda 1400 İsrailli öldürülmüş ve 200'den fazla kişi rehin alınmıştır. İsrail'in karşı saldırısında ise 22 bin 722 Filistinli hayatını kaybetmiştir. İstihbarat birimi başkanının, Hamas'ın caydırıldığına ilişkin yaygın değerlendirmelere karşı eylül ayında iki kez yazılı, iki kez de sözlü olarak uyarılarda bulunduğu belirtilmiştir.
7 Ocak 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya mülteci kampını bombaladığını ve ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı doğruladı ve Hamas'ın üst düzey komutanı İbrahim Biari'nin öldürüldüğünü belirtti. Gazze'li yetkililer, önceki haftalarda İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
31 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İsrail kurtarma servisi Zaka, Hamas militanlarının hedef aldığı bir müzik festivali alanından 260 ceset çıkardığını duyurdu. Hamas, Gazze sınırı yakınlarındaki çölde bir tekno müzik festivalini hedef almıştı. Sosyal medyada ve İsrail haber kaynakları tarafından paylaşılan videolarda, düzinelerce festival katılımcısının silah sesleri arasında açık bir arazide koştuğu görülüyor. İsrail kayıp sayısını 750 olarak duyurmuştu.
9 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve bu saldırı sonucunda 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Detaylar henüz belirsiz.
17 Ekim 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'nda gazeteci Muhammed Halife'nin evini bombalayarak Halife ve ailesinden birçok kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Bu olayla birlikte, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 99'a ulaştığı belirtildi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri gerçekleri gizlemek ve haberlerin yayılmasını engellemek amacıyla hedef aldığını ifade etti.
23 Aralık 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'de bir hastane saldırısında 471 kişinin ölümüne neden olan olay nedeniyle Türkiye'de üç günlük milli yas ilan ettiğini duyurdu. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissettiğimizi ve çoğunluğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyduğumuz saygının bir gereği olarak bu kararı aldığımızı belirtti. Gazze yetkilileri, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi için tarafları ateşkese çağırdı. Papa'nın bu çağrısı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlaması sonrasında geldi. Çatışmalarda iki taraftan da siviller hedef olmaya devam ederken, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'ten fazla İsraillinin, İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 8 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.
30 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için hizmet veren Vefa Hastanesi'ne saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda hastane müdürü hayatını kaybetti ve bazı doktorlar ile hastalar yaralandı. Hastanede tedavi gören yaklaşık 80 yaşlı bulunuyordu. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların son durumu hakkında bilgiler verilerek, her iki tarafta da ölü ve yaralı sayılarına değinildi.
18 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze'deki Şucaiye bölgesinde yaşanan çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak algılayarak ateş açtı ve öldürdü. Olay sonrasında ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıkması üzerine cesetler İsrail'e nakledildi ve inceleme sonucunda cesetlerin Yotam Haim, Samer Talalka ve ismi açıklanmayan bir rehineye ait olduğu doğrulandı. Bu olay, Hamas'ın İzzeddin Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırı sırasında rehin alınan İsraillilerle ilgili gelişmelerin bir parçası.
15 Aralık 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda dört hastane hizmet dışı kaldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail'in 19 sağlık kuruluşunu hedef aldığını ve 14 sağlık merkezinin elektrik kesintileri ve yakıtın tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in 23 ambulansı hedef aldığı ve 44 sağlık çalışanının öldüğü, 70'inin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldığı ve ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sorunu olduğu belirtildi.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim