İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Atalay'ın avukatları, tahliye edilmemesinin Anayasal hak ihlali olduğunu belirtti. Atalay'ın 'adil yargılanma hakkı', 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ifade edildi.
20 Temmuz 2023

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala'nın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin üyelikten ihraç edilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmaması durumunda ayrı bir ihlal prosedürünün başlatılacağı belirtildi. Kavala, Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanarak yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve 2046 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Strazburg mahkemesinin kararına rağmen Kavala'yı tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı.
8 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Rasim Ozan Kütahyalı, 'Derin Futbol' programında kullandığı ifadeler nedeniyle RTÜK üyesi İlhan Taşcı tarafından kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle dava edildi. Taşcı, Kütahyalı'dan 20 bin liralık manevi tazminat talep etti. Davanın duruşmasında Kütahyalı'nın aylık 27 bin 500 lira kazandığı ve dört lüks araca sahip olduğu bilgisi dosyaya eklendi, ancak bu bilgilerin kesin olmadığı ve teyide muhtaç olduğu belirtildi.
1 Mart 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra annesiyle birlikte Mısır'a ve ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un tutukluluğuna devam kararı verildi. Savcı, Cihantimur'un yeniden kaçabileceği gerekçesiyle serbest bırakılma talebine itiraz etti. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı. Duruşma 27 Haziran'a ertelendi.
20 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini söyleyen ve bu sebeple iktidar tarafından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Fincancı, tahliye olmayı beklemediğini, ancak ulusal ve uluslararası toplumun güçlü dayanışmasının etkisiyle tahliye edildiğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamalardan pişmanlık duymadığını, tıbbi bir değerlendirme yaptığını ve uluslararası protokollere göre hareket ettiğini belirtti.
13 Ocak 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

İnsan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Yargıtay'ın Gezi davasındaki cezaları onamasına tepki gösterdi. Kavala, 'Yargıtay'ın onama kararı, hukuk ilkelerine ve insan hayatına değer vermeyen bir anlayışın ürünüdür. Bu karar, delil olmadan insanları mahkum etmenin yargıda norm haline geldiğinin en çarpıcı göstergesi olmuştur.' ifadelerini kullandı. Kavala, Gezi davasında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
30 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın beş yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından açılan bir ceza davasında, HAGB'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için başvurmuştu. İptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
1 Ağustos 2023

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 25 Nisan 2022'de tutuklanan avukat Can Atalay, 14 Mayıs'taki seçimlerde TİP'ten Hatay milletvekili olarak seçildi. Yargıtay'a tahliye başvurusu yapılmasına rağmen hala cezaevinde tutuluyor. Meclis'te milletvekilleri yemin ederken Atalay'ın hapiste tutulması, TİP ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi ve Atalay'ın serbest bırakılması çağrıları yapıldı.
2 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim