Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin 11 ilini etkileyen depremler sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, deprem bölgelerinde 872 bin 59 bağımsız birimin yıkıldığı ve devletin 680 bin konut inşa etmesi gerektiği belirtildi. İlk etapta 180 bin konutun ihalesi yapıldı ve bu konutların Ekim, Kasım veya Aralık aylarında teslim edilmesi planlanıyor. Özhaseki, 1999 depremi sonrası yapılan yönetmelik değişikliklerine uygun inşa edilen binaların dayanıklılığını vurgulayarak, yeni tedbirler ve sıfır tolerans politikası üzerinde durdu.
2 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 18 Mart itibariyle 11 şehirdeki 1 milyon 875 bin binanın incelendiğini ve 301 bin binanın yıkık veya hasarlı olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında evsiz kalanlar için 11 ilde toplam 319 bin konut inşa edileceği bilgisini paylaştı. Bakan Kurum, 46 bin 327 konutun yapımına başlandığını ve 17 bin 902 konutun temelinin Kahramanmaraş'ta atılacağını duyurdu.
22 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da bir deprem çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti. Bu grubun İstanbul'daki kentsel dönüşümü yöneteceğini ve bu konuda fikir alışverişi yapılacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da toplantıya davet edildiğini söyledi. Özhaseki, bu çalışmanın 1-2 ay içerisinde İstanbul'da kentsel dönüşümü nasıl yapacaklarını netleştireceğini belirtti.
25 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı'nda İstanbul'a birkaç yıl içinde 500-600 bin konut yapılacağını ve bu sayede konut fiyatlarının düşeceğini belirtti. Bakan, deprem bölgesindeki hasarın maddi boyutunun 100 milyar doları aştığını ve 850 bin bağımsız birimin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşümün hızlandırılması için yasal düzenlemelerin yapılacağını ve kentsel dönüşüm başkanlığının kurulduğunu duyurdu.
7 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak, bu kampanyanın kısa vadede hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut fiyatlarındaki artışa müsaade edilmeyeceğini ve bu konuda şeffaf ve denetlenebilir bir süreç için bir komisyon kurulacağını söyledi.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde çeşitli atama ve görevden alma kararları alındı. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Atamalar arasında başmüfettişlik, bölge müdürlüğü ve il müdürlüğü pozisyonları bulunmaktadır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı.
15 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sedef Adası'nın doğal SİT derecesini düşürerek adanın batı kıyısındaki alanı yapılaşmaya açtı. Bu değişiklik, bilirkişilerin deprem riski ve ekolojik dengenin olumsuz etkileneceği yönündeki uyarılarının aksine gerçekleşti. Daha önce Suudi Prens'e imar izni verilmesiyle gündeme gelen adada, turizm faaliyetleri ve konut inşası gibi yapılaşmalar artık mümkün olacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, sit derecesi düşürülmesine karşı dava açmıştı.
3 Mayıs 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen bölgelerde yapılan incelemeler sonucunda 1 milyon 875 bin binadan oluşan 5 milyon 397 bin bağımsız bölüm incelendiğini ve bu binalardan 301 bininin acil yıkılacak, yıkık veya orta hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, depremlerdeki can kaybının 45 bin 589 olduğu bilgisi paylaşıldı.
18 Mart 2023

AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Burak Demiralp, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın bağımsız yönetim kurulu üyeliklerinden 11 Temmuz 2023 tarihinde istifa etti. Bu istifalar, şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu. Ayrıca, 6 Temmuz'da şirketin genel müdürü ve yönetim kurulu üyesi Hakan Gedikli de görevlerinden ayrılmıştı.
14 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden etkilenen 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerektiğini ve maddi hasarın 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan, fay hattı olan yerlerde yapı yasağı getirileceğini ve bu durumun isteğe bağlı olmadığını ifade etti. Ayrıca, 170 bin bağımsız birimin ihalesinin yapıldığını ve bu sayının 300 bine çıkacağını, bir sene içerisinde teslim edileceğini söyledi.
27 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya düzenlenebileceğini belirtti. İki gün önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konutlar için de benzer bir kampanya üzerinde çalışmalar yapılacağını ifade etti ve sosyal konut anlayışının dünya genelinde rafa kaldırıldığı bir dönemde Türkiye'nin bu konuda vatandaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
6 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim