Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde, özellikle deri mühendisliği bölümünde, belirli kişilere yönelik kadro ilanları açıldığı ve bu duruma karşı çıkan akademisyenlere soruşturma açıldığı belirtiliyor. İlan şartlarının bölümdeki diğer öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve sadece belirli kişilere uygun olduğu ifade ediliyor. Fakülte dekanı Bahattin Tanyolaç'ın bu kadrolaşma girişimlerinde merkezi bir rol oynadığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildiği aktarılıyor. YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları bulunmasına rağmen, bu tür ilanların yayımlandığına dair örnekler sunuluyor.
22 Mart 2023

Brand Week Istanbul, 6-10 Kasım tarihleri arasında 'Yeniden düşün, Yeniden yarat, Yeniden inşa et' temasıyla gerçekleşecek. Etkinlikte dünyanın ve Türkiye'nin kendi alanındaki öncü isimleri, projelerin uygulayıcıları ve düşünce liderleri, geleceğe yön verecek trendleri ele alacak. Etkinlikte workshop'lar, film okuma seansları, imza günleri, networking buluşmaları ve birçok farklı alanı kapsayan sertifika programları yer alacak. Bu yılın onur konuğu ise Türk sinema, tiyatro ve TV dünyasının simge ismi Uğur Yücel olacak.
1 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, 6 Şubat depremleri sonrası çıkarılan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni eleştiren bir bildiri yayımlayan şehir ve bölge planlama bölümü başkanı görevden alındı. Bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı. Görevden alınan bölüm başkanının yerine atanan heyette, dekanın yardımcısı da bulunuyor. Bu olay, akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açtı.
24 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

1996 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı, sosyal medyanın psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünerek sosyal medya detoksu yapmaya başladı. HMD Global ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Z kuşağı katılımcılarının büyük bir kısmının sosyal medyayı azaltarak gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurmaya çalıştığını ve bu sayede ruh sağlıklarının iyileştiğini gösteriyor. Cardiff Üniversitesi öğrencisi Iwan Kellet, sosyal medya detoksu yaparak daha iyi hissettiğini belirtiyor. Bangor Üniversitesi öğretim görevlisi Donna Dixon, sosyal medyanın gençler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sağlıklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul seçmeli dersleri arasına 'okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları' dersini ekledi. 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacak olan bu dersle öğrencilere siber zorbalık ve akran zorbalığı gibi konularda bilgi verilmesi ve toplumsal sorunlara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ders müfredatı, toplumsal değerler, çevre ve sürdürülebilirlik, toplumsal sağlık gibi birçok konuyu kapsayacak ve öğrencilere teorik bilginin yanı sıra pratik beceriler de kazandıracak.
29 Kasım 2023

Meta'nın talebi üzerine, Instagram'da beğeni ve yorum satışı yapan sitelerin reklamını içeren haberlere Türkiye'de erişim engeli getirildi. Erişim engeli kararı, 15 Aralık'ta İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Meta, bu haberlerin kişilik haklarını ihlal ettiğini ve şirketin itibarını zedelediğini öne sürdü. Engellenen haberler arasında Milli Gazete, Haberler.com ve SonDakika.com gibi sitelerin içerikleri yer alıyor.
21 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tekcan, hiçbir gerekçe belirtilmeden görevden alındı. Bu duruma bölüm mezunları tepki gösterdi ve 246 mezunun imzaladığı bir metin yayınladılar. Metinde, Tekcan'ın yanında olduklarını ve üniversite yönetimi tarafından alınan gerekçesiz ve hukuka aykırı kararları endişeyle takip ettiklerini belirttiler.
12 Ağustos 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

İstanbul Kadıköy'de, IŞİD'in 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç'ta gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde anma düzenlemek amacıyla bildiri dağıtan 46 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan öğrenciler Ayşe Beliz İnce, Gamze Toprak, Berkan Deveci, Yasemin Ebru Gürsoy, Merve Yeşilyurt ve Ali Taha Sarıbıyık olarak açıklandı.
19 Temmuz 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi ve diğer başkan yardımcısı için özel olarak hazırlanmış gibi görünen iki profesörlük kadrosu ilanı yayımlandı. İlanlarda belirtilen şartlar, bu kişilerin doktora tezleri ve çalışmalarıyla örtüşüyor. İlanlara sadece bu kişiler başvurdu ve bu durum akademik rekabeti ortadan kaldırarak diğer potansiyel adayların başvurularını engelledi. Ayrıca, bölüm öğretim üyelerinin ilan şartlarından haberdar olmadığı ve şartların kapalı kapılar ardında belirlendiği belirtiliyor. Yayımlanan ilanlarla ilgili yedi dava açıldı ve bu durum, YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlarla çelişiyor.
24 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kapatılması ve Fen ve Edebiyat Fakültesinin ikiye bölünmesi planlarına karşı tepki gösteriyor. Akademisyenlerin çoğu, senato toplantısından iki gün önce bu planlardan haberdar edildi. Fakülte bölümlerinin tamamı plana olumsuz görüş bildirdi, ancak dönemin kayyım dekanı İsmail Boz bu konuyu fakülte kurulu toplantısında gündeme almadı. Öğrenciler, alınan kararlara karşı 'demokratik üniversite' taleplerini yükseltmek için nöbet eylemi düzenleyecekler.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversitenin tüm birimlerinden web sunucu şifrelerini veri güvenliği ve siber güvenlik gerekçesiyle Bilgi İşlem'e vermesini talep etti. Bu talep, daha önce Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın veri skandalına karıştığı iddiaları ve teknik şartnamenin gizliliği nedeniyle siber güvenlik riski yaratacağı endişelerine yol açtı. Ayrıca, web içeriklerinin Medya ve İletişim Koordinatörlüğü üzerinden yürütülmesi kararı, sansür olarak nitelendirilerek, bilimsel çalışmalara ve araştırmalara engel olacağı kaygılarını beraberinde getirdi.
6 Ocak 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, eski TBMM başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un kazanamadığı araştırma görevlisi kadrosu iptal edilip yeniden ilan edildi ve Şentop bu sefer kadroya alındı. Yeni atanan dekan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha'nın, rektörün istediği isimlerin fakülteye alınması için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü için açılan öğretim üyesi kadrosu da, uygun başka bir aday olmasına rağmen rektörün adayı olan Cihan Topal'a gitti. Fakülte bu atamalardan haberdar edilmedi ve karşıt görüşler dekan tarafından bastırıldı.
17 Haziran 2023

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki ilkokul ve ortaokul öğrencileri dijital teknolojileri daha çok oyun oynamak için kullanırken, lise öğrencileri sosyal medya ve video izlemek amacıyla kullanıyor. Araştırma, 17 ilden 3007 öğrenci ve 1243 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirildi. İlkokul öğrencilerinin %67'si tablet, ortaokul öğrencilerinin %64'ü akıllı telefon, lise öğrencilerinin ise %89'u akıllı telefona sahip. Ayrıca, oyun oynama süreleri arttıkça öğrencilerin ders başarısının düştüğü gözlemlendi. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu akıllı telefon ve bilgisayar sahibi.
18 Ocak 2024
İşaretlediklerim