Bursa'nın Karacabey ilçesindeki bir çiftlikte doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından peçeli baykuş ailesi görüntülendi. Çiftlik sahipleri, yavruların zarar görmemesi için samanları kaldırmayarak baykuş ailesini koruma altına aldı. Peçeli baykuşlar, tarım zararlılarıyla mücadelede çiftçilere yardımcı olan yerleşik türler arasında yer alıyor ve genellikle terk edilmiş binalar ile çatı aralarını yuva olarak kullanıyorlar.
5 Temmuz 2023

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Avustralya Merkez Bankası, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahta çıkan Kral 3. Charles'ın portresinin yeni beş dolarlık banknotlarda yer almayacağını açıkladı. Yeni banknotlar, yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini onurlandıracak şekilde tasarlanacak ve birkaç yıl içinde basılacak. Mevcut banknotlar ise bu süreçte kullanılmaya devam edecek. Karar, muhalefet lideri Peter Dutton tarafından eleştirilirken, Yeşiller partisi senatörü Lydia Thorpe tarafından olumlu karşılandı.
2 Şubat 2023

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

Afrika penguenlerinin sayısı, endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı faktörler nedeniyle azalmaktadır. Güney Afrika'nın Western Cape bölgesindeki Simon’s Town sahilinde yaşayan bu penguenler, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer almaktadır. Balık eksikliği, su altı gürültü kirliliği ve bazı salgın hastalıklar da nüfus düşüşünün önemli sebepleri arasında yer almaktadır.
8 Eylül 2024

Avustralya'daki araştırmacılar, Parkinson hastalığını fiziksel belirtiler görülmeden yıllar önce teşhis etme yöntemi geliştirdi. Melbourne'daki Florey Enstitüsü ve Austin Health'deki araştırmacılar, hastalara beyindeki bir proteine (VMAT2) bağlanmak üzere tasarlanmış sentetik bir bileşik (18F-AV-133) enjekte ederek Parkinson hastalığının belirtilerini tespit etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, Parkinson hastalığı olan 26 hasta, 12 kişilik bir kontrol grubu ve Parkinson hastalığının önemli göstergelerinden REM uykusu davranış bozukluğu bulunan 11 kişi üzerinde çalıştı.
11 Ekim 2023

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

Almanya'da yapılan bir araştırma, Florida Marangoz karıncalarının kendi türünden bir başka karıncanın hayatını kurtarmak için bacak ampütasyonu yaptığını belgeledi. Bu, hayvanlar aleminde bir türün üyesinin bir başkasının hayatını kurtarmak için bir vücut parçasını kestiği ilk örnek olarak kaydedildi. Ayrıca, bazı karınca türlerinin diğer kolonilerin larvalarını kaçırıp köleleştirdiği ve bu köle karıncaları kendi kolonilerinde bakım görevleri için kullandığı gözlemlendi. Bu tür davranışlar, karıncaların topluluk odaklı ve karmaşık sosyal yapılarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Avustralya'nın başkenti Canberra'da, 64 yaşındaki bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı bir solucan çıkarıldı. Kadın, karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve aşırı terleme şikayetleriyle hastaneye başvurmuştu. MR taraması sonucu anormal beyin aktiviteleri tespit edilen kadın ameliyata alındı. Ameliyat sırasında çıkarılan solucanın, genellikle pitonlarda görülen bir parazit türü olduğu belirlendi.
28 Ağustos 2023

Avustralya'da 80 yaşlarında ölen bir adamın cesedi, gelecekte hayata döndürülmek amacıyla donduruldu. İşlem, adamın ölümünden hemen sonra başlatılarak cesedin ısısı kademeli olarak düşürüldü ve özel bir sıvı enjekte edildi. Southern Cryonics adlı şirket, bu işlem için 170 bin dolar aldı. Şirket sahibi Philip Rhoades, işlemi çok stresli olarak nitelendirdi ve 14 yıldır ölülere ikinci bir hayat imkanı vermeyi hayal ettiğini belirtti.
27 Mayıs 2024

Tunceli'nin Pülümür ilçesi yakınlarında, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir yaban keçisi avcılar tarafından vurularak öldürüldü. Olay, doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz'ün ihbarı üzerine ortaya çıktı. Milli parklar ekipleri ve jandarma, olayla ilgili inceleme başlattı. Yaban keçisinin öldürülmesi durumunda uygulanacak olan 250 bin TL para cezası bulunmaktadır.
25 Ocak 2023

Kanada'da esaret altında yaşayan ve 'dünyanın en yalnız orkası' olarak bilinen Kiska isimli katil balina 47 yaşında öldü. 1979 yılında İzlanda sularında yakalandıktan sonra Marineland'de yaşayan Kiska, beş yavrusunu da kaybetti ve hayatının son yıllarını izole bir tankta geçirdi. PETA, Kiska'nın yaşam koşullarını eleştirerek, onun sıkışık bir tankta yalnız ve stres altında kaldığını belirtti.
12 Mart 2023

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na gelen Yunanistan plakalı bir otomobilde, kanguru, alpaka, papağan, uçan sincap ve Patagonya marası gibi cins hayvanlar ele geçirildi. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesi ekiplerince yapılan aramada, otomobilin bagajında ve içinde toplam 42 hayvan bulundu. Sürücü gözaltına alınırken, yakalanan hayvanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilecek.
30 Ağustos 2024

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Dame Edna Everage karakteriyle tanınan Avustralyalı komedyen Barry Humphries, 89 yaşında hayatını kaybetti. Mart ayında geçirdiği kalça ameliyatının ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan Humphries'in ölümü, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese tarafından da üzüntüyle karşılandı. Humphries, sahne ve ekran kariyeri boyunca birçok önemli yapımda yer aldı ve 'Kayıp Balık Nemo' gibi animasyon filmlerinde seslendirme yaptı. Dört kez evlenen ve dört çocuk babası olan sanatçı, geride eşi Lizzie Spender'ı bıraktı.
22 Nisan 2023

Rus ordusu tarafından casus olarak eğitildiği düşünülen Hvaldimir isimli balina, Norveç'te silahla vurularak öldürüldü. Balina, 2019'da Norveç'in Finnmark kıyılarında özel bir koşum takımıyla görülmüştü. Hayvan hakları örgütleri, polisin olayı soruşturmasını talep ediyor. Otopsi raporunun üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
5 Eylül 2024

Britanya'da, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısı denemeleri gerçekleştiriliyor. 52 yaşındaki Steve Young, bu aşının denendiği ilk hastalardan biri olarak kaydedildi. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanıyıp yok etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor ve Moderna ile Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretiliyor. Ayrıca, aşı Avustralya'da da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de denemeleri sürdürülüyor.
26 Nisan 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde beş ay önce doğa yürüyüşüne çıkan ve kaybolan ünlü oyuncu Julian Sands'ı arama çalışmalarında insan kalıntıları bulundu. Kemikler, kimlik tespiti için adli tıp ofisine gönderildi. Sands'ın kaybolduğu bölgede bulunan kemiklerin, oyuncuya ait olup olmadığı bir hafta içinde açıklanacak.
25 Haziran 2023
İşaretlediklerim