Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 50'den yüzde 57'ye çıkardı. Bu artış, Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra geldi. Şu anki enflasyon oranı yüzde 38,21 olmasına rağmen, yükselen döviz kuru, vergi artışları ve yeni ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun daha da artacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 enflasyon tahminini yüzde 20 olarak belirtmişti, ancak uluslararası kurum ve kuruluşların tahminleri bu orandan daha yüksek.
22 Temmuz 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapı maliyetinin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti. Depremler sonucu 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapıldı ve can kaybı 36 bin 187'ye ulaştı. JP Morgan, Türkiye ekonomisine dair bazı tahminlerde bulunarak yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 45'e revize etti ve bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4,5'i civarında olacağını öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 8'e indireceğini tahmin ediyor.
16 Şubat 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarına devam etmesi halinde dolar/TL kurunun yıl sonunda 28 seviyesine çıkabileceğini belirtti. Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı ve makro risklerin devam etmesinin TL üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel şoklara karşı hassasiyetin artacağını ifade etti. Piyasaların seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandığı ve bu durumun piyasa hareketliliğini artırabileceği belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Bloomberg HT'nin düzenlediği ankete 27 kurum katıldı ve faizlerin 500 baz puan artırılması bekleniyor. Kurumların medyan beklentisi ekim ayında faizlerin yüzde 35 seviyesine çıkacağı yönünde. Anadolu Ajansı ve Morgan Stanley'in anketlerinde de benzer bir beklenti olduğu görülüyor.
23 Ekim 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri öncesinde Türk piyasalarına ilişkin iki farklı senaryo sundu. Hükümetin heterodoks politikalarını sürdürmesi durumunda Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceği, muhalefetin geleneksel politikalara dönmesi halinde ise TL'nin sınırlı zayıflayabileceği veya güçlenebileceği belirtildi. JP Morgan'ın raporuna göre, geleneksel politikalara güçlü bağlılık gösterilirse MSCI Türkiye endeksi yüzde 74 yükselebilir, ılımlı bir dönüşte ise yüzde 29 düşebilir. Dolar/TL kuru için ise 'güçlü ortodoks politika' senaryosunda 25, 'ılımlı ortodoks politika' senaryosunda 30 seviyesi öngörüldü.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Anadolu Ajansı Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,5 ile yüzde 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim