Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

Telegraph gazetesinde Mark Almond tarafından kaleme alınan bir makalede, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından yaşanan yardım çalışmalarındaki aksaklıkların ve yıkılan binaların denetim eksikliklerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirileri artırdığı ve bu durumun siyasi sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Erdoğan'ın geçmişte 1999 depreminden siyasi kazanç sağladığı ancak şimdiki depremin onun siyasi sonunu getirebileceği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin yardım için eleştirdiği ülkelerden destek alması ve Rusya'nın yardımda bulunmaması gibi durumların Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini ve iç siyasetini etkileyebileceği vurgulandı.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde mağdur olanlara yönelik başlattığı kolaylaştırılmış vize prosedürünü sonlandırıyor. Bu uygulama kapsamında Türkiye ve Suriye'den 16 bin 200 deprem mağduru vize aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, taleplerin azalması nedeniyle 6 Ağustos'tan itibaren bu uygulamaya son verileceğini açıkladı. Almanya Türk Toplumu ise uygulamanın devam etmesi için çağrıda bulundu.
6 Ağustos 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde toplam 13 milyon 421 bin 699 kişiyi etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 3 bin 471 bina yıkıldı ve 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye 14 bin 720 personel sevk edildi ve 3 bin 500 askeri personel görev alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bölgeye yardım uçuşları düzenleniyor.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 49 bin 589'a ulaştığını, bunlardan 6 bin 807'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketine de değinen Oktay, devletin vatandaşların yanında olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Depremden etkilenen illere toplamda 31 milyar lira ödenek gönderildiği, 480 bin çadır kurulduğu ve 25 bin konteynerin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların seçim sürecinde oy kullanabilmeleri için ikametgah tescili yapıldığı ve 345 bin 97 vatandaşın ikamet değişikliği yaptığı ifade edildi.
18 Mart 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatının bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 76 gündür sürüyor. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer kurumlardan ekipler, deniz ve kıyı şeridinde botlarla aramalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine daha önce ulaşılmıştı.
2 Şubat 2024

Kocaeli Topçular limanından Fransa'nın Sete kentine giden Galata Seaways isimli kargo gemisinde yaklaşık 15 kaçak sığınmacı tespit edildi. Gemi personeli kendilerini güvene alarak alarm verdi ve durum Fransa Sahil Güvenliği'ne iletildi. Fransa, durumu İtalya'ya bildirdi ve İtalya donanması Napoli açıklarında kurtarma operasyonu düzenledi. İki helikopterle gerçekleştirilen operasyon sonucunda 15 kişilik grup yakalandı ve İtalya Savunma Bakanı operasyonun başarıyla sonuçlandığını duyurdu.
11 Haziran 2023

ABD'nin New York şehrinde bulunan ünlü Empire State Binası, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin birinci ayında, depremde hayatını kaybedenlerin anısına ve sağ kurtulanlara destek olmak amacıyla Türk bayrağının kırmızı ve beyaz renkleriyle ışıklandırıldı. Bina yönetimi bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve aynı zamanda Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından başlatılan yardım kampanyası hakkında bilgi verdi. Işıklandırma, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve THY'nin New York ofisinin girişimleriyle gerçekleştirildi.
7 Mart 2023

Heavy metal grubu Metallica, kendi yardım kuruluşu 'All Within My Hands' aracılığıyla Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgesine toplamda 250 bin dolar bağışta bulundu. Grup, depremzedelere tıbbi yardım ve yiyecek sağlayan 'Direct Relief' ve 'World Central Kitchen' adlı iki kuruluşa 125'er bin dolarlık destek verdiğini açıkladı.
15 Şubat 2023

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

Britanya'nın Guayaquil Fahri Konsolosu ve iş insanı Colin Armstrong, Ekvador'un Los Rios eyaletindeki çiftliğinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Polis, kaçırılmanın uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı çeteler tarafından yapıldığını düşünüyor ve Armstrong'un bulunması için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Hem Britanya hem de Ekvador Dışişleri bakanlıkları olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ekvador'da artan şiddet olayları ve güvenlik krizi devam ederken, yeni Devlet Başkanı Daniel Noboa caydırıcı yasaların çıkartılacağını açıklamıştı.
17 Aralık 2023

ABD'de Temmuz 2022'de hizmete giren '988 İntihar ve Kriz Yaşam Hattı', ilk beş ayında 1 milyon 700 binden fazla çağrı, mesaj ve arama alarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre eski hattan yaklaşık yarım milyon daha fazla başvuru aldı. Federal hükümet, bu hizmet için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve birçok eyalette hizmetin finansmanı için yasal düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, 988 hattına video görüntülü hizmet verilmesi için çalışmalar devam ediyor.
17 Ocak 2023

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14:00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Ax-3 ekibi için düzenlenecek uğurlama töreni, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek ve ABD'nin Florida eyaleti yakınlarındaki yedi potansiyel iniş noktasından birine planlanıyor.
2 Şubat 2024

AFAD, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesi üzerine İran'dan gelen yardım talebi doğrultusunda arama kurtarma ekiplerini bölgeye sevk etti. Van ve Erzurum'dan 32 dağcı arama kurtarma personeli ve altı araç, Ankara, Diyarbakır ve Konya'dan ise 15'er kişilik ekipler teyakkuz halinde. Helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğü ve Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatının risk altında olduğu bildirildi.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim