6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Meksika halkı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yardım seferberliği başlatarak 140 ton yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, büyükelçilik binasının yardımlarla dolup taştığını ve Meksika Savunma Bakanlığı ile Meksika Dışişlerine Bağlı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın işbirliğiyle bu yardımların yapıldığını belirtti. Büyükelçilik bahçesinde bekleyen 65 ton yardım malzemesinin de kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı ifade edildi.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay'daki güvenlik durumu hakkında aldıkları bilgiler sebebiyle çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Avusturya'nın da benzer güvenlik gerekçeleriyle yardım ekiplerini geri çekme kararı aldığı bildirilmişti. Alman Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ve ISAR ekipleri, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu almaları durumunda bölgeye geri döneceklerini açıkladı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden gönüllüler, yiyecek ve battaniye gibi yardım malzemelerinin sınırlı olduğunu ve bu malzemelerin öncelikle depremzedeler yerine gönüllülere dağıtıldığını belirtiyor. Gönüllüler ayrıca havalimanlarında koordinasyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle uzun süre bekletildiklerini ifade ediyor. Deprem bölgesine ulaşan gönüllüler, kısa süreliğine yardım dağıtımı yapabildiklerini ve durumun iç açıcı olmadığını dile getiriyor.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu deprem Türkiye'nin yedi ilinde ve Ortadoğu'daki birçok ülkede hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardım içeren dördüncü seviye alarmın verildiğini duyurdu. Beyaz Saray ve ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ve Suriye'deki deprem sonrası gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Biden, ekibine Türkiye ile koordineli olarak durumu izleme ve yardım sağlama talimatı verdiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İspanya'dan 46 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Ekip, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağıyla Adıyaman'a, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü lojistik ve ulaşım üssüne hareket etti. Ekibin yanında 14 arama köpeği de bulunmaktadır.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından, iktidar yanlısı medya organları tarafından Çinli bir arama kurtarma görevlisinin Müslümanlığa geçtiği iddia edildi. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, görevli enkazda bir Kur'an bulduktan sonra Müslüman olmuş ve 'Yusuf' adını almıştı. Ancak, bu haberin doğrulanmaması üzerine TRT dahil bazı medya kuruluşları haberi yayından kaldırdı. Diğer bazı yayın organlarında ise haber hala duruyor.
15 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından yardım için gelen İsrail ekipleri, İsrail istihbarat dairesine bağlı '9900' birimi tarafından yönlendiriliyor. Bu birim, uydu görüntülerini kullanarak arama kurtarma çalışmalarını optimize eden özel haritalar oluşturuyor. İsrail ekipleri şu ana kadar en az iki kişiyi enkaz altından kurtarmış durumda. '9900' biriminin komutanı, özellikle özel operasyonlarda kullanılan haritalama tekniklerini hayat kurtarmak için kullandıklarını belirtiyor.
10 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

Japonya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım amacıyla Öz Savunma Kuvvetleri personelini ve bir uçağını Türkiye'ye gönderme kararı aldı. Gönderilecek ekip, sahadaki faaliyetlerde koordinasyon sağlayacak ve tıbbi malzeme taşıyacak. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, deprem bölgelerine sağlık ekibi gönderileceğini basın toplantısında duyurdu.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası, bölgeye gönüllü olarak gidenler ve yardım malzemesi taşıyan şoförler, yardımların bölgeye ulaşmadığını ve koordinasyon eksikliği yaşandığını belirtiyor. Gönüllüler, özellikle yemek ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çektiklerini, kendi imkanlarıyla alışveriş yaparak ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını ifade ediyor. Ayrıca, yardım malzemelerini teslim edecek yetkililerin bulunamadığı ve arama-kurtarma çalışmalarında teçhizat eksikliği gibi sorunlar yaşandığı aktarılıyor.
8 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'deki deprem yardımlarını incelemek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. ABD, deprem bölgesine uçak gemisi göndermiş ve sahra hastanesi kurmuştu. Blinken, 19 Şubat'ta önce İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edecek, ardından Ankara'da Türk yetkililerle görüşecek. Ziyaretin bir parçası olarak, Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi yardımlarına verdiği destek için teşekkür edilecek. Blinken daha sonra Atina'ya geçerek Yunanistan ile stratejik diyalog toplantısına katılacak.
16 Şubat 2023

İspanya hükümeti, Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardım amacıyla sahra hastanesi kuracağını ve 70 kişilik bir sağlık ve lojistik ekibi göndereceğini açıkladı. İspanya Savunma Bakanlığı, kurtarma çalışmalarına destek için iki askeri gemi ile 500 denizciyi Türkiye'ye yönlendirdi. Sahra hastanesi günde 150-200 hastaya hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca İspanya'dan sivil yardım kuruluşları da Türkiye'ye yardım için harekete geçti ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği, THY'nin desteğiyle yardım malzemelerinin toplanmasına başlandığını duyurdu.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim