Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı, 14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak seçimlerle ilgili olarak aşırılık yanlısı grupların ve karşıtlarının olası eylemlerine karşı uyarıda bulundu. Bu uyarı, Türk milliyetçileri, aşırı sağcılar ve Almanya'da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK taraftarları için de geçerli. Teşkilat, AKP ve MHP'nin Almanya'daki faaliyetlerinin izlenmediğini, ancak şiddet içerikli çağrı ve faaliyetlerin aydınlatılması ve tahmin edilmesinin görevleri arasında olduğunu belirtti.
28 Ocak 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısında, Türkiye'nin siyasi haklar, sivil özgürlükler ve yolsuzluk algısı açısından dünya genelinde olumsuz bir imaja sahip olduğu belirtiliyor. Ülkenin yatırım yapılabilirlik statüsünün düşük olduğu, yabancı ve yerli sermayenin çekildiği, dış borç risklerinin yüksek olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı vurgulanıyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve uluslararası itibarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
27 Şubat 2024

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Kavala, 2017'den bu yana tutuklu olup, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla karşı karşıya. Demirtaş ise 2016'dan beri cezaevinde ve AİHM, tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Ocak 2023

Mehmet Altan, Türkiye'nin İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde Yunanistan'dan 69 basamak geride olmasının nedenlerini tartışıyor. Altan, Yunanistan'ın 1981'den beri AB üyesi olmasının, vatandaşlarının refah ve özgürlüğünü artırdığını belirtiyor. Türkiye'de ise yönetenlerin, yönetilenlerin yaşam kalitesini göz ardı ettiğini ve milliyetçi söylemlerle bu durumu gizlemeye çalıştığını savunuyor. Altan, AB kriterlerinin vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeye odaklandığını vurguluyor.
16 Mayıs 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Britanya merkezli Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini Avrupa'nın olumlu karşıladığını belirten bir haber yayımladı. Haberde, Avrupalı liderlerin Erdoğan'ın yeniden seçilmesiyle rahatladığı, ancak bunu açıkça kabul etmeyecekleri ifade edildi. Erdoğan'ın arabulucu rolü ve sığınmacı politikaları nedeniyle Avrupa için önemli bir figür olduğu vurgulandı. Ayrıca, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun Rusya politikası ve AB üyelik sürecine yaklaşımının Avrupa'da endişeyle karşılanabileceği belirtildi.
30 Mayıs 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Türk sanayicilerin finansman sorunlarından daha büyük bir sorun olarak Schengen vize retlerini gördüğünü belirtti. Son aylarda Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları, sanayi sektörünü olumsuz etkiliyor. Ardıç, vize sorunlarının ihracat hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığını ve bu durumun sanayiciler için 'tarife dışı bir engel' teşkil ettiğini ifade etti. Ayrıca, devletin garantörlük yapması gibi çözüm önerileri sundu.
24 Nisan 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve potansiyel yıkım veya sıkıntı senaryolarını değerlendiriyor. Mayıs seçimlerinden önce iktidar değişikliği olmazsa, Türkiye'nin ya büyük bir yıkım ya da büyük sıkıntı ile karşı karşıya kalacağını öngörmüştü. Erdoğan'ın ekonomi politikaları ve karar alma süreçlerinin öngörülemezliği, ekonomideki en büyük risk olarak görülüyor. Kahveci, Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz'ın bu belirsiz ortamda ekonomiyi yönetmeye çalıştıklarını ve ekonominin sadece Erdoğan'ın kararlarına bağlı olmadığını, aynı zamanda hazine garantili müteahhitlere verilen fahiş fiyatların da sorun teşkil ettiğini ifade ediyor.
12 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'deki yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar konusunu ele alarak, bu sorunların ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasi altyapısını olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye'nin uluslararası suç endekslerinde üst sıralarda yer aldığını ve sığınmacı politikalarının eleştirildiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de kurumsal devletin ortadan kalktığını, sendikal özgürlüklerin kısıtlandığını ve siyasi özgürlüklerin azaldığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin insan hakları ve siyasi özgürlükler konusunda gerilediğini ve kadın haklarının sınırlı olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen iftar buluşmasında Avrupa ülkelerinin elçilerine hitap etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda taşıdığı yükün Avrupa tarafından paylaşılması gerektiğini ve Suriye'de barışın sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını istediklerini ve bunun uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
20 Nisan 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Mehmet Altan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini hızlandırma vaadini değerlendirdi. Altan, Türkiye'deki mevcut baskıcı rejimin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, CHP'nin bu konuda samimi olup olmadığını sorguluyor. Ayrıca, CHP'nin kazandığı belediyelerde AB standartlarına uygun yönetim sergileyerek bu vaadini kanıtlayabileceğini belirtiyor. Altan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine odaklanması gerektiğini vurguluyor.
10 Haziran 2024

Türkiye ekonomisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rasyonel ekonomi politikalarına dönüş izni vermesiyle, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve TC Merkez Bankası'nın yeni kadrosu tarafından yönetilmeye başlandı. Ancak, bu yeni ekibin başarılı olabilmesi için, seçimlerden bağımsız olarak enflasyonla mücadeleyi öncelik haline getirmesi gerekiyor. Osman Ulagay, ekonomideki normalleşme sürecinin sancılı olacağını ve ekonominin siyasete alet edilmesinin bedelinin enflasyonla mücadelede ödeneceğini belirtiyor.
27 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İslam dünyasının Türkiye'deki seçimlere odaklandığı yönündeki açıklamaları üzerine Akif Beki, bu ilginin nedenlerini sorguluyor. Beki, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, toplumun bazı davranışlarında gözle görülür bir değişiklik beklentisi içinde olduğunu ve bu durumun, siyasi arenada da etkili olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Ramazan ayında televizyon programlarında dahi gösterilmeyecek içeriklere atıfta bulunarak, bu dönemde hak ve rüşvet gibi olumsuz davranışların da ara vermesi gerektiğini ironik bir dille ifade ediyor.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim