CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin büyükşehir belediye başkanları ile yaptığı toplantıda, kendisinden aday olmasını beklediklerini ifade eden belediye başkanlarına 'O konuda bir sıkıntı olmayacak' yanıtını verdi. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta yetkisini kullanacağını açıklamasının ardından geldi. Muhalefetin adayı henüz belli olmazken, altılı masa toplantısında Kılıçdaroğlu'nun adaylığını liderlere bildireceği öngörülüyordu. Ancak Kılıçdaroğlu, altılı masa toplantısı öncesinde böyle bir açıklama yapılmasını doğru bulmadı.
27 Ocak 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezinde yapılan toplantıda, parti içinde cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilmesi kararlaştırıldı. Milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'nun aday olduğuna dair bir ifade eklemek istediler ancak Kılıçdaroğlu bu teklifi kabul etmedi. Kılıçdaroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu ve neoliberalizme karşı mücadele edeceğini vurguladı.
26 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş depremleri sonrası iktidarı eleştirdi ve 'Derhal seçime gidip bu çetelerden kurtulmalıyız, yürü bay Kemal!' ifadesini kullandı. Bu sözler, Demirtaş'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına destek olarak yorumlandı. Ancak Demirtaş, yaptığı açıklamada, mesajının Kılıçdaroğlu'nun adaylığına değil, muhalefet ittifaklarının diyalog, dayanışma, müzakere ve iş birliği konularında birleştirici rol oynaması çağrısı olduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, altılı masa toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu dışında başka bir cumhurbaşkanı adayı önerisi olup olmadığını sordu. Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itirazı ve altılı masayı terk etmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, Akşener'in Kılıçdaroğlu'na anket yoluyla aday belirleme teklifini medyaya aktardı. İmamoğlu, Yavaş ve CHP'li sekiz büyükşehir belediye başkanı ise Kılıçdaroğlu'na desteklerini açıkladı.
4 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilginin ardından CHP içinde yükselen değişim taleplerine yanıt veren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, partinin değişime değil yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, partinin ideolojisinin ve hedeflerinin sabit olduğunu, ancak parti tüzüğünün değişmesi gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca, örgütlerin beklentilerini dikkate alarak güzel değişiklikler yapacaklarını ve bunları hayata geçireceklerini söyledi.
15 Temmuz 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin Genişletilmiş İstanbul İl Divanı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ittifak içinde hareket edeceklerini ve dış politikada da iç politikada da birlikte davranacaklarını belirtti. Karamollaoğlu, seçimlerin sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçileceğini neredeyse garanti gibi gördüğünü ifade etti. Ayrıca, geçmişte CHP'nin icraatlarından dolayı eleştirilere maruz kaldıklarını ancak bu durumun Kılıçdaroğlu için geçerli olmadığını dile getirdi.
26 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayının İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Melih Aydın olduğunu duyurdu. Akşener, adaylığı Eskişehir il başkanlığında açıkladı. Eskişehir'de son milletvekili seçimlerinde CHP, AKP'yi yaklaşık 1 puanla geçmiş, İYİ Parti ise yüzde 13,81 oy almıştı.
5 Ekim 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamada, CHP ile birlikte Meclis'te 301 milletvekili çoğunluğunu elde edeceklerini ve bu sayede başbakan olabileceğini belirtti. Millet İttifakı'nın altı partiden oluştuğunu ve DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden seçime gireceğini ifade etti. Akşener, 301 milletvekili sayısını geçtiklerinde iktidarın kazanılacağını ve AK Parti ile birlikte parlamenter sisteme hızla geçileceğini öne sürdü.
9 Mayıs 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile TBMM'deki makamlarında bir araya gelecek. Görüşme bugün saat 12:00'de gerçekleşecek ve sonrasında bir basın toplantısı düzenlenecek. Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyareti, HDP'nin başka programları nedeniyle geçen hafta ertelenmişti.
20 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmasını desteklediğini belirtti. Demirtaş, muhalefetin diğer bloğunun HDP ile diyalog ve müzakere yürütmemesi durumunda HDP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının doğal olduğunu ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partinin kendi adayını en kısa zamanda açıklayacağını ve seçimlere bu adayla gireceğini duyurdu.
8 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun duyurulmasının ardından, ittifakın HDP desteğini alıp alamayacağı merak konusu oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bu görüşmelere dahil edilemeyeceğini ifade etti. Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi ziyaret etmesinin önemli olduğunu ve HDP'nin taleplerinin demokrasi ve adalet odaklı olacağını söyledi.
8 Mart 2023

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin birinci yüzyılını beş maddede değerlendirerek, ikinci yüzyılı için beklentilerini sıraladı. Demirtaş, muhalefetin Kürt sorununa ve HDP'ye olan yaklaşımını eleştirerek, siyasi çözüm arayan bir siyasetçi olduğunu ve muhalefetin 'terörle mücadele personeli' gibi davranmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 'Altılı Masa'ya daha cesur olmaları gerektiğini belirtti ve yeni öykü kitabının şubat başında çıkacağını duyurdu.
20 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin yaptığı toplantıda ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşı sağlanamadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını ortaya koyarken, İYİ Parti lideri Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Anlaşmazlık sonucu Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Kalan beş parti lideri, Saadet Partisi genel merkezinde olağanüstü bir toplantı yapacak.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim