Gürcistan'da devlet başkanı Salome Zurabishvili'nin reddettiği LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa, parlamento başkanının imzasıyla yürürlüğe girdi. Yasa, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklıyor. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacak. Yasa, Gürcistan'da ve uluslararası alanda insan hakları tartışmalarına yol açabilir.
3 Ekim 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024

Türkiye İş Bankası'nın isim sponsorluğunda düzenlenen 19. İstanbul Yarı Maratonu, 28 Nisan Pazar günü Tarihi Yarımada parkurunda gerçekleştirilecek. Geçen yıla göre katılım sayısı 4 bin artarak 16 bine ulaştı. Maraton, Avrupa'da 'Gold Label' kategorisinde yer alan dört yarı maratondan biri olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, Türkiye'de ilk defa 16 yaş ve üstü gençlerin de yarışacağı maraton, 72 ülkeden katılımcıyı ağırlayacak ve Yenikapı'dan başlayıp yine Yenikapı'da sona erecek.
17 Nisan 2024

Vatikan, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde yapılan gösteriler nedeniyle üzüntü duyduğunu belirtti. Açılış töreninde drag queen performansı ve Hz. İsa'yı konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasviri, dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki topladı. Törenin sanat yönetmeni Thomas Jolly, sahnede 'Son Akşam Yemeği' tablosunun değil bir pagan şenliğinin canlandırıldığını savundu. Olimpiyat komitesi, gösteri nedeniyle özür diledi.
3 Ağustos 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Fransa, Fransız sporcuların başörtüsü takmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı 'ayrımcı' ve 'ikiyüzlü' olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu yasağı savundu. Tepkiler üzerine, sporcuların sadece yarışma sırasında başörtüsü takamayacağı, olimpik kasabada ise serbest olacağı belirtildi.
19 Temmuz 2024

İlber Ortaylı, Palermo'nun Avrupa'da beş vakit ezanın duyulduğu nadir başkentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin Belediye Başkanı Roberto Lagalla'nın Müslümanlarla bayram namazlarına katıldığını belirten Ortaylı, Palermo'nun Kudüs, Beyrut ve İstanbul gibi şehirlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sicilya'nın tarihsel ve kültürel katmanlarını anlatan Ortaylı, şehrin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edilen binaları ve sıcak iklimiyle dikkat çektiğini belirtti.
23 Haziran 2024

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, numunesinde yasaklı bir madde tespit edilmesi nedeniyle 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılamayacağını açıkladı. Kayaalp, Instagram'da yaptığı açıklamada, kulüp doktorunun onayıyla başlanan tedavi sürecinde güreş için hiçbir güç ve benzeri katkısı olmayan bir maddenin tespit edildiğini belirtti. Dünya Güreş Birliği (UWW) yetkilileri tarafından spor müsabakalarına katılımı geçici olarak askıya alınan Kayaalp, hukuk mücadelesine başladığını ifade etti.
9 Temmuz 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi. Bu yasak, 2019'da hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında getirilmişti. Belçika'daki Müslüman ve Yahudi toplulukları, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurmuştu. AİHM, helal kesim yasağının Avrupa yasalarına ve sözleşmelere uygun olduğunu ve inanç özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Avustralya'nın Melbourne şehrinde, yetkililer kiralık elektronik scooter'ların güvenlik riskleri oluşturduğunu belirterek yasaklanmasına karar verdi. 2022'den bu yana meydana gelen yüzlerce scooter kazası, halktan gelen şikayetlere ve öfkeye neden oldu. Belediye başkanı, scooter sürücülerinin hatalı davranışlarından bıktığını ve scooter'ların şehrin dört bir yanına dağılmış durumda olduğunu ifade etti. Lime ve Neuron şirketlerine araçlarını 30 gün içinde kaldırmaları bildirildi.
14 Ağustos 2024

Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları açılışında drag queen’ler ve transseksüel modellerin yer aldığı gösteri, muhafazakar Hristiyanlar ve Katolikler tarafından tepkiyle karşılandı. Gösteriyi yöneten sanat yönetmeni Thomas Jolly, ölüm tehditleri aldığını belirterek emniyete başvurdu. Paris Savcılığı, Jolly’nin sosyal medya aracılığıyla tehdit ve hakaret mesajları aldığını açıkladı. Jolly, eleştirilen sahnenin Yunan mitolojisindeki tanrı Dionysos’u çevreleyen bir ziyafetin tasviri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

Hollanda'nın Amsterdam Belediyesi, Red Light District'teki genelevlerin kapanış saatlerini daha erken bir saate çekme kararından vazgeçti. Bu karar, bölgedeki gürültü ve karmaşayı azaltma amacıyla alınmıştı ancak seks işçileri ve esnaf tarafından güvenlik ve gelir kaybı gerekçeleriyle eleştirilmişti. Belediye, genelevlerin yeniden sabah 6'ya kadar açık kalmasına izin verdi ve ayrıca kentin güneyinde yeni bir 'erotik merkez' kurmayı planladığını duyurdu, ancak bu projenin yeri ve tamamlanma süresi henüz belirsiz.
25 Şubat 2024

Papa Francis, İtalyan papaz adaylarının eğitimine ilişkin bir toplantıda eşcinseller hakkında homofobik bir ifade kullandı. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın bu ifadeyi şaka yollu kullandığını ve kimseyi rencide etmeyi amaçlamadığını belirtti. Papa Francis, bu terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini iletti. Bu olay, kilisenin eşcinsellere karşı pozisyonunu yeniden gündeme getirdi.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim