İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk yetkililerin Instagram'a erişimi engellemesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu kararın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinden sonra getirildiği iddia edildi. Türkiye'de daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişim engelleri uygulanmıştı.
9 Ağustos 2024

Taha Akyol, Türkiye'deki eğitim sisteminde okuma ve anlama sorunlarının devam ettiğini, ancak şehirleşmenin etkisiyle bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Akyol, medresenin tahlilsiz ezberleme mirasının yerini siyasi sloganlar ve partizanlıklara bıraktığını ve bu durumun parti içi demokrasinin gelişmemesine neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Atatürk'ün dil devrimi sürecinde yaşanan dil değişikliklerine de değinerek, derinlikli düşüncenin ve kavrayışlı bir zihnin gelişmesi için dilin zengin ve derinlikli olması gerektiğini ifade ediyor.
28 Temmuz 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını değerlendirerek, iktidarın milli ve dini sembollerle gerçek sorunları örtbas ettiğini ve bir tehdit algısı yaratarak gündemi meşgul ettiğini ifade etti. Davutoğlu, iktidarın din ve vicdan özgürlüğü ile terörle mücadele kaygıları üzerinden bir korku iklimi oluşturduğunu ve bu durumun vatandaşların mevcut sorunları görmezden gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim kanallarının kendilerine kapalı olması sebebiyle vatandaşlara yeterince ulaşamadıklarını dile getirdi.
29 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na Cambridge Analytica konusunda uyarıda bulundu. Siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi, Cambridge Analytica'nın kapandıktan sonra farklı isimler altında faaliyetlerini sürdürdüğünü ve gençlerin bu tür manipülasyonlarda ana hedef kitlesi olduğunu belirtti. Özçelebi, seçmen davranışlarının sosyal medya verileri ve manipülasyonlarla etkilenebileceğini ve bu yöntemlerin Trump seçimleri ve Brexit'te kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de de benzer hazırlıkların olabileceğine dair işaretler olduğunu ve genç seçmenlerin bu tür çalışmalarla etkilenebileceğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim tarihinin yaklaşmasıyla sosyal medya üzerinden mesajlarını artırdı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin 81 şehrini ve 84 milyon insanını sevdiğini ifade etti. Sorunların kavga veya ayrılık nedeni olamayacağını, bunun yerine el ele verilerek geleceğin kazanılması için bir gerekçe olabileceğini vurguladı. Gençlere kışkırtıcılara değil, değişime oy vermeleri çağrısında bulundu.
19 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine 'köşesinden gereğini yapması' talimatını verdiğini canlı yayında açıkladıktan sonra, köşe yazısında bazı AKP'li vekillerin partiye zarar verdiğini ve Erdoğan'a yük olduğunu belirtti. Hakan, bu vekillerin konuşmalarının veya suskunluklarının partiye fayda sağlamadığını ifade etti ve AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde radikal bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu yazdı.
31 Ocak 2023

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de iktidarın kimliği ve değerleri üzerine sahanın genişlediğini ancak bu genişlemenin kaotik ve kuralsız olduğunu, ötekinin ve ortak değerlerin aleyhine sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Yargı, adalet, seçim, demokrasi, siyaset, hakkaniyet, ekonomi ve rasyonellik arasındaki bağların kopmakta olduğunu ve bu durumun Türkiye'yi her geçen gün daha fazla boğduğunu ifade ediyor. Bayramoğlu, kutuplaştırıcı siyasetin iktidarı destekleyen grupların temel değerlerine de zarar verdiğini ve mevcut durumun bir gün sona ereceğini öngörüyor.
16 Mart 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, TRT'nin dijital platformunda yayınlanan ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen 'Metamorfoz' adlı dizinin kendisi hakkında gerçek dışı bilgiler içerdiğini ve bir 'itibar suikasti' olduğunu belirtti. Kavala, 2058 gündür hapiste olup, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen serbest kalmadı. Kavala, dizide rol alan genç sanatçıların bu projede yer almaktan rahatsızlık duymamalarına üzüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Kavala'nın yargılanma süreci ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvurusunun reddedilmesi gibi konulara değinildi.
20 Haziran 2023

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, kaçak yayınları tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Hacıosmanoğlu, bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve kaçak yayın yapan platformları engellemeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, hakemlerin eğitimine de değinen Hacıosmanoğlu, karakterli ve ahlaklı hakemler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu süreçte bazı aksaklıkların olabileceğini, ancak hedeflerinin hataları en aza indirmek olduğunu vurguladı.
27 Eylül 2024

Dünya Radyo Günü vesilesiyle, Türkiye'deki radyoculuğun geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Power Grup Medya'nın başkanı Cem Hakko ve Açık Radyo'nun kurucularından Ömer Madra, radyoculuğa olan tutkularını, sektördeki değişimleri ve radyonun geleceğine dair görüşlerini paylaşmışlardır. Radyonun, teknolojik gelişmelere rağmen hala güçlü bir iletişim aracı olduğu ve özellikle olağanüstü durumlarda toplum için önemli bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Açık Radyo'nun toplumsal sorunlara duyarlı yayınlarıyla önemli bir kamu hizmeti sunduğu ve radyoculuğun ülkede hak ettiği ilgiyi görmediği belirtilmiştir.
13 Şubat 2024

Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut, gazeteci Fatih Altaylı'nın Ekşi Sözlük'ün iktidar trollerini yazar yapmayı kabul ettiği yönündeki iddialarına Twitter üzerinden yanıt verdi. Purut, Altaylı'nın iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti ve yazısında yer alan bilgilerin doğruluğunu sorguladı. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle baskı görmüş ve erişime engellenmişti.
26 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT'deki canlı yayında gazeteci Abdulkadir Selvi'nin insansız hava araçlarına ilişkin muhalefetin tutumunu sorgulayan sorusuna olumlu yanıt vererek, Selvi'ye köşe yazılarında bu konuları değerlendirmeye devam etmesi yönünde talimat verdi. Erdoğan, geçmişte de CNN Türk yayınında Selvi'ye benzer bir övgüde bulunmuş ve sağlık konusundaki eleştirilere karşı yazılar yazması gerektiğini ifade etmişti.
2 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, gazeteci Alican Uludağ'ı Twitter'da tehdit etti. Uludağ, Yönter'in AYM'nin Can Atalay kararını uygulamayan Yargıtay üyesinin kızının nikah şahitliğini yaptığını Twitter'da paylaşmıştı. Yönter, Uludağ'a yönelik 'Türk düşmanı Alican. Nefesimiz ensende. Sen gazeteci değil tetikçi bir militansın' ifadelerini kullandı ve nikah şahitliği yaptığı için gurur duyduğunu belirtti.
11 Kasım 2023
İşaretlediklerim