Starbucks, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında İsrail'e yardım gönderdiği gerekçesiyle boykotun hedefi oldu. Bu durumun gelirler üzerinde olumsuz etkisi sonucu, şirket çalışanlarını işten çıkarma kararı aldı. Starbucks'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group, zorlaşan ticaret koşulları nedeniyle bölgedeki mağazalarda işten çıkarma kararı aldığını açıkladı. Starbucks, 11 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesinde 1900'den fazla mağazasıyla 19 bini aşkın kişiyi istihdam ediyor.
5 Mart 2024

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Gaziantep'ten satın alınan ve üzerine logo basılan çadırların Bursa'daki okullarda üretildiği yönündeki iddiaların ardından görevden alındı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çadırların Bursa'daki okullarda üretildiğini açıklamıştı. Ancak Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ve çadırların sadece logoları için Bursa'ya getirildiğini iddia etti. Milli Eğitim Bakanlığı, iddialar üzerine soruşturma başlattı ve sonucunda Serkan Gür'ün görevden alınmasına karar verildi.
12 Mart 2023

Kahramanmaraş depreminin ardından Kızılay'ın çadır ve gıda malzemelerini depremzedelere dağıtmak yerine satış yapması eleştirilere neden oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satışların kendileri tarafından değil bağlı şirketler tarafından yapıldığını iddia etti. Gurme Vedat Milor ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, Kınık'ın bu açıklamalarına ince bir gönderme yaparak, bağımsız eleştirmen olmanın önemini vurguladı ve şirket kurarak para kazanmanın yanı sıra bağımsız eleştirmen rolü oynayabileceğini ironik bir dille ifade etti.
27 Şubat 2023

Dünya Kupası Finali'nde kuralları çiğneyerek sahaya inen ve FIFA tarafından hakkında soruşturma başlatılan Nusret Gökçe, bir daha asla Dünya Kupası sahasına adım atmayacağını belirtti. Gökçe, sahaya reklam amacıyla girmediğini, sahada en az bin kişi olduğunu ancak sadece kendisinin konuşulduğunu ifade etti. Gökçe'nin sahaya girişi ve kupayla fotoğraf çektirmesi uluslararası yankı uyandırmıştı.
25 Haziran 2023

Bu hafta sinemalarda altı yeni film vizyona girdi. Bunlar arasında Grammy ödüllü şarkıcı Taylor Swift’in ABD’de rekorlar kıran turne filmi ve Altın Palmiye ödüllü 'Bir Düşüşün Anatomisi' bulunuyor. Ayrıca, Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919', korku türündeki 'Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece', Mısır yapımı 'Yüz Yüze' ve yerli korku filmi 'Zir-i Cin 2' de vizyona giren filmler arasında.
3 Kasım 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Milletler Ligi'nin ikinci haftasında ABD'yi 3-2 yenerek büyük bir sevinç yaşattı. Maç sırasında bir kadının sevinç görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. TRT Spor, bu görüntülerin rahatsız edici olduğunu belirterek, çekimlerin ABD'li yayın kuruluşu tarafından yapıldığını ve kendilerinin müdahale imkanı olmadığını açıkladı. TRT Spor, bu durumdan duyulan rahatsızlığı ABD'li yayın kuruluşuna ilettiklerini belirtti.
3 Haziran 2024

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli film dahil olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Oscar adayı 'The Banshees of Inisherin' ve Mısır asıllı İsveçli yönetmen Tarık Saleh'in 'Cennetten Gelen Çocuk' filmleri dikkat çekiyor. Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği 'Prestij Meselesi', Güney Koreli müzik grubu BTS'nin konserini anlatan 'BTS: Yet to Come in Cinemas', gerilim filmi 'Kulübeye Tıklat', yerli korku filmi 'Musallat 3' ve animasyon 'Mumyalar' diğer gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
3 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hükümete yönelik eleştiriler, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının 'Hükümet istifa' sloganlarıyla tribünlere yansıdı. Bu durum, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifa etmesine ve diğer MHP'lilerin de benzer adımlar atmasına yol açtı. Bazı futbol kulüpleri slogan atılmasını kınarken, Kulüpler Birliği spor kulüplerinin siyasi kurumlar olmadığını vurgulayarak, sadece sahadaki rekabetle ilgilenilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.
27 Şubat 2023

Nusret Gökçe'ye ait New York'ta bulunan 'Salt Bea Burger' adlı burger restoranı kapandı. Restoran, 99 dolarlık altın benekli milkshake ve 100 dolarlık altın kaplamalı burger gibi ürünleriyle tanınıyordu. Ayrıca, kadınlara özel pembe çörekler içinde sunulan ücretsiz 'kadın burgeri' ile de eleştirilere maruz kalmıştı. Restoranın müdürü, bu uygulamanın cinsiyetçilik değil, bir iltifat olduğunu belirtmişti.
14 Haziran 2023

AKP İstanbul İl Teşkilatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı ve Togg markasını içeren bir videoyu Twitter üzerinden paylaştı. Videoda Kenan Doğulu'nun 'Yaparım Bilirsin' şarkısı kullanıldı. Doğulu, Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şarkısının izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan sosyal medya üzerinden haberdar olduğunu belirtti. Şarkının kullanımı için kendisinden herhangi bir yazılı veya sözlü izin alınmadığını ifade etti.
28 Mart 2023

Filistinli asıllı ünlü model Gigi Hadid, Instagram'da Filistin'e verilen desteğin antisemitizm veya Hamas'a destek olarak karıştırıldığını anlatan bir infografik paylaştı. İsrail hükümeti, Hadid'in paylaşımına Instagram üzerinden yanıt verdi. İsrail'in resmi hesabından Hadid'in paylaşımı alıntılanarak ve değiştirilmiş haliyle paylaşıldı. İsrail hükümeti, Hadid'e 'Geçen hafta boyunca uyuyor muydun?' diye sordu ve 'Sessizliğin nerede durduğunu net bir şekilde belli etti. Seni görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
17 Ekim 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

Glastonbury Festivali'nde Idles grubunun sahne aldığı sırada, can yelekleri giydirilmiş maketlerle dolu şişme bir bot ortaya çıktı. Bu performansın, ünlü sokak sanatçısı Banksy tarafından hazırlandığı ortaya çıktı. Banksy, performansın klibini Instagram hesabından paylaştı. Sanatçı, daha önce de festivalde tasarımlarıyla yer almıştı.
1 Temmuz 2024

SONAR Araştırma şirketinin sahibi Hakan Bayrakçı, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu 'Tarafsız Bölge' programında canlı yayında tırnaklarını kesti. Bu görüntüler sosyal medyada hızla yayıldıktan sonra Bayrakçı, eline ve parmaklarına yapışan sıcak sıvı mumun verdiği acıdan kurtulmak için böyle bir eylemde bulunduğunu açıklayarak özür diledi. Ayrıca, bu durumu fırsat bilip kendisine hakaret edenleri eleştirdi.
2 Şubat 2023

Türk serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, sponsorunun kendisine gönderdiği özel dikim dalış kıyafetlerinin gümrükte takıldığını ve yüksek vergiler nedeniyle iade edebileceğini belirtti. Daha önce de benzer bir durum yaşayan Ercümen, milli sporcu belgesini sunmasına rağmen bir çözüm bulunamadığını ve antrenmanlarından geri kaldığını ifade etti. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün kendisiyle iletişime geçerek yardımcı olacaklarını söylediği aktarıldı.
9 Haziran 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim