Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezinde yapılan toplantıda, parti içinde cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilmesi kararlaştırıldı. Milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'nun aday olduğuna dair bir ifade eklemek istediler ancak Kılıçdaroğlu bu teklifi kabul etmedi. Kılıçdaroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu ve neoliberalizme karşı mücadele edeceğini vurguladı.
26 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansının olmadığını ve halkın Erdoğan'a olan güvenini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, HDP hakkındaki kapatma davasının siyasi baskıyla ilgili olduğunu ve yargıçların HDP'yi kapatmayacağını düşündüğünü ifade etti. Demirtaş, muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi gerektiğini ve HDP'nin bu yönde çaba gösterdiğini de vurguladı.
17 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP ile ortak liste oluşturulmasının mantıklı olmadığını belirtti ve MHP'nin kendi logoları ve adaylarıyla seçime katılacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'nın diğer iki üyesi olan BBP ve YRP'nin de kendi adaylarıyla seçime gireceğini hatırlatarak, MHP'nin de aynı şekilde hareket edeceğini vurguladı. Bu açıklama, seçimlere kısa bir süre kala ve MHP'nin anketlerdeki oy oranının yüzde 7 barajının altında görülmesi bağlamında yapıldı.
28 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, partisinin kapatılma davası, cumhurbaşkanı adaylığı ve 'altılı masa' ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Sancar, HDP'nin kapatılma kararının seçim sürecini etkilememesi gerektiğini, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını belirlemeye başladığını ve 'altılı masa' ile doğrudan diyaloğa açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, HDP seçmeninin partisine bağlı olduğunu ve kendi adaylarını belirlemelerinin doğru olduğunu savundu. Sancar, 'altılı masa'nın daha cesur davranması gerektiğini ve HDP'nin ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti.
10 Ocak 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, altılı masanın iktidara gelmesi durumunda genel başkanların stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanının güçlü olacağını ancak tek başına karar veremeyeceğini, genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını ve her partinin milletvekili sayısına göre bakanlık alacağını söyledi. Ayrıca, seçilen cumhurbaşkanının Meclis desteğini kaybetmesi durumunda ülkenin yeniden seçime gideceğini belirtti. Davutoğlu, altılı masanın adaylık konusunda feragat ederek bir araya geldiğini ve başörtüsü meselesinin Meclis'te çözülmesi gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını işaret etmesinin ardından, altılı masa adayını henüz açıklamadı. Altılı masa kurmayları, adayın şubat ortasında büyük bir etkinlikle duyurulacağını ve Erdoğan'ın açıklamasının kendi takvimlerini etkilemeyeceğini belirtti. 26 Ocak'ta İYİ Parti Genel Merkezi'nde yapılacak toplantıda aday belirleme süreci gündeme alınacak, ancak bu toplantıda kesin bir isim üzerinde uzlaşılması beklenmiyor. Liderler, partilerin anket sonuçlarını paylaşacak ve müzakereler sonucunda öne çıkan isimler yetkili organlarda görüşülecek.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için 'güncelleme' olarak adlandırdığı ve üçüncü dönem adaylığını 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' diyerek meşru gösterdiği süreçte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat'ta açıklayacaklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığının anayasal olmadığını savundu ve İYİ Parti'deki istifa, HDP'ye yönelik kapatma davası, eski Ülkü Ocakları başkanının cinayeti gibi konularda da görüşlerini paylaştı.
29 Ocak 2023

HDP, emek ve özgürlük ittifakı çerçevesinde Yeşil Sol Parti ile birlikte gireceği milletvekili seçimleri için aday listelerini oluşturmak üzere son aşamaya geldi. Listede, Gazeteci Ayşegül Doğan ve avukat Nevroz Uysal Şırnak'tan, Van Milletvekili Sezai Temelli Antalya'dan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar Van'dan ve İbrahim Akın İzmir'den aday olarak gösterilecek. Ayrıca, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık Ağrı'dan, Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan ve Emirali Türkmen Ankara birinci bölgeden aday olacak. Mevcut milletvekillerinin çoğunun bu dönem listelerde yer almayacağı belirtiliyor.
9 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin ertelenmesinin darbe olacağını belirtti. AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunmasının ardından, AKP Sözcüsü Ömer Çelik bu görüşün partiyi yansıtmadığını açıkladı. Muhalefet ise seçimlerin ancak savaş hallerinde Meclis onayıyla ertelenebileceğini, aksi durumun darbe olacağını ifade etti. Demirtaş, seçimlerin halk tarafından yapıldığını ve siyasetçilerin halkın bu hakkını darbeyle çalamayacağını vurguladı.
21 Şubat 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4-5 Şubat tarihlerinde İstanbul'da 'Demokratik Cumhuriyet' konferansı düzenleyeceğini duyurdu ve katılım çağrısında bulundu. Partinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, konferansı önemli bulduğunu belirterek ilgililere katılım çağrısında bulundu. Konferansın amacı, Cumhuriyetin demokrasiyle buluşamadığı eleştirisini yaparak, ülkenin demokratik ve özgür geleceğini tartışmak ve bu yönde adımlar atmak olarak belirtildi.
3 Şubat 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV5'te katıldığı bir programda, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayını Şubat ayı içinde netleştireceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesi beklenirken, muhalefetin henüz resmi bir adayı yok. Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın aday belirleme süreci devam ediyor ve olası adaylar arasında İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları ile CHP Genel Başkanı yer alıyor.
28 Ocak 2023

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlarken, TİP'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyip desteklemeyeceği ve HDP'nin desteğinin olmaması durumunda alacakları tutum hakkında konuştu. Baş, TİP'in 'emek ve özgürlük ittifakı' çerçevesinde ortak bir tutum alınması için çaba göstereceğini, ancak seçimde ayrı taktikler geliştirebileceklerini ve farklı tavırlar alabileceklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sorunlarına ve geleceğine dair görüşlerini paylaştı ve AKP'nin iktidardan düşeceğine dair bir hissiyat olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin durumu ve kendi politik geleceği hakkında eleştirilerde bulunarak aktif politikayı bıraktığını açıkladı. Demirtaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı talebinin reddedilmesinden bahsetti. HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmediğini ve Demirtaş'ın bir kadın aday önerdiğini belirtti. Günay, partinin özeleştiri sürecinde olduğunu ve diyalog sorunu olmadığını ifade etti.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine değindi ve 'Bu millet 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır' ifadesini kullandı. Depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir yetkisi olmadığını ifade etti.
1 Mart 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim