Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, amcasının eşi Hediye Güran 'kasten öldürmeye iştirak' suçlamasıyla tutuklandı. Narin Güran, 21 Ağustos'ta kaybolmuş ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedeni bulunmuştu. Soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan iki şüpheli serbest bırakılmıştı. Hediye Güran'ın tutuklanmasıyla soruşturmada tutuklu sayısı 12'ye yükseldi.
17 Eylül 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının dokuzuncu duruşmasında, Elçi ailesinin avukatlarının talepleri reddedildi ve dava 6 Mart tarihine ertelendi. Avukatlar, sanıkların ve tanıkların olay yerine getirilerek keşif yapılmasını ve olayın daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep etmişlerdi. Duruşmada, olay yerini gören bir işyeri kamerasının raporu okundu. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkemenin kararlarını eleştirerek, davada maddi gerçeğin açığa çıkarılmasının sağlanmadığını iddia etti.
29 Kasım 2023

Seçil Erzan'ın yargılandığı dolandırıcılık davasında, Süleyman Aslan ve Mojtaba Haghani'yi yüksek karlı gizli bir fona para yatırmaya ikna ettiği iddiasıyla iki dava daha ana dosyayla birleştirildi. Erzan, Haghani'den 200 bin dolar, Aslan'dan ise iki milyon dolar alıp geri vermediği suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Mahkeme, davalar arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı aldı. İddianamede, Erzan'ın nitelikli dolandırıcılık suçundan altı yıldan 20 yıla kadar hapsi istenirken, Aslan ve Haghani'nin tefecilik suçundan cezalandırılması talep ediliyor.
4 Ekim 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayetinin soruşturma savcısıyla görüşüp, ona Yargıtay üyeliği teklif ettiğine yönelik iddiayı haberleştiren DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, MHP'li isimler tarafından hedef gösterildi. Yönter ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Uludağ'ı tehdit ederken, Uludağ tehditlere boyun eğmeyeceğini ve davayı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Ekim 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü celsesi tamamlandı. Duruşmada sanık avukatlarının beyanları alındı ve sanıklar MHP’ye kumpas kurulduğunu savunarak savcıları suçladı. Sanık avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek tahliye talebinde bulundu. Duruşmaya yarın avukat beyanlarının alınmasıyla devam edilecek.
3 Temmuz 2024

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin davanın bugünkü duruşmasına turkuaz basın kartı olmayan gazeteciler alınmadı. Mahkeme başkanı, basın mensubu olup olmadığını belirleme yetkisinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda olduğunu belirterek, sadece yeni basın kartı olanları duruşmaya aldıklarını açıkladı. Duruşmada ayrıca tutuklu sanık Mustafa Ensar Aykal’ın avukatının duruşmanın kapalı yapılması talebi reddedildi ve bilirkişi raporuna itirazlar dile getirildi.
30 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

HDP'li siyasetçilerin yargılandığı Kobani davasında avukatlar, siyasetçilerin sorumlu tutulduğu bazı ölümlerin panzerden açılan ateş, korucuların açtığı ateş veya silahlı başka grupların silahlarından çıkan kurşunlar ile gerçekleştiğini belirtti. Avukatlar, soruşturma ve yargılamaların siyasi olduğunu ve AİHM’in de bunu tespit ettiğini ifade etti. Ayrıca, savcılığın soruşturma döneminde dosyada unuttuğu bilgi notları da kamuoyuyla paylaşıldı.
6 Ekim 2023

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vedat B., Hakan S. ve Zekeriya A., emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilip adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, nöbetçi sulh ceza hakimliğince ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan tutuklandı. Cinayet soruşturmasının Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) uzandığı iddiaları da gündemde.
3 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Soruşturma kapsamında iki yeni şüpheli A.A. ve Ç.Z. gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
24 Ocak 2023

6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları gerekçe gösterilerek, eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, bu isimlerin terör örgütü PKK/KCK yöneticileri ve HDP MYK üyeleri ile birlikte halkı sokağa çıkmaya ve terör eylemleri gerçekleştirmeye teşvik ettikleri öne sürüldü. Kabul edilmesi halinde, bu isimler 37 kişinin öldürülmesi ve devletin birliğini bozmak suçlarından yargılanacak.
28 Mayıs 2024

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim