İtalya, Venedik kentindeki turizm yoğunluğunu azaltmak amacıyla Haziran 2024'ten itibaren turist kafilelerinin sayısını 25 kişiyle sınırlayacak ve hoparlör kullanımını yasaklayacak kararlar aldı. Daha önce, kentin en kalabalık günlerinde turistlerden günlük 5 avro giriş ücreti alınması planlanmıştı. UNESCO, Venedik'i 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne almayı önermişti. Ayrıca, günübirlik giden turistlerden 'ayakbastı' parası alınması da planlanıyor.
30 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 51,52 oranında zam kararı aldı. Taksimetre açılış ücreti 12,65 liradan 19,17 liraya, indi-bindi ücreti 70 lira oldu. Minibüslerde en kısa mesafe ücreti 7 liradan 12 liraya çıkarıldı. Okul servis ücretleri ve personel servisi ücretleri de zamlandı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve beraberindeki taksiciler, zammı kabul etmediklerini belirterek toplantıyı terk etti.
8 Ağustos 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Batman'a gitmek üzere olan yolcular yer hizmeti görevlisinin hatası sonucu Amsterdam'a giden uçağa bindirildi. Hata, yolcular uçağa bindikten sonra fark edildi ve anonsla Batman'a gidecek yolcular uyarıldı. Yolcular uçaktan indirildi ve olay bir yolcu tarafından videoya kaydedildi. SunExpress Havayolları'nın Ankara-Amsterdam seferi bu nedenle 15 dakika gecikmeli olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

Apple, ABD'de iPhone'ları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiasıyla açılan toplu dava sonucunda 500 milyon dolarlık tazminat ödemeye başladı. Her bir davacıya yaklaşık 92 dolar ödenecek. Şirket, 2020'de davanın maliyetinden endişe duyarak anlaşmayı kabul etmiş, ancak suçlamaları reddetmişti. Britanya'da da Apple'a karşı benzer bir dava sürmekte ve yaklaşık 2 milyar dolarlık tazminat talep ediliyor.
8 Ocak 2024

Arnold Schwarzenegger, Almanya'ya iklim kriziyle mücadele eden bir kuruluşa yardım amacıyla gittiği sırada, yanında getirdiği ve açık artırmada satmayı planladığı 26 bin avro değerindeki saatini gümrükte beyan etmediği için Münih Havalimanı'nda üç saat gözaltında tutuldu. The Guardian'ın haberine göre, Schwarzenegger'den 35 bin avro vergi ve ceza talep edildi ve bu miktarın yarısının nakit olarak ödenmesi gerektiği belirtildi. Cezayı ödedikten sonra serbest bırakılan Schwarzenegger, olayla ilgili bir açıklama yapmadı.
18 Ocak 2024

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Hızlı teslimat hizmeti sağlayan Getir, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla küresel iş gücünün yüzde 10'dan fazlasını azaltma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde, Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'deki operasyonlarında yaklaşık 2 bin 500 çalışanın işine son verileceği belirtildi. Şirket, bu kararın uygulanmasında çalışanların haklarının korunacağını ve ülkelerin yasalarına tam uyum sağlanacağını ifade etti.
22 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tatil kenti Split'te, kent merkezinde bikini ve mayo ile dolaşmanın yasaklandığı ve bu kurala uymayanlara 150 Avro para cezası uygulanacağı açıklandı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren karar, kent merkezinin 21 radar tarafından gözetleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kamusal alanlarda alkollü içki tüketenlere ve tasmasız köpek gezdiren vatandaşlara da cezai yaptırımlar getirildi.
29 Ocak 2023

Hollanda Kraliyeti, yönetmen ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman'ı 'Avrupa kültürüne katkılarından dolayı' ödüllendirdi. Ancak Ataman, Hollanda büyükelçiliğinden vize alamadı ve bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdu. Son dönemde Schengen ve diğer vize başvurularına karşı ret sayısı artıyor ve bazen verilse bile vize süresi çok kısa tutuluyor.
12 Ekim 2023

İstanbul'da taksicilere yönelik yapılan yüzde 28,09 oranındaki zam, taksiciler tarafından yetersiz bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplantısının ardından, taksiciler toplantının yapıldığı binaya taş ve sopalarla saldırıda bulundu. Polis, saldırganlara müdahale etti. Yeni zamma göre taksi açılış ücreti 24,55 lira, kilometre başına ücret 17,61 lira ve indi-bindi ücreti 90 lira oldu.
8 Ocak 2024

Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo, Türkiye'deki deprem bölgesine yönelik yardım malzemelerinin taşınmasında ücretsiz hizmet vereceğini duyurdu. İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan Adana'ya toplam dört uçuş planlandı. Ayrıca, yurt dışından deprem bölgesine gönderilecek yardım malzemeleri de büyükelçiliklerin onayı alındıktan sonra şirket tarafından ücretsiz taşınacak.
6 Şubat 2023

Türk Hava Yolları (THY), Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) düzenlemeleri doğrultusunda, hisse değerlerinin piyasada sağlıklı bir şekilde oluşumunu desteklemek amacıyla 3 yıllık bir hisse geri alım programı başlattığını açıkladı. Bu program kapsamında geri alınacak hisselerin toplam tutarı 9 milyar lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı şirketin çıkarılmış sermayesinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 72 kişinin ölümüne neden olan Adıyaman'daki İsias Oteli ile ilgili soruşturma tamamlandı. Adıyaman başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 11 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024'te başlanacak.
5 Aralık 2023

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak belirlendi. Bu uygulama, montaj ve kurulum işlemlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce 14 Şubat'ta yayımlanan kararda, olağanüstü hal ilan edilen illerde afetzedelere ve belirli kurumlar ile kuruluşlara yapılan teslimlerde bu oranın uygulanacağı öngörülmüştü.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Hatay'da yaşanan 6,4 büyüklüğündeki artçı deprem nedeniyle Hatay Havalimanı'nın pisti ve bağlantı yolları hasar gördü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, havalimanına uçuşların iptal edildiğini açıkladı. Havalimanı, daha önce de aşırı yağışlar sonucu kullanılamaz hale gelmişti ve depremle birlikte pistin deprem bölgesi üzerine yapıldığı anlaşıldı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, havalimanının fay hattı üzerine yapıldığı konusunda önceden uyarıda bulunduklarını ancak dikkate alınmadığını belirtti.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da dönüşümü gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm olduğunu ve bunlardan acilen dönüşmesi gereken 300 bininin olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından şu anda İstanbul'da 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerin devam ettiğini ifade etti. Kurum, riskli konutların İstanbul içindeki iki rezerv alana taşınacağını duyurdu.
28 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden gönüllüler, yiyecek ve battaniye gibi yardım malzemelerinin sınırlı olduğunu ve bu malzemelerin öncelikle depremzedeler yerine gönüllülere dağıtıldığını belirtiyor. Gönüllüler ayrıca havalimanlarında koordinasyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle uzun süre bekletildiklerini ifade ediyor. Deprem bölgesine ulaşan gönüllüler, kısa süreliğine yardım dağıtımı yapabildiklerini ve durumun iç açıcı olmadığını dile getiriyor.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim