İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısının 20 yıl önce sekiz iken bugün 62'ye ulaştığını ve bu durumun işsiz eczacı sayısını artırdığını belirtti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan eczacılar, fakülte enflasyonuna dikkat çekmek için çeşitli dövizler taşıdı. Özcan, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu'na seslenerek, eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesini ve kontenjanların düşürülmesini talep etti. Ayrıca, eczacılık eğitiminin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın sonuçları açıklandı ve yaklaşık bir milyon öğrenci için tercih ve kayıt süreci başladı. Anne-babalar, özellikle anneler, çocuklarının daha yüksek puanlı okullara yerleşmesi için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ancak, daha yüksek puanlı okullar her zaman daha iyi eğitim sunmuyor ve çocukların mutluluğu göz ardı edilebiliyor. Figen Atalay, bu süreçte çocukların fikirlerinin genellikle dikkate alınmadığını ve sadece puanın yettiği en üstteki okula odaklanıldığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında 600'den fazla kişiye sahte notlarla lisans, yüksek lisans ve doktora diploması verildiği ortaya çıktı. Kıbrıs Cumhuriyeti, kuzeydeki üniversiteleri insan ticaretiyle ilişkili olup olmadıkları konusunda Avrupa Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Birliği'ne (ENQA) şikayet etti. Soruşturmanın başka üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği savunuluyor.
21 Haziran 2024

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ile Katar Üniversitesi, 30 öğrencinin tam burslu eğitimi için işbirliği anlaşması imzaladı. Katar Üniversitesi, Türkiye’den gidecek öğrencilere yurt konaklaması, yemek, sağlık sigortası, uçak bileti ve aylık eğitim desteği sağlayacak. Başvuru yapacak öğrencilerin belirli akademik ve dil yeterlilik şartlarını karşılaması gerekiyor. Başarılı olan 30 öğrenci, Ocak 2025'te Katar'da eğitimlerine başlayacak.
28 Haziran 2024

LGS'de tam puan alan öğrenciler, Robert Koleji'nin yüksek eğitim ücretleri nedeniyle ücretsiz olan İstanbul Erkek Lisesi'ni tercih ediyor. Robert Koleji'nin yıllık eğitim ücreti 1 milyon 47 bin 900 TL olup, toplamda 5 yıllık eğitim için 5 milyon 239 bin 500 TL gerekiyor. Bu durum, zeki öğrencilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle istedikleri okula gidememelerine yol açıyor. Eğitimdeki bu eşitsizlik, öğrencilerin okul tercihlerini doğrudan etkiliyor.
29 Temmuz 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Afrika Birliği arasında yükseköğretimde işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, akademik değişim programları, öğretim üyesi yetiştirme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İmza törenine Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve temsilcileri katıldı. Anlaşma, Türkiye'nin sunduğu YÖK Bursları aracılığıyla Pan-Afrikan Üniversitesinin akademik personeline destek olmayı da içeriyor.
3 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mülakata girecek öğretmen adayları için alan bazlı taban puanlarını açıkladı. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak ve KPSS’de ilgili puan türüne göre en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday mülakata alınacak. Öğretmen ataması için başvuru tarihleri de belli oldu.
10 Haziran 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilecek olan merkezi sınav için başvuru süresi, belirtilen son tarihten sonra yarın saat 17.00'ye kadar uzatıldı. Bu karar, öğrencilerin sınava katılım şansını artırmak amacıyla alındı. Başvuruların nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi verilmedi, ancak bu uzatma, sınava girecek öğrenciler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

Türkiye'deki üniversiteler, öğrencilerin memnuniyet düzeyine göre sıralandı ve Yıldız Teknik Üniversitesi listenin başında yer aldı. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı'nın 2024 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması'na göre, 200 üniversiteden 50 bin 414 öğrenci katıldı. Araştırmada, öğrenim deneyimi, yerleşke yaşamı, akademik destek, kurum yönetimi, öğrenme imkanları ve kişisel gelişim gibi kriterler değerlendirildi. Hem devlet hem de vakıf üniversiteleri ayrı ayrı sıralandı.
17 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 8’inci sınıf öğrencisi başvururken, 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı. Lise tercih süreci bugün başladı ve 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.
28 Haziran 2024

EURO 2024'e katılan takımlara toplam 331 milyon avro ödül dağıtılacak. Katılım ücreti olarak her takıma 9 milyon 250 bin avro ödenecek ve galibiyetler için 1 milyon, beraberlikler için 500 bin avro verilecek. Turnuvanın şampiyonu 8 milyon avro ek ödül alacak ve maksimum ödül miktarı 28 milyon 250 bin avroya ulaşabilecek. İkinci olan takıma ise 5 milyon avro ödül verilecek.
13 Haziran 2024

Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1948'den bu yana üç nesil üzerinden toplanan 14,106 katılımcının verilerini analiz ederek, daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin daha yavaş yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, katılımcıların her iki yıllık ek eğitim görmeleri durumunda yaşlanma hızlarının yüzde 2 ila 3 oranında yavaşlayabileceğini ve bu durumun ölüm riskini yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceğini tespit etti. Araştırma, eğitim seviyesi ile yaşlanma ve ölüm riski arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceliyor.
4 Mart 2024

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), yerçekimsiz ortamın insan vücudu üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla 60 gün boyunca yatakta kalacak gönüllüler arıyor. Araştırma, Ay ya da Mars’a yapılacak olası yolculuklara hazırlık amacı taşıyor. Katılımcılara 18 bin avro ödenecek. Araştırma, gönüllülerin ayaklarının baş seviyesinden yukarıda olacağı 6 derece eğik bir yatakta gerçekleştirilecek ve toplam 88 gün sürecek.
12 Nisan 2024

Andrew Francis-Tan ve Hugo Mialon'un yürüttüğü bir araştırmaya göre, alyans ve düğün için yapılan yüksek harcamalar boşanma olasılığını artırıyor. Araştırmaya 3 bin evli insan katıldı ve sonuçlar, 2 bin doların üzerindeki alyans harcamalarının ve 20 bin doların üzerindeki düğün masraflarının boşanma riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösterdi. Özellikle 2 bin ile 4 bin dolar arasında bir yüzüğe harcama yapmanın, daha az harcamaya kıyasla boşanma riskini 1,3 kat artırdığı belirtildi.
7 Mart 2024

NASA, Ay yüzeyini araştırmak için geliştirilen VIPER programını artan maliyetler nedeniyle iptal etti. 2024 bütçesindeki kesintiler ve fon yetersizliği, VIPER programının durdurulmasına yol açtı. VIPER'in fırlatma maliyetleri hariç 450 milyon dolar harcanmışken, iptal kararı ek 84 milyon dolar tasarruf sağlayacak. NASA yetkilisi Nicola Fox, kararın bütçe sıkıntılarından kaynaklandığını belirtti.
18 Temmuz 2024

Araştırmacılar, DVD ile aynı boyut ve şekle sahip ancak 1.6 petabit veri depolayabilme kapasitesine sahip bir optik depolama cihazı üretti. Bu kapasite, 40 binden fazla DVD'nin depolanabileceği veya 100 yıldan fazla süreyle her gün bir film izlenebilecek kadar büyük bir veri miktarını temsil ediyor. Bu teknoloji, mevcut en yüksek kapasiteli sabit disklerin yaklaşık 24 katı kapasiteye sahip olup, veri merkezlerinin boyutunu önemli ölçüde küçültebilme potansiyeline sahip.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim