Hakan Kara, Türkiye'de asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vergilere de büyük oranda zam yapıldığını belirtti. Özellikle motorlu taşıtlar, katma değer ve özel tüketim vergilerindeki artışlar dikkat çekiyor. Kara, bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği yanıtta, temmuz ayında son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonunu göreceğimizi ve 1997'deki yüzde 6,2'lik rekorun rahat geçileceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca, akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan artıracağını ve yıl sonuna kadar dolaylı etkilerle bu artışın 5 puana ulaşabileceğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamalarında kullanılan veri setlerinin doğruluğunu sorguluyor. Türkiye ve diğer ülkelerdeki enflasyon oranlarının hesaplamada temel veri olarak kullanıldığını belirtiyor. Aktaş, diğer ülkelerin enflasyon ölçümlerinin yanlış olabileceği ihtimalini değerlendiriyor, ancak asıl sorunun Türkiye'deki enflasyon ölçümünde olabileceğini öne sürüyor. Türkiye'de gerçek enflasyonun hesaplanandan yüksek olması durumunda, Türk Lirası'nın değer kaybının hesaplanandan daha fazla olabileceğini ifade ediyor.
7 Mart 2024

Merkez Bankası, 'Herkes İçin Ekonomi' başlığı altında yayınladığı son videoda 'baz etkisi' konusunu ele alarak, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşmesinin önemli olmadığını vurguluyor. Videonun, gelecekteki 'Faizi indir' baskılarına karşı kamuoyu oluşturma ve belirli kesimlere mesaj verme amacı taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca, enflasyon görünümünü değerlendirirken yıllık verilerin yanı sıra aylık enflasyon verilerinin de dikkate alınmasının önemi vurgulanıyor.
12 Mart 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,74 olarak belirlendi. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 43,64'ten yüzde 43,52'ye geriledi. Ayrıca, 12 ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri de sırasıyla yüzde 31,79 ve yüzde 20,33 olarak güncellendi. Politika faizi beklentisi ise haziran ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak öngörülüyor.
14 Haziran 2024

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki seçmenlerin %66,3'ü TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri yerine ENAG'ın açıkladığı verilere güveniyor. TÜİK'in Aralık ayı için açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, ENAG bu oranı %137,55 olarak açıkladı. Hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun düşüşünü 'amansız mücadele' sonucu olarak nitelendirirken, bağımsız akademisyen ve araştırmacıların oluşturduğu ENAG'ın verileri daha yüksek bir enflasyon oranı gösteriyor.
3 Ocak 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak 2003-Nisan 2022 dönemine ait enflasyon madde sepeti fiyat listesini sansürlediğini iddia ederek bu listeyi yayınladı. DİSK, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın 9 Temmuz 2024'teki basın toplantısının ardından listenin TÜİK internet sitesinden kaldırıldığını belirtti. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uymayarak Anayasa ve yasaları çiğnediğini ve verileri gizlediğini öne sürdü. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uyması gerektiğini vurguladı.
17 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yapılan ilk kabine toplantısında Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun enflasyon baskısı olduğunu vurguladı. Antalya'daki teleferik kazası ve Beşiktaş'taki yangın faciası gibi olaylara da değinen Erdoğan, muhalefetin ve medyanın tutumunu eleştirdi. Ayrıca, seçimler sonrası muhalefetin sergilediği olumlu tavrı takdir ettiğini belirtti. Enflasyonla mücadelede kalıcı çözümler arayışında olduklarını ve popülist adımlardan kaçındıklarını ifade etti. İsrail ile ticaret konusunda yapılan eleştirilere de yanıt vererek, Türkiye'nin askeri amaçla kullanılabilecek malzemelerin satışına izin vermediğini söyledi.
16 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olduğunu açıkladı. Aylık artış oranı ise yüzde 3,43 olarak belirtildi. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 61,53 olarak açıklanmıştı. Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 126,18 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65'e yükseltti.
3 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yaptığı açıklamada, enflasyonist etki yaratacak yeni bir vergi, KDV artışı veya yeni kurumlar vergisi uygulanmayacağını belirtti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Şimşek ayrıca kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artış olmayacağını, genel KDV oranının artırılmayacağını ve vergi istisnaları, muafiyetleri ile indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
17 Mart 2024

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

TÜİK, vatandaşların hissettiği enflasyonu ölçmek için çalışmalar yapmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda resmi enflasyon oranları ile vatandaşların hissettiği enflasyon arasında büyük farklar olduğu gözlemlenmiştir. 2023 yılında TÜİK tarafından açıklanan tüketici enflasyonu yüzde 64,7 iken, hissedilen enflasyonun yüzde 129 civarında olduğu hesaplanmıştır. TEPAV'da çalışan Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, KDV gelirlerindeki artışın hissedilen enflasyonu temsil ettiğini belirtmiş ve Mart 2023-Mart 2024 dönemindeki KDV gelirlerindeki yüzde 120'lik artışın hissedilen enflasyonu yansıttığını ifade etmiştir.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon oranlarının Kurban Bayramı tatili sebebiyle planlanan tarihten iki gün sonra, 5 Temmuz'da açıklanacağını bildirdi. Normalde 3 Temmuz'da duyurulması beklenen verilerin, bayram tatili nedeniyle iş yerlerinden gecikmeli olarak fiyat raporlarının alınması sebebiyle ertelendiği belirtildi. TÜİK bu değişikliği resmi Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, 2026 yılına kadar fiyat istikrarının sağlanacağını belirtti. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi için konvansiyonel para politikalarının uygulanacağını ve para politikalarının sıkılaştırılmasının işe yarayacağını ifade etti. Ayrıca, 2024'ün ikinci yarısında enflasyonun kayda değer oranda düşeceğini ve enflasyonun 2026'da tek basamaklı rakamlara düşmesinin hedeflendiğini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre enflasyon yüzde 64,86, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yüzde 129,11 olarak ölçüldü.
16 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim