Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

Türkiye, tütün kullanımında Avrupa'daki 27 ülke arasında artış gösteren tek ülke olarak dikkat çekiyor. 2012'den sonra tütün kullanım sıklığı ve yasal sigara tüketimi önemli ölçüde arttı. Çocuklar arasında da tütün kullanımı alarm verici düzeylere ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların raporları, tütünle mücadelenin yetersiz kaldığını gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği gibi kuruluşlar bu duruma dikkat çekerek, mevcut yasaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığını belirtti ve bu hastalıkların önlenmesi için acil önlemler alınmasını istedi. Dernek, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, kanalizasyon sisteminin tamiri gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak tükendiğini, sağlık hizmeti sunumunda koordinasyon eksikliği ve zarar gören hastanelerin güvenliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
16 Şubat 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantı hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Koca, virüsün sürekli mutasyona uğradığını ve genel olarak daha zayıf varyantlara dönüştüğünü belirtti. Eris varyantının Türkiye'de sınırlı sayıda vakada görüldüğünü bildiren Koca, bu durumun halk için gündem olmaya değer olmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Gaziantep'te 2012 yılında bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, ölüm yıldönümünde anıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 17 Nisan'ı 'Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü' olarak ilan etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015-2022 arasında 23 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. TTB, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bu duruma zemin hazırladığını belirtti.
17 Nisan 2023

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın geçici görevlendirme politikasının iki genç hekimin ölümüne ve bir hekimin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Sinop'ta meydana gelen trafik kazasında, geçici görevlendirmeyle Boyabat ilçesine giden Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve sürücü Ender Çoraklı hayatını kaybetti. TTB, hekim lojmanlarının yok edilmesi ve geçici görevlendirmelerin genç hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12 Haziran 2024

Türkiye'de mide botoksu yaptıran ve sonrasında Almanya'da zehirlenme belirtileri gösteren Feray Demiroğlu, yaşadıklarını anlattı. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu sonrası yan etkiler nedeniyle hastanelere başvuran hastalar üzerine İstanbul ve İzmir'deki iki sağlık kurumunun faaliyetlerini askıya aldı ve soruşturma başlattı. TikTok videolarından etkilenerek bu işlemi yaptıran Demiroğlu ve akrabaları, yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüler ve işlemleri yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.
16 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'de çocuk hastanelerinin hasta çocuklarla dolması ve 'tanı konulmamış' zatürre vakalarının artışı üzerine Çin'den bilgi istedi. Çinli yetkililer, grip benzeri hastalıklarda artış olduğunu ve bunun Covid-19 önlemlerinin kaldırılmasına bağlı olduğunu ifade etti. WHO, bu artışın zatürre salgınıyla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için Çin'den daha fazla bilgi talep etti. Çin ayrıca Covid-19'u 'A kategorisi salgın hastalık' olarak ele almayı bırakma kararı aldı.
23 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 aşılarının güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa ve ABD'de son 28 günde Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar ve yoğun bakıma kabullerin arttığını söyledi. DSÖ'nün Covid-19'a Karşı Mücadele Teknik Heyeti Lideri Maria Van Kerkhove, Covid-19'un yaygın yeni varyantları olan EG.5.1 (Eris) , XBB.1.5 ve BA.2.86'nın (Pirola) ciddiyet düzeyinde bir değişiklik tespit etmediklerini ifade etti.
27 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), 2023 yılı başından bu yana Türkiye'den dönen 241 kişide salmonella enfeksiyonu tespit ettiğini açıkladı. Ajans, bulguların yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, Antalya'dan dönen tatilcilerdeki ishalin salmonelladan kaynaklandığı doğrulandı. Bu durum, besinlerin sağlıksız koşullarda hazırlandığı ve saklandığına işaret ediyor. Salmonella, genellikle dört-yedi gün süren ve çoğu kişinin tedavi olmadan iyileştiği bir hastalıktır. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebilir.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim