Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin konuğu İranlı yönetmen Manya Ekberi, sinemada kadınların güçten uzaklaştırıldığını ve temsilinin yok edildiğini belirtti. Ekberi, kadın bedeninin önce cinsel bir obje olarak kullanıldığını, sonra ise görüntülerden tamamen silindiğini ifade etti. İran'da kadınların zihinlerinin de savaşlar ve politikalarla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Kendi filmlerinde kadınları dayatılan güzellik algısının dışında tasvir etmeye çalıştığını ve İran sinema tarihinin rejim tarafından yok edildiğini dile getirdi.
2 Haziran 2023

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 308 bin 730 seyirciye ulaşarak Ceylan'ın sinemalarda en çok izlenen filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başroldeki Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Rekorun önceki sahibi ise 304 bin 782 seyirciyle, dokuz yıl önce vizyona giren 'Kış Uykusu' idi.
2 Kasım 2023

31. Adana Altın Koza Film Festivali'nin ulusal yarışma jürisi açıklandı. Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Mehmet Aslantuğ, Serenay Sarıkaya, yazar Nermin Yıldırım, kurgucu Ayris Alptekin, yönetmen Mustafa Kara ve İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan bulunuyor. Festival, 23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
14 Ağustos 2024

Altın Portakal Film Festivali jürisi, 'Kanun Hükmü' belgeselinin festivalden çıkarılmasının ardından festivali desteklediğini açıkladı ve görevine geri döndü. Festival yönetimi, belgeselin seçkiye yeniden dahil edildiğini duyurdu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'sanatın provokasyon olarak kullanılması' ve '15 Temmuz'un itibarsızlaştırılması' gerekçeleriyle festivalden çekildiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi. Sosyal medyada festival aleyhine bir karalama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül 2023

Netflix Türkiye, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'yi yayına aldı. Film, Erzurum'a bağlı bir köyde zorunlu hizmetinin son yılında İstanbul'a atanmayı umut eden resim öğretmeni Samet'in hikayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, film bu yıl Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi ve Nuri Bilge Ceylan'a en iyi açılışını sağladı.
1 Mart 2024

Bu yıl 80'incisi düzenlenecek olan Venedik Film Festivali'ne cinsel tacizle suçlanan yönetmenler Roman Polanski, Woody Allen ve Luc Besson'un da çağrılması eleştirilere neden oldu. Festival direktörü Alberto Barbera, eleştirilere karşı yönetmenleri savundu ve kendisinin bir yargıç değil, festival direktörü olduğunu belirtti. Barbera, bir insanın sorumluluklarıyla bir sanatçının sorumlulukları arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Cannes Film Festivali'nin ilk yarısında öne çıkan üç film, kadın karakterlerin hikayelerini merkezine alıyor. 'Wild Diamond', sosyal medya ve reality show dünyasında sınıf atlamaya çalışan bir genç kadını anlatırken, 'The Girl with the Needle' savaş sonrası sefalet içinde bir kadın hikayesi sunuyor. 'Bird' ise, zor bir aile ortamında büyüyen 12 yaşındaki Bailey'nin hikayesini işliyor. Her üç film de farklı açılardan kadınların yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri ele alıyor.
21 Mayıs 2024

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli film dahil olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Oscar adayı 'The Banshees of Inisherin' ve Mısır asıllı İsveçli yönetmen Tarık Saleh'in 'Cennetten Gelen Çocuk' filmleri dikkat çekiyor. Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği 'Prestij Meselesi', Güney Koreli müzik grubu BTS'nin konserini anlatan 'BTS: Yet to Come in Cinemas', gerilim filmi 'Kulübeye Tıklat', yerli korku filmi 'Musallat 3' ve animasyon 'Mumyalar' diğer gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
3 Şubat 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren 20 jüri üyesi, belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceklerini açıkladı. Ayrıca, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan 27 film de festivalden çekildi.
27 Eylül 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filminin ilk fragmanı ve görselleri yayınlandı. Film, Türkiye'de Bir Film dağıtımıyla yakında sinemalarda gösterime girecek. Filmin konusu, tacizle suçlanan ve hayatı altüst olan resim öğretmeni Samet'in hikayesini ve bu süreçte tanıştığı öğretmen Nuray ile ilişkisini ele alıyor.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim