Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer bölgelerinde patlamalar yaşandı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve Harkiv Valisi Oleg Sinegubov, saldırılar ve patlamalar hakkında bilgi verdi. Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, bölgedeki enerji altyapısına ve konut binalarına büyük çaplı füze saldırısı olduğunu ve can kaybının olmadığını bildirdi. Ukrayna'da hava saldırısı alarmı devam ederken, Rusya'nın işgali altındaki savaş bir yıldan fazla sürüyor.
9 Mart 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Ağustos 2023'te Rusya'dan Ukrayna'ya kaçan savaş pilotu Maksim Kuzminov, İspanya'nın Alicante kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırı, 13 Şubat'ta bir evin garajında gerçekleşti ve Kuzminov'un cesedi üzerinde 33 yaşında bir Ukrayna vatandaşına ait kimlik bulundu. Ukrayna Askeri İstihbarat Merkezi, Kuzminov'un Ukrayna'da kalmak yerine İspanya'da yaşamayı tercih ettiğini bildirdi. Kuzminov, Rusya'dan kaçışını ve Ukrayna'ya sığınmasını anlatan görüntülerde, diğer Rus pilotlara da aynı yolu izlemeleri çağrısında bulunmuştu.
20 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Rusya'nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin gece saatlerinde bölgeye topçu saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda Şebekino kentindeki bir geçici tahliye merkezine isabet eden bir saldırı sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin yaralandığını bildirdi. Ayrıca bölgenin diğer kentlerine de saldırılar düzenlendiğini ve birçok binanın hasar gördüğünü aktardı. Daha önce de Ukrayna ordusuna bağlı bir sabotaj grubunun bölgeye girdiği ve Rusya tarafından operasyon düzenlendiği belirtilmişti.
31 Mayıs 2023

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu son 24 saat içinde Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere çeşitli bölgelere toplam 31 füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılarda 'S-300' ve 'Kalibr' tipi füzelerin yanı sıra altı 'Kinjal' hipersonik füzesi kullanıldı. Bu füzelerden ikisi havada patlarken, 25'i Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.
17 Mayıs 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ın asistanı Gennadiy Çastyakov, doğum gününde ailesiyle birlikteyken, hediyelerden birinin içindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu öldü. Olay, Kiev bölgesindeki Çayki köyünde meydana geldi. Ukrayna Ulusal Polis Teşkilatı, patlama ihbarı üzerine olay yerine ulaştı ve ilk bulgulara göre Çastyakov'un el bombası patlaması sonucu öldüğü, 13 yaşındaki oğlunun ise ağır yaralandığı belirtildi. Soruşturma devam etmektedir.
7 Kasım 2023

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen uçakta ölenler arasında Wagner lideri Prigojin’in de bulunduğunu açıkladı. BBC'ye konuşan Britanyalı makamlar, uçağın Putin’in emriyle Rusya iç istihbarat kuruluşu Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Ağustos 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitaliy Kliçko, kentte patlama sesleri duyulduğunu ve hava savunma sisteminin çalıştığını bildirdi. Kiev'in Holosiyiv ve Shevchenkiv semtlerinde patlamalar meydana geldi ve bir füzenin parçaları park halindeki bir araca düştü. Kliçko, olayda yaralanan olmadığını belirtti. Bu olay, Rus ordusunun Kiev'e düzenlediği ve bir kişinin ölümüne, 20 sivilin yaralanmasına neden olan füze saldırılarının ardından geldi.
1 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kupyansk, Liman, Bahmut, Aviyivka ve Novopavlivsk bölgelerinde operasyonlara yoğunlaştığını ve Harkiv'in sivil altyapılarına 61 saldırı düzenlediğini açıkladı. Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehir merkezinin Rus güçleri tarafından S-300 füzeleriyle vurulduğunu ve iki füzenin bir apartmana isabet ettiğini, yangın çıkan binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ayrıca bir füzenin üniversite binasına çarptığı bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2023

Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Brovari şehrinde bir helikopter düştü. Kazada, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil olmak üzere toplam 16 kişi öldü. Yaralanan 22 kişi hastanede tedavi altına alındı. Kazanın nedeni araştırılıyor ve ilgili tüm birimler olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor.
18 Ocak 2023

Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gece saatlerinde füze saldırısı gerçekleştirdi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko'nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Hazar Deniz bölgesinden fırlatılan X-101/555 tipi seyir füzeleri Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından havada imha edildi. İmha edilen füze parçaları Kiev'in Desnyan semtinde bazı hasarlara yol açtı, ancak ölü veya yaralı olup olmadığına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.
6 Haziran 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Rusya'nın tanınmış araştırmacı gazetecisi Elena Milaşina ve avukat Aleksander Nemov, Çeçenya'da maskeli ve silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Milaşina beyin sarsıntısı geçirirken, Nemov bacağından bıçaklandı. Saldırganlar, ikiliye Çeçenya'dan ayrılmaları ve hiçbir şey yazmamaları konusunda uyarıda bulundu. Milaşina ve Nemov, Çeçenya Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov'a muhalif bir ailenin yargılandığı dava ile ilgili Grozni'ye gitmişti. Milaşina, daha önce de tehditler almış ve 2020'de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından Cesaret Ödülü'ne layık görülmüştü.
5 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 1 Ocak'ta Donetsk bölgesindeki Makeyevka yerleşim birimi yakınlarında Rus askeri noktasına düzenlediği saldırıda ölen Rus askerlerinin sayısının 89'a çıktığını duyurdu. ABD yapımı HIMARS sisteminden atılan altı füzeden ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurken, dört füze hedefi vurdu. Olayın cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiği ve soruşturma sonucunda suçlu yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı belirtildi. Ukrayna tarafı ise saldırıda yaklaşık 400 Rus askerin öldüğünü iddia etti.
4 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 31 füze ve 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların Kiev, Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson bölgelerine yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Rusya'nın 13 İran yapımı Şahid-136 İHA ile saldırı düzenlediği ve bunların Ukrayna Savunma Kuvvetleri tarafından imha edildiği ifade edildi. Rus kuvvetlerinin ayrıca topçu ve diğer ağır silah sistemleriyle de saldırılar yaptığı aktarıldı.
1 Ocak 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023
İşaretlediklerim