Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD, özellikle Çin yapımı olmak üzere yabancı ülkelerin ürettiği akıllı otomobillerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek hassas bilgiler toplayabileceği gerekçesiyle soruşturulacağını duyurdu. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bu konudaki endişelerini ve Çin'in otomobil piyasasında adil olmayan yöntemlerle hükmetme çabalarını dile getirdiği bir açıklama yayımladı. Biden, bu tür araçların soruşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için Ticaret Bakanlığına talimat verdiğini belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı da soruşturma başlatıldığını bildirdi.
1 Mart 2024

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

ABD'de 20'li yaşlardaki Anton ve James Peraire-Bueno kardeşler, 12 saniye içinde 25 milyon dolar değerinde Ethereum çalmakla suçlanıyor. MIT'de matematik ve bilgisayar mühendisliği okuyan kardeşler, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklandı. Savcılar, bu tür bir dolandırıcılığın ilk kez bir suç davasının konusu olduğunu belirtiyor. Bu olay, blok zincir sisteminin güvenilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu.
16 Mayıs 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in yöneticilerinden Nadeem Anjarwalla, Nijerya'da gözaltından kaçtı. Nijerya Ulusal Güvenlik Danışmanı Ofisi, Anjarwalla'nın sahte bir pasaport kullanarak ülkeden kaçtığını açıkladı. Nijerya hükümeti, Binance hakkında yasa dışı para transferi ve yerel para birimi nairadaki değer kaybını durdurma çabaları kapsamında soruşturma yürütüyordu ve Anjarwalla'nın 4 Nisan'da mahkemeye çıkarılması bekleniyordu. Ayrıca, Binance geçen ay Nijerya'da erişim engeliyle karşılaşmış ve vergi kaçırma suçlamalarıyla yüzleşmişti.
26 Mart 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing'in 787 Dreamliner model uçaklarında yapılan denetimlerin yeterliliği konusunda yeni bir soruşturma açtı. Bu soruşturma, Boeing'in Nisan ayında gönüllü olarak bazı uçaklarda yapılan denetimleri tamamlamadığını bildirmesi üzerine başlatıldı. Soruşturma, şirketin denetimleri tam olarak yerine getirip getirmediğini ve çalışanlarının uçak kayıtlarında sahtecilik yapıp yapmadığını araştırıyor. FAA, soruşturma süresince yolcu güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını belirtti.
7 Mayıs 2024

Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim