Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Afganistan'da Taliban yönetimi, üç Britanya vatandaşını gözaltında tutuyor. Gözaltındakilerden biri olan Kevin Cornwell, bir yardım vakfı adına çalışan bir paramedik ve 11 Ocak'ta gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak Cornwell'in odasında bulunan ve ruhsatı kayıp olduğu düşünülen bir silah gösteriliyor. Diğer gözaltındaki Britanya vatandaşı ise 'tehlikeli' ülkelere seyahat eden ve sosyal medyada bu seyahatlerini paylaşan 23 yaşındaki Miles Routledge. Britanya Dışişleri Bakanlığı, gözaltındaki vatandaşlarına ulaşmak için çaba sarf ettiğini açıkladı.
2 Nisan 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın tekrar etmesi üzerine Pasifik gezisini iptal etti ve tarifeli uçakla Almanya'ya dönmek zorunda kaldı. Baerbock'un uçağı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na gitmek üzere yola çıktıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra arıza yaptı ve Abu Dabi'ye zorunlu iniş yaptı. Alman hükümetinin uçakları, sık sık arızalanmakla gündeme geliyor.
15 Ağustos 2023

Almanya'da Köln-Wahn Askeri Hava Üssü, sabotaj şüphesiyle giriş çıkışlara bir süreliğine kapatıldı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Arne Collatz, üssün izinsiz bir giriş sebebiyle kapatıldığını ve sabotaj şüphesinin bulunduğunu belirtti. Üsse verilen suyun değerlerinde anormal bir artış görüldüğü için kirletilmiş olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, Geilenkirchen'deki NATO üssü de sabotaj şüphesiyle kapatıldı.
14 Ağustos 2024

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Almanya'daki bir etkinlikte PKK ve 'FETÖ' mensuplarını 'yok edeceklerini' belirtti. Sözleri sosyal medyada yayılınca, bazı kullanıcılar tarafından nefret suçu işlediği iddia edildi ve suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Avrupa Parlamentosu milletvekili Rebecca Harms, Açıkgöz hakkında soruşturma açılmasını istediğini Twitter üzerinden duyurdu.
16 Ocak 2023

Almanya, Polonya'nın Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu stoklarından aldığı 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya gönderme talebini onayladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Almanya, 2002 yılında bu uçakları Polonya'ya satmıştı. Polonya ve Slovakya, daha önce de Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları gönderdiklerini açıklamışlardı.
13 Nisan 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırı sağcı olarak sınıflandırılan Compact dergisinin yasaklandığını duyurdu. Faeser, derginin Yahudilere, göçmenlere ve parlamenter demokrasiye karşı nefret yaydığını belirtti. Yasak kararının ardından Brandenburg, Hessen, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde polis, dergi yöneticilerinin evlerinde arama yaparak bazı materyallere el koydu. Bu yasak, aşırı sağcı kesime karşı sert bir darbe olarak değerlendirildi.
16 Temmuz 2024

Van'ın Saray ilçesinde, Oğuzhan K. ve Ahmet Can D. isimli iki sözleşmeli er, Afgan sığınmacı L.M.'ye tecavüz ettikleri gerekçesiyle tutuklandı. 2 Ocak'ta 17 Bangladeş uyruklu sığınmacıyla birlikte gözaltına alınan L.M., kadın görevlinin olmaması sebebiyle iki er tarafından arandıktan sonra tecavüze uğradı. L.M.'nin çığlıkları üzerine olay yerine gelen diğer askerler tarafından iki er gözaltına alındı ve 'tecavüz' suçundan tutuklandı. Olayla ilgili soruşturma gizlilik kararıyla yürütülüyor. Gazeteci Ruşen Takva, zanlıların sığınmacıları sınır dışı etmek üzere gözaltına aldıklarını ve L.M.'yi bir bahaneyle gruptan ayırarak tecavüz ettiklerini aktardı.
5 Ocak 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP'nin Almanya'daki seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi içeren mesajlar yayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Almanya'da yabancı yetkililerin seçim etkinliği düzenlemesi hükümet iznine bağlı olup, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor. Buschmann, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve Türkiye'ye kuralların hatırlatılması gerektiğini belirtti. Yeşiller partisi sözcüsü Lamya Kaddor, resmi olmayan yollarla seçim etkinliklerinin düzenlenebildiğine dikkat çekti.
13 Nisan 2023

Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları arasında, Kızılay'ın eski başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da Almanya'dan vize alamadığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Akar'ın eşiyle birlikte yapmayı planladığı gezi için başvurduğu vizenin 'kalış amacının inandırıcı olmaması' gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. Akar, daha önce Almanya'ya defalarca gitmiş ve Alman Kızılhaç'ıyla toplantılar yapmış bir isim. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden vize başvurularında yoğunluk ve ret oranlarının arttığı belirtiliyor.
12 Haziran 2023

Almanya'da Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi, aşırı solcu Lina E. ve üç kişiyi Neonazilere yönelik saldırılar düzenlemek suçundan hapis cezasına çarptırdı. Lina E. suç örgütüne üye olmaktan beş yıl üç ay, diğer üç sanık ise iki yıl beş ay ile üç yıl üç ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Sanıkların 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 13 kişi yaralanmış. Savunma avukatları ise davanın siyasi olduğunu iddia ederek müvekkillerinin beraatini talep etti.
31 Mayıs 2023

Afganistan'ın Herat vilayetinde 7 Ekim'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 445'e çıktı. Taliban geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik, güncel yaralı sayısının 2 bin 440 olduğunu belirtti. Herat Valisi Nur Ahmed İslamcar, uluslararası topluma depremzedeler için acil yardım çağrısında bulundu.
9 Ekim 2023

Almanya'nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) yayımlanan yıllık raporunda, Türkiye Almanya için en büyük casusluk tehditlerinden biri olarak belirtildi. Raporda ayrıca Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili casusluk faaliyetleri ve Çin'in ekonomik ve bilimsel casusluk konusunda oluşturduğu tehdit vurgulandı. İran da Türkiye ile birlikte Almanya için önemli bir casusluk tehdidi olarak ifade edildi, her iki ülkenin siyasi muhalefeti hedef aldığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Gaziantep'te polisler, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'nun Küllü Mahallesi yakınlarında bir dinlenme tesisinde durdurdukları yakıt tankerinde Afgan uyruklu 52 sığınmacı buldu. Sığınmacılardan ikisinin öldüğü, yedisinin ise yarı baygın halde olduğu ve hayati tehlikeleri bulunduğu için hastaneye kaldırıldığı belirlendi. Diğer sığınmacılar Yeşilvadi Şehit Ersan Gürpınar Polis Merkezi Amirliği'ne götürüldü. Olayla ilgili aracın sürücüsü gözaltına alındı.
30 Mart 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde, aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e bir kişi bıçakla saldırdı. Saldırgan, bir polisi de boynundan bıçakladı ve polis saldırgana ateş etti. Skynews'ın haberine göre, çok sayıda yaralı var ve polis, yaralıların durumu hakkında henüz bilgi veremeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili operasyonun sürdüğü bildirildi.
31 Mayıs 2024

Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Highfield Müzik Festivali'nde bir dönme dolapta yangın çıktı. Yangında en az 23 kişi yaralandı ve 16 kişi hastanede tedavi altına alındı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor ve olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
18 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

2023 yılında Almanya'da çalışanlar toplam 1,3 milyar saat fazla mesai gerçekleştirdi, bu mesailerin yarısı ödenmedi. Sol Parti, ödenmeyen 775 milyon saat fazla mesai ile şirketlerin 32 milyar avro kar elde ettiğini belirtti. Ayrıca, bu fazla mesailerin 835 bin tam zamanlı iş oluşturabileceği ifade edildi. Milletvekili Susanne Ferschl, hükümeti fazla mesaiyi düzenleyecek yasalar çıkarmamakla eleştirdi ve ücretsiz fazla mesainin devlete de vergi kaybına neden olduğunu söyledi.
10 Mayıs 2024

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023
İşaretlediklerim