Türkiye'de iktidar tarafından getirilen yeni bir vergi borcu yapılandırma paketi, borçlulara anapara üzerine eklenen enflasyon farkı ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı tanıyor. 2009'da 1000 TL vergi borcu olan bir vatandaş, yapılandırma sonrası 103 TL enflasyon farkı ödeyerek borcunu kapatabilecek. Yapılandırma paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve alacakların yapılandırılmasına olanak sağlıyor. AKP döneminde benzer 10 kanun çıkarıldı ve bu yapılandırmada Yİ-ÜFE yerine düşük bir enflasyon oranı kabul edilerek borçlar hesaplanıyor.
30 Ocak 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da konut kira fiyatlarının yükselmesiyle bazı ev sahipleri ve emlakçıların kiraları açık artırma yoluyla vermeye başladığını belirtti. Bu durumun yaygın olmamakla birlikte şikayetlere konu olduğunu ifade eden Aşa, fahiş fiyat artışı ve fırsatçılık durumunda cezai işlem uygulanabileceğini ve şikayetlerin Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de enflasyon ve hayat pahalılığı artarken, konut kiralarındaki yıllık artış oranının %168 olduğu rapor edildi.
23 Ocak 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısında işçi statüsünde çalışanların alacağı kıdem tazminatının üst sınırını 41.828 lira olarak belirledi. Bu, yılın ilk yarısındaki 35.058 liralık tavanın yüzde 19.31 oranında artırıldığı anlamına geliyor. Asgari ücrette bir artış yapılmaması durumunda, asgari ücretli çalışanların kıdem tazminatında bir değişiklik olmayacak. Yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı ise yeni tavan üzerinden hesaplanacak.
18 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla noterlik ücret tarifesi yüzde 100 oranında artırıldı. Taşınmaz sözleşmelerinde alınacak ücret, satış değerinin binde 1'i olarak belirlendi ve 500 TL ile 4 bin TL arasında değişecek. Harçlar kanununa göre alınan ücretlerin alt sınırı 8,66 TL'den 17,32 TL'ye yükseltildi. Vasiyetname ve vakıf senedi düzenleme ücreti ile yazı ve tescil işlem ücretleri de iki katına çıkarıldı.
8 Mart 2023

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tek seferlik ek vergi alınması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçilere yapacağı 50 bin liraya kadar yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak ve depremde zarar gören binalar ile taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek.
9 Mart 2023

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Temmuz 2024'te banka kartlarıyla yapılan ödemeler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artarak 1 trilyon 421 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı sayısı yüzde 14, banka kartı sayısı yüzde 5, ön ödemeli kart sayısı ise yüzde 19 arttı. İnternetten kartlı ödemeler yüzde 85 artarak 421 milyar 700 milyon liraya yükseldi. Temassız kart ödemeleri de yüzde 111 artış gösterdi.
23 Ağustos 2024

Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde kira fiyatları hızla artarken, hükümetin önlemleri yetersiz kalıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama bir ailenin elverişli bir konut bulması giderek zorlaşıyor. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu Türkiye'de, asgari ücretle çalışanların ve orta sınıfın konut kiralarını karşılaması neredeyse imkansız hale geliyor. Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'elverişli konut hakkı' kriterlerine göre, İstanbul'da minimum kira fiyatları 14 bin TL'den başlıyor ve 70 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ankara ve İzmir'de de durum benzer şekilde pahalı konutlarla sınırlı.
15 Temmuz 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

TOKİ taksitlerinde aylık artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu zam oranının TÜFE oranı esas alınarak belirlendiğini açıkladı. Daha önce memur maaş artışına göre düzenlenen zam oranları, bu kez yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. Bu değişiklikle vatandaşlara yüzde 50 oranında katkı sağlandığı belirtildi.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim