ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de insani ateşkes talep eden ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 80'den fazla ülkenin desteklediği karar tasarısını veto etti. Britanya ise çekimser kaldı. Tasarı, Gazze'deki insani durumu ve Filistin halkının yaşadığı acıları gündeme getiriyordu ve tüm taraflara uluslararası hukuka uygun olarak sivilleri koruma çağrısı yapıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, tasarıda Hamas'ın kınanmamasını ve bazı Konsey üyelerinin sessiz kalmasını eleştirdi. Daha önce kabul edilen ancak uygulanmayan bir ateşkes kararı bulunmasına rağmen Gazze'deki çatışmalar devam etmişti.
9 Aralık 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Malta tarafından sunulan ve Gazze'deki çatışmalara 'acil ve uzatılmış ara verilmesi' çağrısı yapan karar tasarısını 12 'evet', 3 'çekimser' oyla kabul etti. ABD, Rusya ve Britanya çekimser oy kullandı. ABD ve Britanya, Hamas'ın terör faaliyetlerinin kınanmamasını eleştirirken, Rusya kararda acil ateşkes çağrısının yer almamasını temel eksiklik olarak gördü.
16 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması için çatışmalara 'ara verme' çağrısını içeren karar tasarısına ABD tarafından veto geldi. Ayrıntılar henüz belirsiz.
18 Ekim 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail'in Gazze'ye saldırısına karşı Türkiye'nin alması gereken yaptırımların neden yapılmadığının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan çeşitli önergelerin gündeme alınması teklifleri de muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi.
29 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi bir basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son durumu değerlendirerek, ABD'nin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin zamanının henüz gelmediğine inandığını açıkladı. Kirby, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son oylamada Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını neden reddettiğini ve kendi tasarılarının içeriğini gazetecilere aktardı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılabilmesi için geçici bir ateşkesi savunduklarını belirtti.
20 Şubat 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim