CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'ye 'Brütüs Naci' diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, İnci'nin üniversitedeki hocaları kovduğunu, öğrencilere şiddet uygulattığını ve üniversitenin dünya sıralamasında gerilediğini belirtti. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) tahliyesi konusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak tahliyenin bu karardan önce gerçekleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adaletsizlik ve baskı yapanları asla affetmeyeceğini söyledi.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve diğer yöneticiler tarafından kurulan BUVAKIF'ın kapatılması için bir mezun tarafından açılan dava, İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Mahkeme, davacının kişisel menfaatinin ihlal edilmediğini ve dava açma ehliyetinin olmadığını belirtti. Ancak, karara muhalefet eden üye hakim, davacının Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması nedeniyle dava açma ehliyetinin olduğunu savundu. CİMER'e yapılan başvuruda ise, vakıfların kamu kurumlarının ismini alamayacağı ve bu durumun 5072 sayılı kanuna aykırı olduğu belirtildi.
29 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi'ne yeni rektörler atadı. Atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri uyarınca gerçekleştirildi.
11 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, hayvan barınağı gönüllüsü bir öğrencinin barınağa girişini yasakladı. Yasaklama kararı, genel sekreter Mustafa Candan imzalı talimata dayanıyor. Ancak, öğrencinin okul çalışanlarını tehdit ettiği iddiasına rağmen, bu konuda herhangi bir tutanak veya soruşturma bulunmuyor. Ayrıca, okulun belli bir kısmına giriş yasağı gibi bir ceza yönetmelikte yer almıyor.
27 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) mütevelli heyetine dört ayda iktidara yakın 98 üye atadı. Bu atamalar, normalde yılda bir ila beş üye atanırken ve bu atamaların BÜVAK mütevelli heyetinin görüşü alınarak yapılırken, bu seferki atamaların heyetin görüşü alınmadan yapıldığı belirtildi. Atananlar arasında AKP'li siyasetçiler, paraşüt akademisyenler ve AKP'ye yakın bürokratlar bulunuyor.
24 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüne son üç yılda üç çevre mühendisi öğretim üyesi atandı. Atamalar için açılan ilanlarda 'doçentliğini çevre bilimleri ve mühendisliği alanında almış olmak' şartı arandı. Görevine devam eden öğretim üyeleri Gökhan Önder Ergüven ve Mehtap Tanyol, hem çevre mühendisliği hem de siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde görev alıyorlar. Rektör Ubeyde İpek'in talimatıyla yapıldığı iddia edilen bu atamalar, kadro kayırmacılığı ve adrese teslim atamalar olarak eleştiriliyor ve İpek'in adı daha önce de benzer skandallarla anılmış.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan dekanların yerine atanan kayyım dekanlardan biri olan Murat Önder, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atandı. Bu kadro ilanı, Önder'in akademik ve profesyonel özelliklerine özel olarak uygun hale getirilmişti. Önder, daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde zorla doktora dersi açtırarak ilanın gerektirdiği 'öğretim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında en az bir yıl ders verme tecrübesi' şartını da yerine getirmiş oldu. Ayrıca Önder, üniversitenin yönetim kurulunda da yer almakta ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün başkanlığını yürütmekte.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, daha önce Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atanan ve bu atamanın mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadığına karar verilen öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk'ü rektör danışmanı olarak atadı. Öztürk, İnci'nin iki danışmanından biri olup, aynı zamanda enstitüdeki bir anabilim dalının başkanlığını ve üniversitenin çeşitli kurul ve komisyonlarında görevler üstlenmektedir.
18 Aralık 2023

Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, 2017 yılında Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilmişti. İhraç kararına karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuru 2021'de reddedilmişti. Ancak Ankara 21. İdare Mahkemesi, bildiriye imza atmanın örgütle irtibat veya iltisak göstermeyeceğine hükmetti. Bu karar, barış imzacıları için emsal teşkil edebilecek bir ilk olma özelliği taşıyor.
25 Ocak 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava sonucunda, İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, üniversitenin Güney Kampüsü ve çevresinin koruma statüsünün düşürülmesini öngören kararı reddetti. Mahkeme, bu kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine hükmetti. Daha önce yapılan değişiklikle koruma altındaki arazi iki bölüme ayrılmış ve koruma dereceleri düşürülmüştü. Mahkeme, alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Karar oybirliğiyle alındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için otuz gün süresi bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim