Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından üç gün önce İsrail'i uyardığını iddia etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail, Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı.
11 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatmasının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Gazze Sağlık Bakanlığı son üç günde 653 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
18 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki çatışmalar nedeniyle iki günde 123 bin 538 kişinin yerinden edildiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin açıklamasında, yerinden edilmenin temel nedenlerinin korku, evlerin yıkılması ve korunma amaçları olduğu belirtildi. İsrailli yetkililerin bölgeyi terk etme çağrısında bulunduğu, ancak bazı kontrol noktaları ve girişlerin kapatıldığı da aktarıldı.
9 Ekim 2023

Hamas, bir esir takası anlaşması çerçevesinde 12 Tayland vatandaşını ve 13 İsrailli esiri serbest bıraktı. Tayland vatandaşlarının serbest bırakılması, Katar'ın aracılık ettiği İsrail-Hamas anlaşmasının bir parçası değil. Mısır'ın aracılığıyla gerçekleşen bu serbest bırakma, Mısır'ın yoğun çabalarının bir sonucu olarak duyuruldu. Ayrıca, İsrail ordusu, serbest bırakılmaları beklenen Filistinli esirler için toplanan kalabalığa Ofer Cezaevi önünde göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
24 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen ve insani yardım ile rehine takasına olanak tanıyan dört günlük 'insani ara'nın sona ermesinin ardından bölgeye yönelik saldırılarını yeniden başlattığını duyurdu. İnsani ara, 24 Kasım'da başlamış ve 28 Kasım'da sona ermesi beklenirken uzatılmıştı. Ancak aranın sona ermesiyle birlikte İsrail'in saldırıları da tekrar başladı.
1 Aralık 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 2 bin 750'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 9 bin 700 olduğu bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
16 Ekim 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

Gazze yönetimi, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 18 bin 608'e yükseldiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 196 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
13 Aralık 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 203 İsraillinin Hamas tarafından rehine tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehineler hakkında bilgi toplamak için Gazze Şeridi'ne ikinci defa nokta operasyonu düzenlediklerini belirtti. Hamas'ın elinde 203 İsrailli olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Hagari, bu kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini kaydetti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne muhtemel kara saldırılarını değerlendiren Hagari, tüm güçlerin lojistik, koruyucu ve kişisel ekipman hazırlıklarının tam olduğundan emin olmak için çalıştıklarını söyledi.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim