Gıda mühendisi Ebru Akdağ, Instagram hesabı 'gidahurafeleriavcisi' üzerinden başlattığı gıda hurafeleriyle mücadelesini kitaplaştırdı. 'Soframızdaki Hurafeler' adlı kitabında, gıda ile ilgili yanlış bilinenleri ve hurafeleri bilimsel verilerle çürütmeyi amaçlıyor. Akdağ, gıda katkı maddeleri, paketli gıdalar, gıda güvenliği ve etiket okuma gibi konularda bilgi veriyor. Ayrıca, gıda endüstrisinin şeffaflığı, gıda katkı maddelerinin tarihi ve kullanımı, doğal gıdaların güvenliği ve çiğ süt tüketimi gibi konulara değiniyor.
3 Aralık 2023

Massachusetts'te yaşayan 22 yaşındaki Virginia Nault, erkek arkadaşı Steve Johnson ile fiziksel yakınlık kurduğunda vücudunda döküntü ve kızarıklık oluştuğunu fark etmiş. Daha önce egzama ve cilt rahatsızlıklarıyla mücadele eden Nault, semptomların mevsimsel alerji olduğunu düşünmüş, ancak semptomların yalnızca Johnson'ın yanındayken ortaya çıktığını ve ayrıldıktan sonra geçtiğini gözlemlemiş. Johnson çeşitli kişisel bakım ürünlerini değiştirmesine rağmen Nault'un reaksiyonları devam etmiş. Doktorlar net bir yanıt veremezken, sosyal medya kullanıcıları alerjinin Johnson'ın aldatmasından kaynaklandığını öne sürmüşler, ancak Nault bu iddiaları önemsemiyor.
6 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Multiple miyelom ve lenfoma tedavisinde kullanılan ve kök hücre nakli için gerekli olan melfalan ilacına erişim sorunu yaşanıyor. Mart ayından beri tedarik sorunu yaşanan ilaç, hastaların tedavilerinin aksamaması için büyük önem taşıyor. İlaç tedarikinde yaşanan sorunlar, nakil merkezlerindeki bekleme sıralarını uzatıyor. Her yıl en az 2 bin 500 multiple miyelom ve Hodgkin lenfoma hastası bu ilaca ihtiyaç duyuyor. İlaç firması sorunu çözeceğini belirtse de, hala ilaca ulaşılamıyor.
4 Ekim 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

TIME dergisi, 2024 yılında yeme içme sektöründe beklenen trendleri araştırdı. Yeni nesil şeflerin çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratması, sürdürülebilirlik adımlarının öne çıkması, alternatif çikolatalar, mantar kullanımının artması, sebze odaklı restoranların popülerleşmesi ve içeceklerin yemeklerle daha fazla entegre edilmesi gibi trendler dikkat çekiyor. Özellikle sürdürülebilirlik, gezegenin korunması ve alternatif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler ön plana çıkıyor.
12 Mart 2024

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

Diyabet ve obezitenin birleşimine 'diyabezite' denilmekte ve bu durum dünya genelinde ve Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 650 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 18 milyon obez birey bulunuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tahminlerine göre, dünya genelinde 382 milyon yetişkin diyabet hastası var ve bu sayının 2035 yılına kadar 592 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye'de ise 20-79 yaş arasında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ve bunların yarısının henüz tanı almadığı belirtiliyor. Obezite cerrahisi, tip 2 diyabet ve diğer bazı sağlık sorunlarının iyileşmesinde etkili olabiliyor.
2 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yemekhaneden yemek yiyen öğrenciler, zehirlenme şüphesiyle kusma, bulantı, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlar yaşadı. Öğrenci temsilciliği kurulu, 120'den fazla öğrencinin rahatsızlandığını tespit etti. Doktora giden öğrencilere, semptomların sebebinin bakteriyel enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi olabileceği söylendi. Yemekhane yetkilileri ise kesin bir gıda zehirlenmesi vakası olduğunu söyleyemeyeceklerini, tahlil sonuçlarını beklediklerini ve incelemeleri ilgili mevzuatlara uygun yürüttüklerini belirtti.
15 Haziran 2023

Belçikalı araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin reddedilme duyarlılığını inceledi. Araştırmada, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu 'reddedilme duyarlılığı anketi'ni yanıtladı. Anket sonuçları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonuçları 'Journal of Psychiatric Research' dergisinde yayınlandı.
30 Ekim 2023

Harvard'dan psikolog Debbie Sorensen ve sinirbilimci Dr. Heidi Hanna, stresin bağımlılık yapıcı etkileri üzerine uyarılarda bulundu. Stresin, kortizol ve dopamin salgılayarak ödül merkezini harekete geçirdiği ve tekrarlanan davranışları teşvik ettiği belirtildi. Kronik stresin, uyuşturucu kadar bağımlılık yapabileceği ve yüksek hırslı kişilerin tükenmişlik ve kronik strese daha yatkın olduğu ifade edildi. Sorensen, stres bağımlılığının belirtileri olarak dinlenmekten kaçınma, sürekli telefon kontrolü ve her şeye 'evet' demeyi sıraladı.
8 Mayıs 2023

Osman Müftüoğlu, D vitamininin insan sağlığı için vazgeçilmez olduğunu ve neredeyse bedenimizdeki her hücre ve fonksiyon için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtiyor. Son yıllarda yaşam şartları nedeniyle artan D vitamini eksikliğine dikkat çekiyor ve bu eksikliğin önemli bir nedeninin güneş ışığından yeterince faydalanamamak olduğunu vurguluyor. Besinlerle D vitamini ihtiyacının sadece küçük bir kısmının karşılanabildiğini, geri kalanının güneş ışığına maruz kalarak veya takviyelerle sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
15 Nisan 2024

Bilim insanları, solaklığın genetik kökenlerini araştıran yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma, nadir genetik varyantların solaklıkta önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Özellikle TUBB4B adlı bir gendeki nadir varyantların, solaklarda sağ elini kullananlara göre 2,7 kat daha yüksek oranda bulunduğu tespit edildi. Bu bulgular, solaklık ile vücudun sol-sağ farklılaşması arasında bir bağlantı olabileceğini düşündürüyor.
26 Mayıs 2024
İşaretlediklerim