1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'e yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası ve DİSK Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası üyeleri ile Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket ve Halkevleri üyeleri polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Zeynep Kuray da bulunuyor. Maltepe'de ise 1 Mayıs kutlamaları için yürüyen gruba polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta saha gezileri ve anketler yaparak deprem bölgesindeki aile hekimlerinin karşılaştığı sorunları raporladı. Rapor, aile hekimlerinin yüzde 80'inin evsiz kaldığını, psikolojik destek ihtiyacı duyduğunu ancak yeterli desteği alamadığını ve zor koşullarda çalıştırıldığını ortaya koydu. Ayrıca, aile hekimlerine hasarlı binalarda çalışmaları ve kendilerine aile sağlığı merkezi için yer bulmaları söylendiği, temel sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde sunulamadığı belirtildi.
6 Mayıs 2023

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, her yıl düzenlenen ve bu yıl da yasaklanan Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın ve LGBTİ+ birey Taksim'de toplandı. Beyoğlu kaymakamlığı, yürüyüşün toplumsal barış ve huzuru bozabileceği gerekçesiyle yasakladı. Yürüyüşçüler 'Jin Jiyan Azadi' sloganları attı ve deprem sonrası 'Hükümet istifa' çağrıları yükseldi. Polis, yürümek isteyenlere biber gazıyla müdahale etti ve bazı kişileri gözaltına aldı.
8 Mart 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda dört hastane hizmet dışı kaldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail'in 19 sağlık kuruluşunu hedef aldığını ve 14 sağlık merkezinin elektrik kesintileri ve yakıtın tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in 23 ambulansı hedef aldığı ve 44 sağlık çalışanının öldüğü, 70'inin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldığı ve ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sorunu olduğu belirtildi.
19 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla İstanbul'da Saraçhane'den Taksim'e yürüyüş planlanıyor. Ancak Taksim Meydanı'na giden Unkapanı kemerleri, çevik kuvvet ekipleri tarafından panzerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için özel bir önem taşıyor, fakat Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen meydan yıllardır kutlamalara kapalı. Sendikalar ve vatandaşlar yürüyüşe kararlılık gösteriyor.
1 Mayıs 2024

64 tanınmış sanatçı ve yazar, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Taksim Meydanı'nın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde önemli bir simge olduğu ve yasakların bu gerçeği değiştiremeyeceği vurgulandı. Sanatçılar, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen devam eden yasaklara son verilmesi gerektiğini belirtti. İmzacılar arasında Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli gibi ünlü isimler yer aldı.
25 Nisan 2024

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Uluslararası Af Örgütü, Taksim'deki barışçıl toplanma yasaklarına dikkat çekmek ve daha önceki barışçıl eylemleri hatırlatmak amacıyla bir protesto turu düzenledi. Bu turda, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları oturma eylemleri, Sansüre Karşı Yürüyüş, Başörtülü Öğrenci eylemleri ve daha birçok eylem yer alıyor. Af Örgütü, Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce olarak yayına açtı.
25 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

Taksim Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı protestolarının 10. yıl dönümünde Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası önünde toplandı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin de katıldığı eylemde 'Karanlık gider, Gezi kalır' yazılı pankart açıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, direnişle gurur duyduklarını ifade etti ve Gezi'nin haksızlıklara karşı duranların simgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, hapiste tutulan Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularıyla gurur duyulduğu belirtildi.
31 Mayıs 2023

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve dünya genelinde Onur Yürüyüşleri düzenlendiği bir dönemde, Türkiye'de bazı valilikler bu etkinlikleri engelliyor. İstanbul Valisi Davut Gül'ün ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Köşger, yasalara ve toplumun değerlerine aykırı hiçbir toplantı, gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve yasalara aykırı davrananlara kolluk güçlerinin müdahale edeceğini belirtti.
16 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bazı önlemler alarak, M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim ve Şişhane istasyonlarının İstiklal Caddesi girişlerini ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattını geçici olarak işletmeye kapattı. Bu karar, 8 Mart Cuma günü saat 14:00 itibarıyla yürürlüğe girdi ve ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak. Metro İstanbul, bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu ve araçların Taksim istasyonunda durmadan seferlerine devam edeceğini bildirdi.
8 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı süresince kesim işlemleri sırasında meydana gelen kazalar nedeniyle 951 kişinin ambulansla, toplamda ise 29 bin 32 kişinin kendi imkanlarıyla hastanelere başvurduğunu belirtti. Durumu ağır olan ve operasyon geçiren 83 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kutlandı.
1 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022'nin ilk altı ayında 1361 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talebinde bulundu. Son 10 yılda bu belgeyi talep eden hekim sayısında büyük bir artış yaşandı; 2012'de 59 olan başvuru sayısı, 2021'de 1405'e yükseldi. Hekimlerin göç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Körfez ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor.
3 Temmuz 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Beşiktaş'ta haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı. Aynı gün, KRT TV'den Eylem Sultan Keleş ve Gencer Keten haber takibi sırasında tartaklandı ve polisin kameramanın görüntü almasını engellediği bildirildi. Dokuz8 Haber'den Fatoş Erdoğan'ın çektiği fotoğrafa göre, gazeteci Hazar Dost da polis şiddetine maruz kaldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası, foto-muhabir Bülent Kılıç'ın da polis şiddetine uğradığını duyurdu. Evrensel Gazetesi çalışanları ise Maltepe'de düzenlenen resmi 1 Mayıs mitingine alınmadı. Taksim'e yürümek isteyen çok sayıda kişi de gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları çerçevesinde, İstanbul'da birçok yol ve toplu taşıma hattı geçici olarak kapatılmıştı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, işçileri Taksim yerine Saraçhane'ye çağırmış, ancak polisin müdahalesi sonrası eylem öğlen saatlerinde sonlandırıldı. Valilik, eylemin sona ermesiyle birlikte saat 16.00 itibarıyla kapatılan bazı yolları trafiğe açtığını duyurdu. Açılan yollar arasında Fatih ve Beyoğlu ilçelerindeki ana arterler bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim