İzmir'de akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış, kent genelinde olumsuzluklara yol açtı. Halkapınar'dan Basmane istikametine giden araçlar su birikintileri nedeniyle mahsur kaldı, bazı araçlar suya gömüldü ve çekici yardımıyla kurtarıldı. Buca ilçesinde ise evler su altında kaldı ve rögar kapakları yerinden çıktı. Polis ekipleri, trafikte sorun yaşanan bölgelerde önlemler aldı.
27 Nisan 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

Rize'nin Çayeli ilçesinde gece saatlerinde başlayan şiddetli yağış sonucu ufak çaplı toprak kaymaları meydana geldi ve bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Madenli, Şairler ve Aşıklar Deresi'nin suları yükseldi, Yalı Mahallesi'nde dere taştı ve İshakoğlu İlkokulu'nun bahçesini su bastı. Sekiz ev tedbir amacıyla boşaltıldı ve 24 kişi tahliye edildi. Beş köy yolu ulaşıma kapandı ve çevre ilçelerden gelen ekipler yol açma çalışmalarına başladı.
25 Ağustos 2023

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. 2007 yılından beri hizmet veren ve yıllık 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan barajın su seviyesi Şubat ayında sıfıra indi. Bursa'nın diğer içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı'nın su seviyesi ise yüzde 24'e düştü. Geçen yıl aynı dönemde Doğancı Barajı'nda su seviyesi yüzde 43, Nilüfer Barajı'nda ise yüzde 24 civarındaydı.
25 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya bölgesinde kuvvetli kuzeydoğulu rüzgar ve sağanak yağışın etkili olacağını duyurdu. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da yağışların çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bölge halkının sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.
4 Eylül 2023

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Merkez Kayalık Mahallesi'nde bulunan 9 numaralı çadırkenti ziyaret etti. Yoğun yağışlar sonucu çadırkentin altından su aktığını ve çadırların ıslak olduğunu belirtti. Tutdere, yakacak odun, ısıtma, battaniye, yeme-içme ve hijyen gibi temel sorunların çözülmediğini ifade ederek AFAD yetkililerini göreve çağırdı ve sorunların çözülmesi için çağrıda bulundu.
16 Mart 2023

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşanan su kıtlığı nedeniyle belediye, evlere tankerlerle su sağlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su sağlayan barajların kapatılmasıyla ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve vatandaşlara su ulaştırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Ağustos-Ekim arasında 915 haneye tankerlerle 2 bin 432 ton su verildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarının düşmesi nedeniyle yeni sondaj kuyularının açılacağını bildirdi.
18 Ekim 2023

Adana Yumurtalık'ta bulunan Sugözü ve EMBA-Hunutlu termik santralleri aktif fay hattı üzerinde yer alıyor ve uzmanlar Adana için deprem riskine dikkat çekiyor. Çevre aktivistleri, olası bir depremde santrallerdeki hidrojen tanklarının patlaması durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanabileceği ve 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki fay hatları için deprem uyarısında bulunmuş ve yetkililerin ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Çevre aktivistleri, santrallerin çalışmasının durdurulması ve hidrojen tanklarının güvenli yerlere taşınması için resmi başvuruda bulunmuşlar.
5 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

Şubat ayında Hatay'da meydana gelen dört depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle moloz kaldırma işlemlerine geçildi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın asbestli molozların yalıtımlı bir alana taşınacağına dair verdiği söz yerine getirilmedi. Molozlar, kanserojen madde içermelerine rağmen, usulüne uygun olmayan şekilde boş alanlara ve sulak bölgelere dökülüyor. Bu durum, asbestin su ve toprakla teması sonucu çevre sağlığı için ciddi riskler oluşturuyor ve tüm Türkiye'yi tehdit ediyor.
7 Mart 2023

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

Ankara'da öğle saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağışlar, özellikle Çankaya, Sincan ve Etimesgut ilçelerinde metro girişlerini ve alt geçitleri su bastı. Metro seferleri durdurulurken, Ayaş yolu trafiğe kapatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, su tahliye çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yağışlar bazı ilçelerde dolu şeklinde etkili oldu ve bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
8 Haziran 2024

Ankara'da sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğle saatlerinde şiddetlenerek bazı cadde ve sokaklarda, alt geçitlerde su birikintilerine neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, su birikintileri nedeniyle mahsur kalan bir otomobili kurtardı ve suyun tahliyesi için çalışma yürüttü. Sıhhiye'deki Aksu Kavşağı trafiğe kapatıldı ve bazı iş yerlerini su bastı. Ankara Valiliği, herhangi bir can veya ciddi mal kaybının olmadığını açıkladı.
30 Mayıs 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023

Ankara'da dün akşam başlayan ve bugün akşam saatlerinde tekrar etkisini gösteren şiddetli sağanak yağışlar, şehirdeki hayatı olumsuz yönde etkiledi. Bazı cadde ve sokaklar su birikintileri nedeniyle kullanılamaz hale geldi, trafikte aksamalar meydana geldi ve bazı araçlar yolda kaldı. Ayrıca, Sıhhiye bölgesinde yol çökmesi gibi altyapı sorunları da yaşandı. Ekipler, su baskını yaşanan bölgelerde tahliye çalışmalarını sürdürüyor.
1 Mayıs 2024

Sinop ve Düzce'nin Akçakoca ilçesinde olumsuz hava koşulları ve akıntı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Sinop Valiliği, son dönemde yaşanan boğulma vakaları, meteorolojik olaylar, rip, dip akıntısı ve yoğun rüzgarlar nedeniyle denize girilmesine yasak kararı aldı. Akçakoca Kaymakamlığı da denizdeki yoğun dalga ve akıntının plaj ve sahillerde risk oluşturacağını belirtti.
15 Ağustos 2023

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından geçen 32 gün sonrasında, Hatay'da musluk suyunun içilebilir durumda olmadığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından belirtildi. Hatay Belediyesi, şehir genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Bakan Koca, deprem bölgesinde herhangi bir salgın belirtisi olmadığını da ifade etti.
8 Mart 2023

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim