Kuzey Kore, 4,5 ton sınıfı süper büyük harp başlığı taşıma kapasitesine sahip taktik balistik füze ve geliştirilmiş stratejik seyir füzesinin test atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Ülkenin lideri Kim Jong-un, testlerin dış güçlerin tehditlerine karşı güvenliklerini artırmak amacıyla yapıldığını belirtti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin bu eylemlerini şiddetle kınadı ve füze testlerinin bölgedeki güvenlik durumunu tehdit ettiğini vurguladı.
19 Eylül 2024

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024

Kuzey Kore'nin gönderdiği çöp taşıyan balonlardan biri, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin bulunduğu alana düştü. Bu olay, Güney Kore'deki Kuzey Koreli sığınmacıların ve aktivistlerin Kuzey Kore'ye propaganda broşürleri göndermesine bir yanıt olarak gerçekleşti. Güney Kore, bu balonların herhangi bir tehlike içermediğini doğruladı. Kuzey Kore'nin bu eylemlerine karşılık olarak, Güney Kore sınırda hoparlörle propaganda yayını yapmaya başladı.
24 Temmuz 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer silahlarını katlanarak artırması gerektiğini belirtti. Kim, Nükleer Silahlar Enstitüsü ve Nükleer Malzeme Üretim Üssünü denetleyerek, nükleer savaş başlıkları ve mevcut nükleer malzemelerin üretimi hakkında bilgi aldı. Kuzey Kore, bu açıklamayla ilk kez bir uranyum zenginleştirme tesisini kamuoyuna duyurmuş oldu. Güney Kore ve ABD’nin istihbarat birimleri, Pyongyang yakınlarındaki bir komplekste uranyum zenginleştirme tesisi bulunduğuna inanıyor.
13 Eylül 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Güney Kore'deki bilim insanları, nükleer füzyon deneyinde 100 milyon santigrat derece sıcaklıkta 48 saniye boyunca plazmayı tutmayı başardılar. Bu, 2021'de kırılan 30 saniyelik rekorun üstüne çıkılarak elde edilen bir başarıdır. Nükleer füzyon, güneş ve diğer yıldızlarda görülen enerji üretim sürecinin bir kopyası olup, karbon kirliliği olmadan sınırsız enerji sağlama potansiyeline sahiptir. Bu teknoloji, temiz enerji çözümleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
3 Nisan 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsü ve Alaska Balina Vakfı araştırmacıları, Alaska'da kambur balinaların kril avlamak için suyu karmaşık baloncuk ağlarına dönüştürdüğünü keşfetti. Bu baloncuk ağlarının boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol eden balinalar, bu teknikle fazla enerji harcamadan daha fazla av yakalayabiliyor. Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.
21 Ağustos 2024

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024

Japonya'nın en yüksek noktası olan Fuji Dağı'nda kaybolan üç dağcının cesetleri bulundu. Şizuoka Eyalet Emniyeti, kaybolan dağcılar için başlatılan arama faaliyetleri sonucunda dağın Şizuoka'ya bakan krateri yakınlarında cesetlere ulaştı. Dağcıların ölüm nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Fuji Dağı, temmuz-eylül sezonunda 200 bini aşkın ziyaretçi çekiyor ve bu dönemde kazalar yaşanabiliyor.
27 Haziran 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim insanları, deniz yosunlarının değerli mineralleri depolayıp depolamadığını araştırıyor. Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA-E), deniz yosunlarının platin, rodyum ve nadir toprak elementleri gibi önemli malzemeleri depolayabileceği potansiyelini incelemek için üç projeye 5 milyon dolar yatırım yaptı. Bu çalışmalar, deniz yosunlarının geleneksel ve derin deniz madenciliğine alternatif bir çözüm olabileceğini gösteriyor. Ancak, bu sürecin finansal olarak uygulanabilirliği ve çevresel etkileri hala belirsiz.
5 Mayıs 2024

Çin, 3 Mayıs'ta Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere uzaya gönderdiği 'Çang'ı 6' keşif aracının Ay yörüngesine giriş yaptığını duyurdu. Araç, Ay'a yaklaşırken gerçekleştirdiği fren manevrası ile yörüngeye oturdu ve 'Çüeçiao-2' adlı aktarım uydusu yardımıyla irtifa ve eğim ayarlamalarını tamamladı. Misyonun sonraki aşamasında, Ay'ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı'ndaki Apollo Çanağı kraterine yumuşak iniş yapılması ve yüzeyden örneklerin toplanması planlanıyor.
8 Mayıs 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından 2008'de nesli tükendiği ilan edilen Java kaplanının, Endonezya'da yürütülen araştırmalar sonucu yaşama ihtimali bulundu. Araştırmacı Kalih Raksasewu, beş yıl önce Java kaplanına ait olduğu düşünülen bir kıl örneği buldu ve bu örnek, 1930'da doldurulmuş bir Java kaplanının kürkündeki kıllarla en yakın eşleşmeyi sağladı. Endonezya Çevre Bakanlığı, bu bulguların ardından doğada daha fazla gözlem ve genetik incelemeler yapılacağını duyurdu.
5 Nisan 2024
İşaretlediklerim