Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 60. yılında, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın ana jürisine ünlü oyuncu Demet Akbağ başkanlık yapacak. Festival, 7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve çeşitli kategorilerde toplam 1 milyon 275 bin lira değerinde ödül dağıtılacak. Antalya Film Forum ise 10. yılında 550 bin lira değerinde ödül verecek. Ayrıca, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ikinci yılında 120 bin lira ödül ile edebiyat ve sinema dünyasına katkı sağlamaya devam edecek.
10 Temmuz 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Zeki Demirkubuz’un yazıp yönettiği 'Hayat' filmi, 97’nci Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin 'En İyi Uluslararası Film' adayı olarak seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, filmi desteklediklerini ve Oscar yolculuğunda başarılar dilediklerini belirtti. Film, babasının baskısıyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran’ın evden kaçmasını ve İstanbul’da yaşadığı olayları anlatıyor. Başrollerde Miray Daner ve Burak Dakak yer alırken, yan rollerde Melis Birkan, Cem Davran, Umut Kurt, Doğu Demirkol ve Caner Cindoruk gibi isimler bulunuyor.
27 Ağustos 2024

61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek. Geçen sene festivalde Nejla Demirci’nin yönettiği 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film yarışmadan çıkarılmış ve bu durum tepkilere neden olmuştu. Bu yılki festival 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Özpetek, daha önce Hamam filmiyle Antalya Altın Portakal En İyi Film Ödülünü kazanmıştı.
26 Temmuz 2024

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

Oyuncu Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı. Karadağlı, daha önce sosyal medyada gündem olmuştu; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Nihal Yalçın'a ödülünü takdim etme şekli ve Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan Merve Dizdar'ın konuşmasını eleştirmesi ile dikkat çekmişti. Atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Ağustos 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin ana yarışma bölümünde yer alıyor ve ilk gösterimi büyük bir katılımla gerçekleşti. Gösterim sonrasında film, 11 dakika süren ayakta alkış aldı. İlk eleştiriler olumlu yönde olup, film Ceylan'ın önceki çalışmaları arasında en iyi olabileceği yönünde yorumlar alıyor. Film, bir resim öğretmeninin yaşadığı zorlukları ve İstanbul'a atanma umudunu konu alıyor.
19 Mayıs 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 308 bin 730 seyirciye ulaşarak Ceylan'ın sinemalarda en çok izlenen filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başroldeki Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Rekorun önceki sahibi ise 304 bin 782 seyirciyle, dokuz yıl önce vizyona giren 'Kış Uykusu' idi.
2 Kasım 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76'ncı Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu. Daha önce 'Üç Maymun' ile 'En İyi Yönetmen' ve 'Kış Uykusu' ile 'Altın Palmiye' ödüllerini kazanan Ceylan, 'Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra bu yeni filmiyle karşımıza çıkıyor. Film, ilk gösteriminde 11 dakika ayakta alkışlandı ve eleştirmenlerden tam not aldı. 'Kuru Otlar Üstüne', tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin hikayesini konu alıyor ve Türkiye'de henüz vizyon tarihi açıklanmadı.
22 Mayıs 2023

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Jüriler, belgeselin seçkiye geri alınmaması durumunda görevlerini yerine getirmeyeceklerini açıkladılar.
23 Eylül 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', ilk gününde 20 bin seyirci tarafından izlendi. Bu, Ceylan'ın filmleri arasında en yüksek ilk gün açılışı oldu. Film, 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarıştı ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırdı. Filmin oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı yer alıyor.
1 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

Netflix Türkiye, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'yi yayına aldı. Film, Erzurum'a bağlı bir köyde zorunlu hizmetinin son yılında İstanbul'a atanmayı umut eden resim öğretmeni Samet'in hikayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, film bu yıl Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi ve Nuri Bilge Ceylan'a en iyi açılışını sağladı.
1 Mart 2024

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum Pitching platformlarında yarışacak projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching ve Dizi/Kısa Dizi Pitching platformlarına seçilen projeler açıklandı. Her platformda belirlenen projelere çeşitli ödüller verilecek. Festival, 7-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2023
İşaretlediklerim