Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına, çocukları Bilal Erdoğan, Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu bir vakıf kuruldu. Vakfın amacı, Erdoğan'ın şahsi eşyaları ve görevi sırasında kendisine hediye edilen eşyaların sergileneceği bir müze ve kütüphane oluşturmak. Ayrıca vakıf, bilimsel, kültürel ve sanatsal programlar ile sergiler de düzenleyecek.
31 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Kızılay'ın deposundaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği'ne sattığı ve gıda malzemesi olarak konserve de sattığı iddiaları üzerine Kızılay yetkilileri hakkında 'güveni kötüye kullandıkları' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. TBB, Kızılay'ın bu davranışının ceza sorumluluğunu doğurduğunu ve insancıl hukuka, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi temel ilkelerine, uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu belirtti.
28 Şubat 2023

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Konya'daki Dedeman Otel'de yaşadığı bir mağduriyeti üniversitenin resmi internet sitesinde 'basın açıklaması' adı altında yayınladı. Zülfikar ve ailesi, otelde rezervasyonlarına rağmen uzun süre bekletildikten sonra geçici bir oda alabildi. Yayınlanan açıklamada otel yönetiminden misafir memnuniyeti çerçevesinde tedbir alınması ve hatanın telafi edilmesi talep edildi. Ayrıca, Zülfikar'ın rektörlüğe atanmasından sonra kardeşi Prof. Dr. Haluk Zülfikar'ı rektör başdanışmanlığına atadığı belirtildi.
18 Aralık 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, rüşvet tekliflerini reddederek kamuoyunda tanınan 'memur Teoman' lakaplı Teoman Dudak'ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, devlete ve dürüst insanlara sahip çıkmanın önemini dile getirdi ve Dudak'ın 15 Mayıs'tan sonra daha iyi pozisyonlarda olacağını ifade etti. Teoman Dudak, 17 Aralık soruşturması sırasında Rıza Sarraf'ın rüşvet tekliflerini reddetmesiyle gündeme gelmiş ve sosyal medyada fenomen haline gelmişti. Ayrıca Dudak'ın tutanakları sayesinde devletin kasasına 57 milyon lira girmişti.
20 Nisan 2023

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir program sırasında yayınlanan SADAT reklamı nedeniyle eleştirilen TV100 kanalını savundu. Yarkadaş, kanalın bu durumu 'yayıncılık kazası' olarak nitelendirerek, komplo teorileri üretilmesini ve linç edilmesini haksız bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 yönetimi ve SADAT CEO'su arasında çelişkili açıklamalar ortaya çıktı. Ayrıca, TV100'ün patronu Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi gündeme geldi.
15 Ocak 2023

Halk TV imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu, CHP'nin kanalına sansür uyguladığını iddia etti ve partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bu durumdan geri adım atmaya çağırdı. Mahiroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'i 'karanlık biri' olarak nitelendirdi. Erdem, Halk TV ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiklerini duyurmuştu. Mahiroğlu, Kılıçdaroğlu'ndan 'bu adımdan geri dönmesini' istedi.
24 Temmuz 2023

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, İstanbul Gaziosmanpaşa'da evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı sonrası Valilik, şüphelilerin E.D, Y.G. ve R.B. olduğunu ve R.B.'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Daha sonra Y.G. ve E.D. de yakalanıp gözaltına alındı ve adliyeye götürüldükten sonra serbest bırakıldılar. Kılıç, daha önce 'ordotoks' İslam görüşlerine mesafeli duruşu nedeniyle hedef gösterilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihraç edilmişti.
28 Mart 2023

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Abdullah Öcalan hakkında yaptığı açıklamaların ardından hedef gösterildi ve İstanbul başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Yanardağ'ın açıklamaları, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' sözlerini eleştirdiği bir programda yer aldı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de TELE 1 hakkında inceleme başlattıklarını duyurdu. Yanardağ, Şahin'e verdiği yanıtta, kendisinin kimseyi övmediğini, tam tersine, AKP milletvekili Galip Ensarioğlu'nun çözüm sürecine ilişkin açıklamalarını eleştirdiğini belirtti.
26 Haziran 2023

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili davada firari sanık olan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, adli kontrol şartlarına uymadığı için tutuklandı. Bozkır, daha önce 'soğan tırları' davasında hüküm giymiş ve Ukrayna'ya kaçmıştı. Türkiye'ye iade edildikten sonra ev hapsine alınmış, ancak şartlara uymadığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.
3 Ocak 2024

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adıyaman Kahta ziyareti sırasında konvoydaki araçlara saldırı düzenlenmiş ve Kılıçdaroğlu ziyareti iptal ederek Ankara'ya dönmüştür. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin AKP Kahta İlçe Başkan Yardımcısı Abdullah Bektaş'ın oğlu Kadir Bektaş olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, ANKA muhabirinin telefonunu almaya çalışan kişinin TÜGVA Kahta temsilcisi Emre Karakuş olduğu ortaya çıkmıştır.
22 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim