Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gelişmeyi Türkiye'nin uluslararası normlara uyan, kural bazlı ve öngörülebilir politikalarının bir sonucu olarak değerlendirdi. Şimşek, makro-finansal istikrarın güçlenmesiyle bu tür olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğini ve yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde kredi notunun daha da yükseleceğini belirtti.
9 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek, iş dünyasını ziyaret ederek onlara moral vermeye çalışıyor ve destek istiyor. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesiyle ev satışlarının artacağını belirtiyor. Şimşek, alınan ekonomik önlemlerin yerinde olduğunu ve enflasyonun 2026'ya kadar tek haneli rakamlara düşeceğini iddia ediyor. Can Ataklı ise Şimşek'in bu iddialarına şüpheyle yaklaşıyor ve bu süreçte yaşanacak zorluklara dikkat çekiyor.
4 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stoğunun 2023'ün zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Şimşek, bu düşüşün finansal piyasalarda normalleşmenin sürdüğünü ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. Bu durumun dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını belirtti. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. Şimşek, OVP'nin Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın maliye politikasına tam destek verdiğini ifade etti.
7 Eylül 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu ağustosta yüzde 58,94 olarak belirtti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelenin zaman alacağını ve gereken tüm adımların atılacağını ifade etti.
4 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Şimşek, işgücü göstergelerinin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu seyrettiğini ve ekonomide dengelenmenin sürdüğünü belirtti. İlk yedi ayda istihdamın yaklaşık 600 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının temmuzda yüzde 8,8 olduğunu ifade etti. Ayrıca, sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,2 arttığını ve dış talep koşullarının iyileşmeye devam ettiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile ikinci kez bir araya geldi. Şimşek, aktif siyasete girmeyeceğini ancak ekonomi alanında katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a göre, Şimşek kabinede yer almasa da yeni ekonomi programının yazımında önemli bir rol üstlenecek. Şimşek'in sağlık sorunları nedeniyle stresten uzak durması gerektiği ve bu durumun kabine görevini kabul etmemesinde etkili olduğu ifade edildi.
4 Nisan 2023

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarında yeniden etkin rol alacağı yönündeki haberlerin borsa üzerindeki olumlu etkisi sadece 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli yüzünden yabancı yatırımcılar Türkiye'yi terk etti. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve yeni ekonomik programın yazımında rol alacağı belirtildi. Ancak Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Şimşek'in tek başına karar alamayacağını ve bu nedenle piyasalara güven veremeyeceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yaptığı açıklamada, enflasyonist etki yaratacak yeni bir vergi, KDV artışı veya yeni kurumlar vergisi uygulanmayacağını belirtti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Şimşek ayrıca kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artış olmayacağını, genel KDV oranının artırılmayacağını ve vergi istisnaları, muafiyetleri ile indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
17 Mart 2024

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık dış ticaret açığının 35 milyar dolar iyileşerek 87 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Mayıs ayında yıllık ihracat 260 milyar dolarla tarihi zirvesine ulaşırken, ithalat son bir yılda 29 milyar dolar azaldı. Şimşek, cari açığın da mayıs ayında bir önceki aya göre 6 milyar dolar iyileşerek yaklaşık 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini beklediklerini belirtti. Bu gelişmelerin dış finansman ihtiyacını azaltacağını ve finansal istikrarı güçlendireceğini ifade etti.
28 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için rezervlerini erittiği iddialarını reddetti. Bu iddialar, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara tarafından ortaya atılmıştı. Şimşek, Kara'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ile Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin asgari ücrete ve emeklilere zam talebini, enflasyonu düşürme hedefi nedeniyle reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Şimşek ile yaptığı görüşmede bu talepleri dile getirdi ancak Şimşek, ekonomik programdan ödün veremeyeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca yeni vergi paketi ve vergi cennetleri konuları da ele alındı.
24 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024
İşaretlediklerim